Sticky post:

Sverige avskräckande exempel, 63-64* dödsskjutningar 2022


År 2022 utfördes över sextio dödsskjutningar i Sverige. Landet Sverige sticker ut genom att ha en EXTREMT hög nivå av skjutvapenvåld. Och Sverige har en ÖKANDE trend som inga andra länder i Europa har.

Totalt under året inträffade 378* skjutningar, med 63-64* avlidna och 107* skadade personer. Inte alla offer var kriminella utan bara oskyldiga medborgare som hade oturen att råka befinna sig på platsen för skjutningen.

Andra länder ser Sverige som ett avskräckande exempel.

Sverige har över tusen procent fler dödsskjutningar än Danmark, Norge, Finland:

Sverige: 63-64* dödsskjutningar (hela 2022).
Danmark: 04 (till 7dec 2022).
Finland: 02 (till 7dec 2022).
Norge: 04 (till 7dec 2022).
(Antalet för grannländerna kan komma att uppdateras).

Grattis Sverige, vilken vänsterbedrift. Eller med andra ord*:
* 63 eller 64 dödsskjutningar? Uppgiften varierar mellan olika källor.
* Antal skjutningar m.m:
dödsskjutningar.se/2022-skjutningar/ (reklam för advokatbyrå).

Mera:
Die dummen Schweden och gangstersverige”.

* Översättning med Microsofts översättningstjänst Bing translator:

Baldwins fingrar på puffran

I klippet ovan framgår att Baldwins pekfinger är på avtryckaren medan tummen snabbt spänner upp och släpper hanen.

Vapenansvarige Hannah Gutierrez-Reed och skådespelare Alec Baldwin är nu åtalade och riskerar upp till arton månaders fängelse. Regiassistenten Dave Halls anses också gjort fel, men han kommer lindrigare undan med ett strafföreläggande.
Gutierrez-Reeds arbetsuppgift var att kontrollera att vapnet inte var skarpladdat. De andra två bröt mot protokollet: vapnet ska överräckas direkt från vapenansvarige till skådespelaren, inte via en tredje person (Halls).

När privatpersoner hanterar sina vapen så är det antingen laddat med skarpa patroner eller inte laddat alls, och man behöver bara kolla om vapnet är tomt eller inte.
Men i skådespelarnas rekvisitavapen används ofta blindpatroner (krutlösa som bara ser ut som riktiga patroner) eller effektpatroner (”lösa skott”, som innehåller krut men inga riktiga kulor), och som är väldigt lika skarpa patroner.

Skådespelare ska utan fara kunna rikta det ”laddade” vapnet mot människor och ibland även skjuta mot människor. För privatpersoner är det ett stort nejnej att ens rikta sitt vapen mot människor även om det är oladdat… fast de personerna har knappast nån vapenansvarig vars uppgift är att förvissa sig om att vapnet inte innehåller skarpa patroner.

I fallet Baldwin skulle det varit blindpatroner i magasinet. Baldwin kunde ha ”provskjutit” hela magasinet innan filmningen började för att förvissa sig om att där inte fanns nån skarp patron. Dvs han kunde valt att inte lita på den vapenansvarige Hannahs ord ”this is a cold gun” att revolvern är ofarlig.

Men när det är effektpatroner i vapnet, hur ska skådespelaren göra då? Det går ju inte att provskjuta, då hamnar man i en evig loop och ingen film blir gjord.
Granska varje patron närmare och leta efter markeringar eller annat som avslöjar om det är lösa- eller skarpa patroner? Och att den vapenansvarige och skådespelaren gör kontrollen tillsammans, på plats, ögonblicket före filmningen.
En annan lösning är att plocka ut alla patroner och filma med tom puffra, och fixa effekterna efteråt. Eller använda leksaksvapen när man leker.Mera:
Skådespelaren Alec Baldwins dödliga vådaskott”.Med reservation för att ovanstående korta klipp kanske inte är från dödsolyckan (där filmfotografen Halyna Hutchins dödades av ett vådaskott). I källan med videon som klippet kommer från:
rumble.com/…shows-moment-before-halyna-hutchins-shot-by-alec-baldwin  (apr 2022)
uppges det vara detta olyckstillfälle. Och det verkar autentiskt, med kameralinsen som strax efteråt glider mot taket och slutligen hamnar uppochner. Notera att man har beskurit filmen överst så att mynningsflamman inte syns, och att ljudet är avstängt.

Det finns en annan video med animerade figurer ganska lika människor, och som är partsinlaga från advokater, som framställer händelsen lite annorlunda än videon ovan.

Återpublicerat 2022

Följande gamla inlägg har återskapats under 2022 sedan haveriet för ett tag sen:

Julbord med mord. Samt massmördartomten. Vägvredemörderskan fick 14 år och en skönhetsoperation. Mordskämt & dråp-liga vitsar. Annas man försvann, kände sorg i Göteborg. Bakgrund: Vem var Charles Zelmanovits? Välkommen till statliga cannabis-butiken. Charles Zelmanovits fräcka läderbälte som aldrig hittades. Så öppnar du kokosnöten (med bibehållen värdighet). Dödsdatum och rättsentomologi. Sågen som hittades under mossan vid fyndplatsen. ”Bli piggelin, ät Fenedrin!” (lagligt amfetamin förr i tiden) Dessa fantastiska supersniffande vovvar och deras tränare. 13-årig flicka mördade gravid kvinna, och skar ut fostret (som överlevde). Hundmarkering som bevis. Bilder dumpningsplats Eugeniavägen. Karta körväg. När mobiltelefonerna började krypa ner i fickorna (1980-talet).  Violas okända läkarrecept på ”uppiggningsmedel” kvällen hon försvann Två svenska kvinnliga styckmördare i nutid. Vilka har The (murder) Look? Skolformer förr och nu. Egenskaper hos ‘Obducenten’ i da Costa-fallet. Statistik hals/huvud och da Costa-fallet. Sveriges första kvinnliga styckmördare: Anna Brita i Göteborg 1862. Rådhusrättens rannsakning: ”Det var djävulen”. Brott och straff i barnhuset.  Oj vilka otursförföljda läkare. Källa till inlägg om styckmordet da Costa Inga bortträngda minnen, enligt Bergwallkommissionen. Självmordsbombaren som stal böcker för 25 miljoner. Ruskigheter i forna tiders media. Saxmordet i Hovsjö, Södertälje år 2001. Hur Quick lurade polisen med efterforskningar och utstuderad strategi. Om diverse droger. Sammanfattning Zelmanovits. Dricksvattenrysare och mystiska försvinnanden.  De världsomspännande urpysselprocedurerna. Några av de buggar som inte dödades före tolvslaget år 99 till 00… Dubbelmord & millenniebuggen. Niomånaders-mysteriet: Irene, 22 år, försvann spårlöst.

Too bloody hot – Too bloody cold

Temperatur senaste 420 tusen åren.

Bilden ovan motsäger inte nuvarande globala uppvärmningen, inte heller går den emot strävan att minska världens utsläpp. Bilden/diagrammet visar rekonstruerade temperaturen på Antarktis de senaste 420.000 åren, och de tiotusenåriga värmeperioder som inträffar med hundratusenåriga intervall på denna planet. Mera finns i länken nedan.


>>> Mera.

Palme, revolverpipor, kulor och uppsvampning

En foliehatt som lärt sej hantera vårt mailformulär misstror inlägget om sittnedkomikern GW och uppgiften om revolverkulors uppsvampning. Detta reds ut här.

I det gamla inlägget ”Ofrivillige sittnedkomikern GW och stora puffran i lilla väskan” nämns att Palmemordutredningen fokuserade på revolvrar med piplängd minst 4 tum (10,2 cm), på grund av fenomenet uppsvampning. Foliehatten tror att begreppet uppsvampning är en bluff som planterades i Palmeutredningen för trettio år sedan för att leda utredningen åt fel håll och skydda mördaren. (Därav benämningen foliehatt).


På bilden* ovan syns två Magnum-blykulor (omantlade, inte från Palmemordet):
den ena utskjuten från en 6-tumspipa (vänster) och den andra från en 2-tumspipa (höger):

 • Båda kulorna uppvisar uppsvampning, men den vänstra kulan enbart i nosen (dvs övre delen).
 • Den högra kulan, från korta pipan, är även uppsvampad i basen (nedre delen).
  Anm: att den högra kulan har expanderat mindre i nosen än den vänstra kan bero på flera faktorer: att kulorna inte har skjutits mot samma typ av mål, eller på samma avstånd, eller att vänstra kulan haft något större hastighet mot målet t.ex. pga längre pipa.

Uppsvampning eller expansion i NOSEN (eller vanligen bara ”uppsvampning”) är vanligt förekommande och ofta önskvärt, vid t.ex. jakt eftersom det ger större chockverkan och snabbare död = mer skonsamt, man slipper långa eftersök med djur som lider. (”Miljövänliga” kulor av koppar, som är hårdare än bly, expanderar mindre).

Med såpass kraftig blyammunition (.357 Magnum) som i Palmemordet så uppstår fenomenet uppsvampning i BASEN på kulan om den skjuts från en kortpipig revolver. Vid mycket kraftig uppsvampning i basen (vid mycket korta piplängder) så kan det t.o.m. göra kulan instabil och försämra träffsäkerheten*.

Kulan har så högt tryck på baken (basen) att den trycks ut en aning då kulan lämnar den tätt omslutande pipan. Ju längre pipa desto mindre grad av uppsvampning bak. Är pipan tillräckligt lång, t.ex 4 tum  och kulan har rätt förutsättningar, så omvandlas energin från krutexplosionen istället till ökad hastighet, och bakre uppsvampning uteblir när kulan lämnar pipan.


Palmeutredningen har även analyserat misstänkta kortpipiga revolvrar, en 3-tummare provsköts år 2006, så man har inte helt uteslutit kortare pipor än 4 tum.
Men eftersom (bakre) uppsvampning faktiskt förekommer med denna kraftiga ammunition och korta pipor så beaktade Palmeutredningen detta faktum när urvalet begränsades, i sin strävan att effektivisera sökarbetet. Dvs på motsvarande sätt som man inriktade sig på revolvrar och inte pistoler, och på ammunition av samma typ som de upphittade Palmekulorna.

Bild ovan: de två kulorna av typen .357 Magnum Metal Piercing som hittades efter mordet på Olof Palme, uppges inte visa några tecken på uppsvampning i basen. Slutsats: sannolikt var mördarens pipa minst 4 tum. Men något kortare kan inte uteslutas.
Blykulornas övre del är överdragen med en mycket hård koppar-zink-legering och mer spetsig. Dvs kulorna är gjorda för att inte expandera eller svampa upp i nosen då de träffar målet, och för att genomtränga hårda ytor som t.ex. bilplåt.
Denna typ av ammunition med icke expanderande kulor används INTE av jägare som vill minimera risken att djuret överlever och lyckas försvinna utom skotthåll.
* Övre bild och uppgifter från ”Handbook of Firearms and Ballistics – Examining and Interpreting Forensic Evidence”, av Brian J. Heard, 2008, sid 198-199:
https://archive.org/details/Handbook Of Firearms And Ballistic…
Obs i den texten anges inte vilka piplängder som inte ger någon bas-uppsvampning alls (det finns ingen sådan exakt gräns). Texten tar däremot upp den destabiliserande effekt sådan uppsvampning kan ha på kulan vid piplängder kortare än 3 tum.
Citat (sid 198):
”When high-pressure handgun cartridges loaded with plain lead bullets are fired through short-barrelled weapons, there is an additional problem.
The problem here is that as the bullet emerges from the barrel, the gases which follow are still at an extremely high pressure. Once the bullet is freed from the constraints of the barrel, the pressure of the gases on its base is so great that it will expand. Sometimes, this base expansion can increase the diameter of the bullet by 50% or more, giving rise to a much larger entry hole than one would normally expect.
In addition, the bullet can become unstable as the base expansion is not always constant. This can, in extreme cases, cause the bullet to tumble in flight.
In handguns, this phenomenon is only of any consequence with plain lead bullets fired in 0.357″ and 0.44″ Magnum weapons with a barrel length of less than 3″.”

Die dummen Schweden och gangstersverige

Hemkommen från en tvåmånaders Europatripp i en niometers rullande boning (eller husbil kort o gott), gissa vad som hände en timme efter att vi kommit tillbaka till Sverige, på en rastplats några mil innanför svenska gränsen… Vi blev utsatta för rånförsök. Men: de tre rånarnas koncept var inte framgångsrikt, deras upplägg matchade inte vårat bemötande (och numerära överläge). Det var dom som skildes från ägodelar, inte vi, innan de till slut lyckades ta sig därifrån.

Alltså, under hela resan genom ett tiotal länder inträffade inget våldsamt (förutom en häftig punktering). Inget nämnvärt våld i sikte, förrän i Sverige. Landet som S+C+MP+V har förstört genom att öppna upp på vid gavel för alla världens kriminella som önskar sig ett behagligare och mer lukrativt gangsterliv.

”Die dummen Schweden” är ett gammalt uttryck som under de senaste decennierna återigen blivit aktuellt, fast på andra språk än tyska. De dumma svenskarna som inte kontrollerar de som kommer till Sverige. Som inte har koll på vilka som vistas i landet. Och som tycks ha en oändlig statskassa att ösa bidragspengar ur.
Sådan är Sverigebilden utrikes. Därför har mängder av kriminella genom åren lockats till Sverige som flugsvärmar till koskit.

Priset för naiva politikers inkompetens och snedvridna verklighetsuppfattning betalas av alla skötsamma invånare (inklusive skötsamma invandrare) samt inte minst våra barn.
Bild av ”sick-street-photography”.

Värmerekordet 1947 i Målilla var sannolikt högre än 38,0°

Det svenska värmerekordet är fortfarande 38,0°, det uppmättes år 1947 i Målilla (Småland), den 29 juni klockan 14.00. (Samt 1933 i Ultuna).
SMHI har analyserat den stationens mätutrustning/mätvärden och bedömt den temperaturuppgiften som tillförlitlig.

Dock nämner inte SMHI att för just det rekordet i Målilla 1947 finns det anledning att misstänka att 38,0° inte visar den dagens högsta temperatur. Att temperaturen under dagen kan varit ännu högre. Skälen att misstänka det är följande:

 1. Mätstationen i Målilla juni 1947 hade ingen maximitermometer*.
 2. På den tiden avlästes temperaturen högst två-tre gånger per dygn.
  I motsats till nutida avläsningar som görs VARJE MINUT, dygnet runt.
 3. Lufttemperaturen kan stiga eller sjunka uppåt flera grader på några minuter, och sedan tillbaka igen lika snabbt (pga byvindar och luftmassors rörelser), det är inte ovanligt. Exempelvis häromdan i Målilla då temperaturen på några minuter steg till 37,2° och sedan sjönk igen efter en minut (se nedan).

Dvs mätutrustningen och termometern var med stor sannolikhet tillförlitliga i Målilla 1947. Stationen hade godkänt strålningsskydd (fristående bur, ingen termometerhuv).
Men observationsrutinerna, med avläsning tre gånger per dygn, var otillräckliga för att upptäcka minut-korta ”extremtemperaturer”. På den tiden gjordes som sagt inte temperaturmätningar varje minut.
I Målilla den 29 juni 1947 gjordes avläsningar klockan 07, 13 och 19, samt en extra avläsning kl 14.

Målilla i nutid, år 2022:

För Målilla häromdan (torsdag 21 juli 2022) så visade SMHI:s webbsida följande diagram med temperaturer avlästa en gång i timman:

Klockan 15:00:00 avläste SMHI alltså 36,6° (momentanvärde). Det är den högsta tim-avlästa temperaturen den dagen.

Framåt eftermiddan när temperaturerna började sjunka meddelade SMHI att den preliminära maxtemperaturen var 36,6°.
Senare på kvällen rapporterades att den slutgiltiga maxtemperaturen var 37,2°.

Temperaturen 37,2 grader uppmättes vid en minutavläsning kl 14.09, den varade en (1) minut och därefter sjönk den igen*.

Samtliga högsta timavlästa temperaturer 21 juli 2022 samt nämnda minutavläsning:
Kl 11.00: 31,5°
Kl 12.00: 34,2°
Kl 13.00: 36,2°
Kl 14.00: 36,3°
Kl 14.09: 37,2° (minutavläsning).
Kl 15.00: 36,6°
Kl 16.00: 36,2°
Kl 17.00: 36,3°
Kl 18.00: 34,8°
Kl 19.00: 33,2°

Temperaturen steg alltså 0,9 grader från kl 14.00 till kl 14.09:

Diagram* ovan: minut-temperaturen* klockan 14.00-14.20, Målilla 21 juli 2022.
Maxvärdet var 37,15478134 som efter avrundning blir 37,2°.


Om detta istället hade varit Målilla år 1947, där avläsningen 38,0° gjordes klockan 14.00, så hade man missat temperaturhöjningen 0,9 grader nio minuter senare.
Med andra ord:
hade Målilla 1947 gjort avläsningar varje minut – som man numera gör – så kan rekordtemperaturen landat på exempelvis 38,9 grader istället för 38,0.

(Om det inte var så att avläsningen 1947 kl. 14.00 RÅKADE sammanfalla med en sådan minutkort ”extremtopp”. Men sannolikheten för det kan anses mindre än sannolikheten för att man missade en extremtopp med de enstaka avläsningar som gjordes).

Det är nåt att tänka på när man jämför nutida minutavläsningar med dåtida/gamla temperaturvärden, om den dåtida mätstationen inte var utrustad med en max-temperaturmätare och man hade helt andra mätrutiner än i nutid. Man vill ju liksom inte jämföra äpplen med päron, eller hur.Sammanfattning, temperaturer, mätstationer m.m:

Mellan olika mätstationer kan lufttemperaturen skilja flera grader även om de ligger på mindre än tio mil från varandra (se exempel nedan), t.ex. pga hur olika luftmassor rör sig.

Vid en mätstation kan temperaturen ändras flera grader på kort tid (minuter). Och en sån tillfällig temperaturtopp kan vara så kort tid som en enda minut.
Så för att hitta ett nytt rekord är det avgörande vid vilken minut man avläser. (Om man inte avläser varje minut eller har en max-temperaturmätare).

Exempel:

Diagram* ovan:
– Överst är Delsbo (röd) och Torpshammar (blå) mätstationer. De stationerna ligger ca sju mil från varandra. Temperaturavläsning varje minut, 1 juni 2020, klockan kl 13 till kl 17 (röda strecklinjen är klockan 15).
Cirka en halvtimma före kl 15 steg Delsbo-temperaturen ca 3 grader på en kvart. Det varade bara några minuter, sedan sjönk det två grader. Efter kl 15 sjönk temperaturen kraftigt i Delsbo pga av ett värmeåskväder, men inte i Torpshammar 7 mil därifrån.

– Nederst är ett 30-minuters utsnitt av temperaturen i Torpshammar. Där varierade temperaturen omkring en grad på några minuter, vid flera tillfällen, topparna varade nån minut.


Ju fler automatstationer som SMHI har utplacerade i landet med avläsning varje minut, desto större chans att hitta värmerekord med höga enminuters-temperaturtoppar.

Karta ovan: SMHI:s automatstationer i Sverige år 2022. Det finns fler i södra än i norra delarna av landet, dvs fler och tätare placerade där värme är vanligast, närmast kontinenten där varmaste luften finns. Det kan öka chansen att hitta fler värmerekord.
* Maximitermometer: termometer som visar högsta temperaturen mellan två avläsningar.
SMHI:s väderstationer förr i tiden kunde ha tre termometrar: en stationstermometer, en maximitermometer och en minimitermometer. Stationstermometern och maximitermometern var oftast kvicksilvertermometrar (med olika konstruktion), och minimitermometern kunde vara en sprit-termometer.
I Målilla väderstation 1947 installerades inte maximitermometer förrän efter sommaren 1947.

* Målilla mätstation 1947 saknade maximitermometer:
smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/…
”Notera att stationen saknade avläsningar av maximitemperatur. Rekordvärdet noterades i stället vid en extra avläsning klockan 14.”

* Minut-temperaturen: i SMHIs automatstationer (som t.ex. i Målilla) beräknas minut-temperaturen från medelvärdet av temperatursignalen den senaste minuten. Skälet är att få den elektroniska mätningen att reagera ungefär lika snabbt på temperaturändringar som forna tiders kvicksilvertermometrar (och sprittermometrar), enligt SMHI.
Det framgår inte hur väl det överensstämmer vid snabba, korta temperaturhöjningar som bara varar nån minut.

* Uppgifter/data om minutavläsningen kl 14.09 osv, tack till ”B.A.” som tipsade och levererade.

* Diagram Delsbo/Torpshammar:
www.smhi.se/bloggar/vaderleken… (juni 2020, smhi).

Alla temperaturer i grader Celsius.

Extrem klimataktivist startade skogsbrand för att skapa klimatpanik?

I sommartider brukar det bli värmeböljor och även skogsbränder. Inte lika ofta i Sverige som i sydligare Europa, som tur är för oss. Varmt och torrt väder medför att skogsbränder kan bli mer omfattande än annars.
De flesta skogsbränder startas av människor, oavsiktlig eller avsiktligt. Några orsaker är:

 • Grillning och gräseldning, av folk som är vårdslösa, korkade eller har ”otur”.
 • Gnistor från diverse maskiner t.ex. inom skogsbruk och lantbruk, och från tågtrafik.
 • Uppsåtligt anlagda bränder, av mordbrännare (t.ex. av aktivister av olika slag, eller som hämnd för nåt), och av pyromaner (som fascineras av eld och har tvångstankar). Anm: mordbrand behöver inte innebära att gärningspersonen mördar någon.
 • Blixtnedslag, utgör bara en mindre del av alla skogsbränder (se nedan).

Cirka trettio procent av skogsbränder har OKÄND orsak. (Där kan även ingå mordbrännare och pyromaner).
För de flesta skogsbränder står blixtnedslag bara för en mindre del, med undantag för de allra största skogsbränderna där uppskattningsvis cirka trettio procent orsakas av blixtnedslag.
Av alla bränder, inte bara skogsbränder, startas ungefär 90 procent av människor, avsiktligt eller oavsiktligt. Enligt MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Naturskyddsföreningen, gällande Sverige.

Exempel på aktivister m.fl. som anlagt bränder och begått diverse brott

Marie Mason

Miljöaktivisten Marie Mason dömdes för tretton fall av mordbrand och skadegörelse. Hon dömdes till 22 års fängelse.
Hennes mordbrännarkumpan och exman Frank fick 9 års fängelse.

Klimataktivisterna Jessica Reznicek och Ruby Montoya saboterade en pipeline med hjälp av eldar och skärbrännare. Båda kvinnorna dömdes till åtta års fängelse.

Den radikala miljöaktivisten Chelsea Dawn Gerlach fick nio års fängelse för mordbrand och skadegörelse.

Några rubriker om anlagda större skogsbränder utrikes under senaste åren (dock okänt om gärningspersonerna är nån form av aktivister):
– ”Arsonist responsible for devastating wildfire given 12-year prison term”.
– ”Big Sur fire arsonist found guilty for starting 2020 wildfire”.
– ”Alleged California Arsonist Could Have Set Two Fires in Two Days”.

Värmeböljor bra tillfällen för klimataktivister och alarmister att försöka skapa klimatpanik

Extrema aktivister av olika slag drar sig inte för att begå brott för sakens skull. Exempelvis limma fast sig på trafikleder, begå diverse skadegörelse, anlägga olika typer av bränder (se ovan).

För radikala klimataktivister – som t.ex. har diagnoser eller nån form av psykiska störningar – så kan en värmebölja uppfattas som ett gyllene tillfälle att starta en skogsbrand.

 1. Skogsbrand vid pågående värmebölja skapar klimatpanik hos t.ex. klimatalarmister hos diverse nyhetsredaktioner som sprider budskapet att skogsbranden är ett tecken på snar apokalyps.
 2. Under senare år har klimataktivister talat mycket om ”house on fire”, att ”hela jorden brinner” och liknande, så manegen är krattad för klimatalarmister som nu sprider budskapet att bränder vid pågående värmeböljor är bevis på klimatkatastrof runt hörnet.
 3. Vid en värmebölja kan det vara extra lätt att starta skogsbrand. Det är superenkelt jämfört med att limma fast sig på trafikleder eller begå skadegörelse. Det behövs bara en tändsticka, cigarettfimp e.dyl.
 4. Risken att åka fast är liten, under förutsättning att aktivisten startar branden på lämplig plats där inga vittnen finns. Om det är extra långt till närmaste befolkat område så är fördelen för aktivisten dessutom att branden hinner växa sig riktigt stor innan den upptäcks, och därmed får branden större utbredning och blir mer svårsläckt. (Om inte branden upptäcks tidigt på satellitbildsövervakning).

Men det måste pågå en värmebölja om syftet är att skapa klimatpanik. Att starta en skogsbrand under en svalare period är en värdelös idé, för en klimatextremist.

Orsakas en del av alla skogsbränder…

…runtom i världen av enskilda klimatextremister, i syfte att stärka sin sak och sprida klimatpanik?
Ja, det är enkelt att starta en brand utan att bli upptäckt… om man inte heter Marie, är miljöaktivist och har en kumpan vid namn Frank.


Bild överst av Allinoch och nederst avELG21”.

Polismästarens ”skrämmande ögonöppnare” om våldet bland barn 0-14 år

Det kraftigt ökande våldet bland barn i åldrarna 0-14 år uppmärksammades häromdan i en artikel med polismästare Carin Götblad (Polisen.se, 11 juli 2022*):

”Alla goda krafter krävs för att vända utvecklingen. […] Antalet anmälda våldsbrott i Sverige med misstänkt gärningsperson under 15 år låg 2021 på 9367.
Mellan 2015-2019 så skedde det en ökning med 40 procent men under pandemin har den planats ut något.”

Denna typ av statistik hålls dold* i Sveriges officiella kriminalstatistik sedan hösten 2014 då vänsterregeringen tillträdde, så det är bra att den skenande våldsutvecklingen synliggörs på andra sätt.

Våldet bland barn 0-14 år har visserligen skenat ända sedan 1980-talet fram till nutid, men att Götblad begränsar sig till åren 2015-2021 är i alla fall bättre än att hålla tyst.

Götblad har även tidigare år talat om våldet bland barn, citat från 9 juli 2021, polisen.se*:

”Att antalet anmälda våldsbrott där gärningsmannen är under 15 år, och alltså inte straffmyndig, hade gått upp med 40 procent under fem år fram till 2020 blev en skrämmande ögonöppnare även för mig.

Om man som Götblad tycker att de senaste sex årens FYRTIOprocentiga våldsökning är en ”skrämmande ögonöppnare”, så blir det knappast mindre skrämmande med de senaste fyra decenniernas TVÅTUSENprocentiga ökning av misshandel mellan barn 0-14 år.

Mer från Carin Götblad, den 10 augusti 2020 (polisen.se*):

”Barnen som utsätts är mycket rädda och får ofta ta emot hot efter händelsen vilket kan leda till att varken målsägarna eller föräldrar vågar anmäla eller medverka i utredningar.

”– Vi har väldigt många barn som berättat att de farit oerhört illa i samband med våldsbrott, till exempel personrån, misshandel, olaga hot och trakasserier. Om det här skulle ske mot oss vuxna på väg till eller från arbetet skulle det vara helt oacceptabelt, så varför agerar vi inte så när det gäller unga? säger Carin Götblad.”

Götblads statistik gäller ”anmälda” våldsbrott, som polisen uppenbarligen också har utrett eftersom det uppges finnas misstänkt gärningsperson. Enligt Götblad finns det även många såna våldsbrott som inte är anmälda (ett ”stort” mörkertal), därför att varken offren eller föräldrarna vågar polisanmäla på grund av hot.

”Våldsbrott” omfattar flera olika brottstyper. Exempelvis misshandel, personrån, våldtäkt, mord/dråp, mordförsök, våld mot tjänsteman m.m. Den överlägset största våldsbrottstypen (flest antal brott) gällande barn 0-14 år är misshandel.

Om man vill vidga sitt perspektiv längre tillbaka än till år 2015, så kan Götblads uppgifter kompletteras med statistik från Brå* för åren 1995-2013. (Samt första halvåret 2014, därefter redovisar Brå inte längre statistik med gärningsperson 0-14 år).

Antalet våldsbrott med gärningspersoner 0-14 år, kan för några år i perioden 1995 till 2021 se ut ungefär så här:

År 2021: 9367 (enligt Götblad).
År 2015: 6700 (enligt Götblads procentangivelse).
År 2010: 3928 (enligt Brå).
År 1995: 1550 (enligt Brå).

För åren 1995 till 2021 är ökningen* ca 500 procent. (410 % per capita).

Denna statistik hos Brå är inte helt lätt att få fram, dels därför att den ligger i massa Excelfiler, och dels därför att våldsbrott omfattar flera brottstyper. Och det är oklart hur urvalet gjorts för Götblads statistik. Det som tagits fram ovan ur statistiken från Brå omfattar nämnda våldsbrottstyper samt några till så det är troligen hyfsade siffror för åren 1995 och 2010.

I Sverige år 2021 begicks alltså 9367 våldsbrott med gärningspersoner yngre än femton år, enligt Götblad. I genomsnitt 25 våldsbrott per dag.

Endast några enstaka av alla såna våldsbrott kommer till allmänhetens kännedom. Det nyliga mordförsöket mot en 9-årig flicka i Skellefteå, med gärningsperson 13 år*, är ett av undantagen. De flesta misshandelsbrott, mordförsök osv. med gärningsperson 0-14 år rapporteras inte i massmedia.

För att lösa ett problem måste man först vara medveten om att problemet existerar. Håller man tyst om det omfattande våldet bland barn, så tror folk att allt är bra och ingen gör nåt. Götblad tycks åtminstone försöka.Mera:
– ”OKÄNDA mord som begicks av barn 0-14 år, i Sverige”.
– ”Våldet mellan barn 0-14 år mörkas, har ökat flera tusen procent” (gäller misshandel).
– ”Gärningspersoner 0-14 år: mord och mordförsök 1995-2013”.
– ”Lista: Barn som dödar”.
* Statistiken hålls dold:
Gärningspersoner 0-14 år: mord och mordförsök 1995-2013”.
Våldet mellan barn 0-14 år mörkas, har ökat flera tusen procent”.

* Brå: Brottsförebyggande rådet, ansvarar för Sveriges officiella kriminalstatistik, på uppdrag av regeringen.

* Mordförsöket på 9-åriga flickan i Skellefteå i juli 2022:
den 10 augusti 2022 framkom att den 13-åriga pojken (gärningspersonen) är minst femton år. Föräldrarna och pojken hade uppgett fel ålder när de kom till Sverige för några år sedan.

* Uttryck som ”0-14 år” o.dyl. används i statistiken. Det kanske bör förtydligas att merparten brott i den åldersgruppen begås av 12-14-åringar. Omkring 15 procent är yngre än tolv år. Det finns exempel på brottsmisstänkta i femårsåldern. (Dessa uppgifter gäller år 2012, källa Brå).
I Götblads material uppges yngsta gärningspersonen vara sju år.

Barn yngre än 15 år är inte straffmyndiga eller straffbara. När en sån polisutredning är klar avslutas den och ärendet övergår till sociala myndigheter, allt under stor sekretess (allra oftast får allmänheten aldrig reda på att brottet har inträffat). I sällsynta fall väcks bevistalan, för att avgöra skuldfrågan i domstol, men nåt straff utdöms inte.

* Ökningen ca 500 % åren 1995-2021 blir 410 % per capita.

* Artiklarna med Carin Götblad:
polisen.se/aktuellt/nyheter/2022/juli/alla-goda-krafter-kravs-for-att-vanda-utvecklingen/(11 juli 2022).
polisen.se/aktuellt/nyheter/2021/juli/kraftsamling-mot-kriminella-barn-och-unga/(09 juli 2021).
polisen.se/aktuellt/nyheter/2020/augusti/valdsbrott-bland-barn-har-okat/ (10 augusti 2020).

Bild överst avBob_Dmytochgeralt(montage).