Kategoriarkiv: ÖVRIGT *********

16-åriga Piteå-tjejen som försvann där en kille försvann två år tidigare

En 16-årig tjej i Piteå försvann en kväll i december. Platsen där hennes vänner såg henne för sista gången var bara några hundra meter från den plats där en 15-årig kille två år tidigare också försvann spårlöst. Båda var elever i samma skola.

En tid efter tjejens försvinnande hörde folk av sig till polisen och sa att de hade sett henne efter försvinnandet. Bland annat hade hon setts i Stockholm, av en kille som hade känt igen henne från fotot i tidningarna. Men det var mest sannolikt falska tips.

Stora sökinsatser genomfördes i Piteå, med poliser och hundratals elever och andra frivilliga som gick skallgång och finkammade ett tjugofem kvadratkilometer stort område. Det uppgavs varit det största spaningspådraget som nånsin utförts i Norrbotten.
Men tjejen hittades inte. Liknande stora sökinsatser gjordes när killen försvann två år tidigare, men han hittades inte heller.

Tjejens föräldrar letade efter henne varje dag i flera månader, men hon kunde inte hittas.
En fjärrskådare sa att tjejen hade kidnappats av en man.

Polisen tyckte det var märkligt att de två tonåringarna och från samma skola hade försvunnit på ungefär samma plats. En annan polis trodde inte att försvinnandena hade nåt samband utöver att de råkat inträffa i samma geografiska område.Kvarlevorna efter killen påträffades sjutton år efter försvinnandet.
Hans namn var Charles Zelmanovits. Han försvann en novembernatt 1976 efter en fest.

I september 1993 råkade en jägare hitta ett kranium i ett jaktområde cirka sex kilometer från bostadsområdet där Charles hade försvunnit. I jaktområdet hittade polisen ytterligare skelettdelar samt fragment och rester av Charles kläder. Det fanns inga spår av att Charles hade utsatts för våldsbrott, men det kunde inte heller uteslutas.


Den 16-åriga tjejen påträffades död tre månader efter försvinnandet.
Hennes namn var Annika Nyström. Hon försvann på lucianatten 1978.

I mars 1979 hittade en nioårig flicka Annikas översnöade kropp i närheten av en tom sommarstuga i Skuthamn efter vägen till Pite havsbad, cirka fem kilometer från bostadsområdet där hon hade försvunnit. Inget tydde på att Annika hade utsatts för våldsbrott. Hon hade troligen gått åt fel håll när hon skulle hem, och sedan satt sig för att vila och frusit ihjäl.
Polisen ansåg det fastslaget att Annika försvann / dog natten till luciadagen och inte senare.

Lokaltidningen rapporterade bl.a. följande:

”Att det är ytterst svårt för en skallgångskedja att en hitta en försvunnen visar fallet med Annica.
(…) Det var främst Pitholmsheden, Munksund och vägarna däromkring som genomsöktes. Extra noga var spanarna kring sommarstugor och uthus längs ut mot Pite havsbad. Men spaningarna gav inget resultat och ändå fanns den försvunna flickan just där man sökte intensivast. Sökandet försvårades av att det snöat natten innan.”


Några skillnader mellan de båda försvinnandena är att det inte snöade vid och efter Charles försvinnande. Hans kropp var troligen inte täckt med (nyfallen) snö vid eftersökningarna.
Och Charles hittades tvärs över Pitholmsheden och flera hundra meter in i en skog, dvs inåt land. Medan Annika hittades i ett sommarstugeområde som låg en bit från bostadsområdet, längs vägen och kusten.

Karta ovan (från nutid):
AN1=där Annikas promenad började. AN2=sista iakttagelsen av henne. AN3=fyndplats. Annikas bostad låg norrut, i centrala Piteå.
CZ1=där Charles promenad började. CZ2=sista iakttagelsen. CZ3=fyndplats. CZ hem=bostaden.

Snabbaste sättet att komma till fyndplatsen CZ3 är med bil på N. Pitholmsvägen (nordväst om CZ3), som övergår till grusväg (som inte syns på kartan ovan), och sedan promenad ett par hundra meter in i skogen. Hur Charles tog sig från CZ2 till CZ3 är inte känt.
Mera om Charles Zelmanovits: ”Charles Zelmanovits-fallet”.

Extremexorcism, demokrati, evolution, och muslimsk ståuppare

Bild ovan: En samling män i muslimska / islamiska kläder bränner svenska flaggan*. De lär vara arga över Muhammedkarikatyrer ritade av Lars Vilks med flera. Männen ser triumferande ut, de verkar ovetandes att flaggbränning inte är nån stor grej i Sverige (dvs knappt nån bryr sej, och det är inte olagligt).

Bild ovan: Den extreme ’exorcisten’ Rasmus Paludan bränner en koranbok i en demonstration i protest mot islam*. Med besvärjelser och infantila mantran driver han ut alla(h) antidemokratiska andar… eller nåt åt det hållet. Sedan påsken 2022 har Paludan genomfört cirka tjugo liknande demonstrationer i olika städer i Sverige. Hans provokationer kan medföra att många muslimer och andra förstår vad demokrati och yttrandefrihet faktiskt innebär.

Bild ovan: Coldplay – Adventure Of A Lifetime. Hur apor hittade musiken under en lövhög, och sedan gjorde evolutionen resten, liksom. (Se video nedan).

Bild ovan: Shazia Mirza, muslimsk ståuppkomiker. (Video nedan).Videor:

– ”Coldplay – Adventure Of A Lifetime (Official Video)”.

– ”Shazia Mirza Hilarious Muslim Comedian”.
* Flaggbränningen ovan gjordes år 2010, troligen i Bangladesh.
* Koranbokbränningen ovan är från 12 maj 2022 vid Frölunda torg i Göteborg, Sverige.

”I väntan på vårfloden” (elbrist 1970, före kärnkraften)

Bild ovan: ”Elransonering… Spar el nu – i väntan på vårfloden.”
Ur helsidesannons i flera dags- och kvällstidningar april 1970. En man sitter i kolmörkret och väntar på vårfloden… så att vattenkraftverk kan generera elektricitet så att stackar’n kan tända lamporna, se på tv, ladda mobilen, surfa, duscha i varmvatten, med mera.
(Fast mobiltelefoner och Internet fanns inte på den tiden. Inte heller kärnkraft i nån större utsträckning).

Elransoneringen år 1970 var tvingande för industrin. Och det infördes en del el-begränsningar och elförbud inom handeln samt kommunala- och offentliga anläggningar. T.ex. för utomhusbelysning vid gator, vägar, p-platser, idrottsanläggningar, fasadbelysning, och belysning i butiker, skyltfönster, expeditioner, kontor, arbetslokaler, korridorer, trappor.

För hushållen var elransoneringen i stort sett frivillig (några förbud fanns även för privatpersoner, t.ex. garage och motorvärmare). Så mannen på bilden ovan satt inte helt på pottkanten. I massmedia uppmanades hushållen att frivilligt skära ner på all övrig elanvändandning:

Bild ovan: relativa antalet tidningssidor som innehåller ordet ”elransonering” (skärmbild från KB:s söktjänst*).
Åren 1947-1948, 1970 och 1974 var det elransonering.
År 1955 är stapeln också hög, den gången var det mycket nära att det blev elransonering.

Sedan 1974 har det inte varit några elransoneringar i Sverige, därför att kärnkraften byggdes ut rejält under 1970-80-talen.
Men under de senaste tjugo åren har det skett en halvering av antalet kärnreaktorer i Sverige.

Avvecklingen av kärnkraften, klimatalarmismen*, krig och andra galenskaper leder mot nya elransoneringstider. Och nu finns det många fler människor, som behöver el. Från år 1950 till 2022 ökade befolkningsmängden i världen från 2,5 till nästan 8 miljarder, mer än en tredubbling. I Sverige ökade den från 7 till 10,4 miljoner. Och det fortsätter.

En del tror att det framtida, gigantiska elbehovet som uppstår när el ska ersätta allt som idag drivs med fossila bränsen (olja, bensin, diesel, kol, naturgas) kommer att kunna täckas av enorma mängder vindsnurror och solpaneler uti hela landet. Samma personer sätter sitt hopp till ”framtida teknik” (som ännu inte finns) för elleverans även när det inte blåser och solen inte skiner.
Lycka till! Det behövs. Framtiden kan ge många tillfällen att sitta i mörkret i väntan på vårfloden, vinden eller solen.
* KB:s söktjänst: Kungliga bibliotekets webbplats tidningar.kb.se

* Klimatalarmismen med mera:
Prisökningarna och klimatalarmismen, plus krig”.

Potentiellt dödlig hantering av bilder och böcker, med mera

Bild ovan: storbildsprojektion på Stockholms stadshus. Med en projektor kan bilder projiceras utomhus på stora ytor, som husväggar, fasader, byggnader, arkitektoniska element, och t.o.m. på tät vegetation.

Om det projicerade ansiktet är profeten Muhammed går inte att avgöra eftersom ingen vet hur han såg ut.
Men om Du PÅSTÅR att bilden föreställer profeten Muhammed – eller om du bränner en bok som du påstår är Koranen – så riskerar du att bli stenad, knivad, skjuten, sprängd eller på annat sätt mördad.
Förslag: förbjud mord och mordförsök! …Hoppsan, det är ju redan förbjudet. Men förbjud då även allt som kan göra islamanhängare arga, föreslår dårpippiföreningen.

Ovanstående är enklare stillbildsprojicering. En mer avancerad variant är projektionsmappning, som projicerar animerade bilder eller videor på byggnader eller mindre objekt. Några exempelvideor:
– ”Top11 3D Projection Mapping Artworks” (2019).
– ”Reel – Video Mapping” (2020).
– ”Projection Mapping Compilation” (2016).

Amela Kalac död, vad hände?

Nio månader innan 24-åriga Amela Kalac försvann och sedan hittades död, intervjuades hon angående att familjen återigen fått avslag på sin ansökan att stanna i Sverige. Amela sa bland annat:

”Jag tror inte jag orkar mer”
”Jag är väldigt trött”
”Jag klarar inte av mer”
”Jag kämpar för livet här, jag behöver verkligen bli hörd”

Detta var i maj 2021. Familjen Kalac hade sedan år 2014 fått avslag på sina asylansökningar. De hade bl.a. vistats här illegalt de senaste fyra åren, så de kunde inte heller anses etablerade i Sverige. Och sista instansen – Migrationsöverdomstolen – hade nyligen meddelat att de inte beviljade prövningstillstånd.

På intervjuarens fråga om det fanns nåt verkställighetshinder eller nya omständigheter som kunde häva avslaget, svarade Amela att de redan har lämnat in allt som finns till Migrationsverket:

”Det finns inga nya omständigheter. De vet redan allt.”


Den 14 februari 2022 rapporterades Amela försvunnen och den 5 mars hittades hon död i ån Nossan, i Grästorp där hon bodde med sin mamma och sina tre yngre syskon.

Tio dar senare frigavs den man som varit häktad. Polisen har med bl.a. film från övervakningskameror kartlagt mannens rörelser kvällen då Amela försvann, och åklagare/polis bedömer det som uteslutet att han begått någon brottsling handling.

Enligt polisen ligger det troligen inget brott bakom Amela Kalacs död. Men eftersom det ännu inte går att helt utesluta brott, låter man förundersökningen fortfarande vara öppen tills det finns ett färdigt obduktionsutlåtande.


Bakgrund, år 2014:

Familjen Kalac från Serbien bestod av mamma, pappa och fyra barn. Av de tre döttrarna var Amela äldst, 14 år, och sonen 7 år var yngst.

Familjen sökte asyl i Sverige år 2014. Skälet uppges varit att familjen var ”förföljda”, ”utsatts för våld och hot”, var ”på flykt undan trakasserier”, i sitt hemland Serbien.
Några närmare uppgifter om orsaken, hur och vem som förföljde familjen, har inte framkommit offentligt.

En tid senare avslogs familjens asylansökan. Migrationsverkets utredning visade att de inte hade tillräckliga skäl för att få asyl i Sverige.

Kort därefter avled pappan i lungcancer (år 2014).
Pappans cancersjukdom kan varit den egentliga anledningen till att familjen sökte sig till Sverige, eftersom Serbien har den högsta* cancerdödligheten i Europa. Föräldrarna hoppades kanske att pappan skulle ha större chans att överleva i ett annat land än Serbien. De visste att sjukdom inte räcker som skäl för att få uppehållstillstånd, och därför uppgav de ett annat skäl. Som dock efter Migrationsverkets utredning visade sig inte hålla.

Därefter bedömde läkare att mamman var psykiskt sjuk och att hon inte kunde ta hand om barnen.
Det framgår inte i media om mamman blev psykiskt sjuk efter asylavslaget, eller efter makens död, eller om hon var psykiskt sjuk redan innan de kom till Sverige.

Mamman placerades på en psykiatrisk avdelning, och barnen i familjehem. De fick tillfälliga id-kort av Migrationsverket. Barnen fick gå i svensk skola.

Troligen fick mamman och barnen tillfälligt uppehållstillstånd på grund av ”synnerligen ömmande omständigheter”, dvs pappans död, mammans psykiska hälsotillstånd och att de fyra barnen var omyndiga.

År 2017:

Det tillfälliga uppehållstillståndet upphörde år 2017, dvs efter tre år (som brukligt).
Familjens vistades nu illegalt i Sverige.
När polisen kom hem till familjen verkställde de inte utvisningen pga den psykiskt sjuka mamman.

År 2018 till 2021:

År 2018 blev Amela myndig, fyllde 18 år, och hon flyttade till egen lägenhet tillsammans med mamman och de tre syskonen. Mamman uppges varit ”svårt självmordsbenägen”.

Vid flera tillfällen kom polisen hem till familjen för att verkställa utvisningen, men det avbröts pga den psykiskt sjuka mamman.
Nån gång under denna period lämnade familjen in en ny ansökan om uppehållstillstånd.

Februari 2021:

Migrationsdomstolen beslutade återigen om utvisning av hela familjen, dvs samma beslut som tidigare år.
Familjen hade nu vistats illegalt i Sverige i fyra år, sedan 2017.
Familjen begärde omprövning.

Maj 2021:

Migrationsöverdomstolen beviljade inte prövningstillstånd.
Uttalande från Migrationsverket: ”Lagen säger att det måste röra sig om väldigt speciella omständigheter för att man ska räknas som etablerad i Sverige.
Här har vi tittat på alla omständigheter, och under fyra av åren har man saknat uppehållstillstånd”.

I maj 2021 sa Amela Kalac i en intervju att hon inte orkar mer, att hon är väldigt trött, att hon kämpar för livet.
Och att hon inte såg några nya omständigheter som kunde åberopas för att ändra Migrationsverkets beslut.


Februari 2022:

I februari 2022 hade Amela, hennes tre yngre syskon och mamman vistats illegalt i Sverige i fem år (sedan 2017).
Polisen hade flera gånger försökt verkställa utvisningen, men avbrutit på grund av mammans psykiska tillstånd.

För nio månader sen hade sista instansen sagt nej till uppehållstillstånd. Det fanns inga möjligheter att överpröva Migrationsverkets beslut, Migrationsöverdomstolen hade nekat prövningstillstånd.
Det fanns inga verkställighetshinder eller inga nya omständigheter som kunde åberopas för att ändra Migrationsverkets avslag.

Om inte…

När familjen år 2014 lämnade Serbien och sökte asyl i Sverige, så fick de avslag och skulle utvisas.
Men pappans död, och mammans psykiska tillstånd, medförde att de fick stanna.
Är DET vad som krävs nu? Att nån dör? …var det så Amela tänkte när hon försvann?
Bilden överst är Amela Kalac, i maj 2021.

* Serbien har högst dödlighet i cancer i Europa:
– ”cancercommun.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40880-018-0282-3
”Cancer mortality in Serbia, 1991–2015”
”After two decades of increase, cancer mortality rates are finally declining in Serbia. Despite this, these rates place Serbia among the countries with the highest cancer mortality in the world.”
– ”borgenproject.org/5-facts-about-cancer-in-serbia/(2018).
”Serbia still has the highest cancer mortality rate in Europe and the fourth highest rate in the world.”

Blödande poliser och en undermålig regering

Bild ovan: skadad och blodig polishjälm från upploppen påsken 2022, samt en ordinär tvåkilos gatsten (montage).

Sten som kastas mot människor kan jämställas med mordförsök. De personer som kastar gatsten mot folk och fordon bör få långa fängelsestraff och i tillämpliga fall utvisas ur landet. Lagstiftarna kan inspireras av t.ex. Israel där stenkastning kan leda till 20 års fängelse.

Nuvarande vänsterregeringen med socialdemokrater med stöd av Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet har trots de senaste årens omfattande våld och skjutningar inte vidtagit tillräckliga åtgärder. Samtliga de fem vänsterpartiernas ledare (eller gängledare) och deras följare är bland de främsta orsakerna till de senaste årens eskalerande grova våld och underdimensioneringen av polisväsendet.

Polisförbundet (15 april 2022):
”Polisbrist i hela Sverige”.
Polisförbundet om upploppen (16 april 2022):
”Det är ett misslyckande för samhället”.

Misslyckandet framgår med övertydlighet i de våldsamma upploppen med stenkastare och bilbrännare som förekom i flera svenska städer under påsken, den 14 till 17 april 2022. Under de första dagarnas upplopp tvingades polisen retirera (bokstavligen springa och gömma sig), och låta ligisterna kaosa och härja fritt med de övergivna polisbilarna, begå skadegörelse, sätta eld på bilar, bussar och byggnader, kasta gatsten på utryckningsfordon som försökte släcka bränderna.

Bild ovan: stadsbuss i brand vid upploppen påsken 2022. Samtliga passagerare hann ut, ingen blev innebränd men de chockades.

Upploppen startade som bekant då den dansk-svenska* politikern Rasmus Paludan (eller ”den högerextrema dåren” som vänsterpolitikern Morgan Johansson och diverse vänstermedia uttrycker det) med polisens tillstånd skulle demonstrera mot idéerna i religionen islam och muslimernas heliga skrift Koranen, bland annat genom att bränna en sådan bok.
En del muslimer anser att personer som visar vissa bilder eller som bränner en viss bok skall straffas med döden.

Idag trodde polischefen att det var gängkriminella som begick dessa upplopp och att det var ”polisen som var målet”, att de endast var ute efter att skada polisen.
Men det är ju självklart att polisen var målet:
DET VAR POLISEN SOM GAV TILLSTÅND* till Rasmus Paludan att demonstrera för att bränna boken koranen. Och det var polisen som försökte försvara Rasmus mot stenkastarna (allt enligt den svenska grundlagen eller yttrandefrihetsgrundlagen).
Så oavsett vilka som kastade stenar så var polisen målet.

Och även om en del av ligisterna var utifrån kommande – från andra delar av Sverige eller från utlandet – så kan koranbränningen ändå vara orsaken till deras våldsamma engagemang i upploppen. Bränner nån en koran i Svedala så kan det vara skäl nog att flyga dit och uppfylla koranens bud så som fanatiker tolkar den.

Tyvärr pekar en hel del  på att det var muslimer – både män och kvinnor – som kaosade i upploppen (se bild- och textmaterial nedan). Fast det utesluter inte att där även fanns gängkriminella.


Liknande upplopp inträffade för ett par år sedan. Koranbränningen den 28 augusti år 2020 i Rosengård, Malmö, ledde också till våldsamma upplopp (28-29 augusti), med stenkastning och andra angrepp mot poliser.
Men den gången hade polisen INTE givit tillstånd för demonstration på den platsen, koranbränningen genomfördes där ändå av andra personer (inte Rasmus Paludan).

Poliser sa då att det var ”det absolut allvarligaste som de har upplevt, och då har ändå en del av dem tjänstgjort i Afghanistan”.
Vid de upploppen skadades flera poliser, ett 20-tal polisbilar samt andra skador för flera miljoner kronor.

Efter upploppen i Rosengård år 2020 dömdes nio personer, varav två till fängelse:
– en kvinna i 60-årsåldern (ett års fängelse, för anstiftan till våldsamt upplopp),
– en man i 20-årsåldern (6 månader fängelse, för anstiftan till våldsamt upplopp),
– en 30-årig man (skyddstillsyn),
– sex killar i åldern 16-17 år (ungdomsvård eller ungdomstjänst).

Den dömda 60-åriga kvinnan sa i en intervju år 2021 att hon ”var arg på polisen”.
Kvinnan sa att hon var arg på polisen för att de inte hade förhindrat koranbränningen.


I de nu aktuella upploppen, påsken år 2022, deltog också kvinnor och män i 40-60-årsåldern, se poliserna Jonas och Idas berättelser (längre ner på sidan).

De som följde upploppen de senaste dagarna vet hur det såg ut på platserna där upploppen pågick. Här är ett litet urval bilder på några av stenkastarna och bilbrännarna:

Bilder ovan, från upploppen i Örebro. Filmaren ropade bland annat:
”Rasmus din horunge, är det här du vill va!”,
”Allah knullar snutarnas mamma alltså!”
”Allah vilket flyt mannen!”
”Här våra kvinnor är krigare!”

Bilder ovan: där var det knappast gängkriminella som plockade stenar för att kasta på polisen (om de inte bytt klädkod till fotsid dräkt och karakteristisk huvudbonad).


Även kvinnor, deras barn samt äldre män deltog i upploppen. En av poliserna som var på plats heter Jonas och har jobbat som polis i 16 år. Några citat från Jonas berättelse om upploppen påsken 2022 (min fetstil):

”Jag har snart jobbat som polis i 16 år och händelsen i fredags slår utan tvekan allt jag varit med om i alla dåliga avseenden. Jobbade under fredagen, 21.5 timme, 08-05.30…. Först i Rinkeby sen vidare till Örebro.”

”…övergår ganska snabbt till våldsamheter, stenkastningar, där ca 100-150 personer går till angrepp mot Polisen. Stenkastningar, där man kastar stora gatustenar mot Polis. Det sjuka i det här är att till och med kvinnor, i 40-60 årsåldern kastar sten mot oss, deras egna barn gör likadant.. Hur i helvete ska man hantera en sån situation? Slå en batong mot en 12åring?
Mängder med stora stenar och andra bråten kastas mot oss.”

”Det vi möts av där går inte att beskriva. Total kaos och total katastrof. Flera hundra personer som går till angrepp mot Polis. Flertalet skadade kollegor med benbrott, käkfraktur, jag blev själv träffad av säkert 10-20 stenar på ryggen, armarna, benen och på huvudet. Som tur är slutade det med enbart smärta på flera ställen då skyddsutrustningen och hjälmen tog den värsta smällen.
Det vi möts av i Örebro är personer som får gatustenar körda till sig i bilar. Stenar och föremål i mängder. Stenar som hackas upp och slås sönder, så de blir vassa. Alltså föremål som kan ge livshotande skador. Helt sjukt. Med andra ord pratar vi om försök till mord. Träffar dessa stenar Polis/ oss, kan det bli just livshotande skador.”

”Vid ett tillfälle sitter jag i polisbussen… Längst fram vid platsen vi försökt spärra av med fordonen. Vi blir angripna av flera hundra personer med stenar, järnspett, bråten med mera. Det haglar stenar och föremål mot bussen och tillslut lyckas någon slå upp dörren till bussen. Jag sitter ensam i bussen och får göra allt för att freda mig. Samtliga kollegor har- med fara för sitt liv- tagit skydd bakom bussarna…
Jag kan inte köra framåt för att det ligger bråten och staket framför bussen, jag kan heller inte backa då kollegorna står bakom bussen.”

”Det slutar med ett tiotal skadade kollegor där flera är allvarligt skadade, fyra polisbussar bränns upp- allt för att polisen försökt skydda demokratin i Sverige…”

”Våra politiker måste vakna. Beter man sig så här måste det bli en konsekvens. Det är nog nu.
Det måste till fler poliser som kan upprätthålla svensk lag. Folk kan inte bete sig hur som helst – där avsaknad av polis gör att de inte blir gripna och lagförda.
Hårdare straff måste tillämpas, där en person som begår såna här brott och handlingar också får en konsekvens. En kraftig markering.
En annan stor fråga, var finns föräldrarna till de ungdomar som beter sig så här? Börja ta ert ansvar.”

Hela Jonas inlägg finns här (kräver inloggning). Skärmbild av hela inlägget (han skriver att det är ok att dela inlägget):

Polisen Ida* som också hade närkontakt med upploppen påsken 2022 berättar bland annat följande:

”Alla möjliga personer kastade stenar, det var väldigt mycket ungdomar. Och det var en hel del kvinnor med sina barn, både kvinnorna och barnen kastade. Och det var äldre män, i 60-70-årsåldern.
Vi hade en man som kom springandes och som blödde ganska kraftigt från bakhuvudet, som vi hjälpte och plåstrade om, men sen visade det sig att han hade varit en av dem som sprungit längst fram i ledet och kastat.

Det var chockande att det var kvinnor och barn och äldre människor, ungdomar var lite mer förväntat.”

Ida berättar också att det var när koranboken började brinna som upploppet tog fart:

”Den stora triggern var när han började bränna boken”.


En annan polis beskriver en händelse vid upploppet i Linköping påsken 2022:

”Jag ser en kollega träffas i huvudet. Hon faller till marken… Vi har inte en chans. Jag ser en av personerna jag pratade med 20 minuter tidigare. Han tar upp en sten stor som en knytnäve. Han springer mot mig. På tre meters avstånd tittar han mig i ögonen och siktar på mitt huvud. Han vill döda mig. Jag lyckas flytta huvudet så att stenen tar i sidan av min hjälm. Jag överlevde.”

Garip befann sig också i upploppet, han berättar:

”- Vi var några stycken som försökte förklara för folket att det inte är polisens fel, och att kasta sten på polis är totalt fel.
Upplever du att det är koranbränningen som upprör eller finns det andra skäl till upploppet?
Det är framför allt koranbränningen, men jag tror också att det finns folk som är frustrerade pga trångboddheten, arbetslösheten osv. Och så fanns det säkert en o annan kriminell som passade på.”För den som tycker att polisen inte skall ge tillstånd till demonstrationer där man ska bränna en bok (med titeln Koranen), eller om du undrar varför polisen ger tillstånd i såna fall, kolla in följande video med Stefan Holgersson, polis och universitetslektor vid Linköpings universitet:
youtube.com/watch?v=mutrjhrQ2cI” (17 april 2022, Expressen).
Han säger bland annat:

”Polisen har följt det som står i grundlagen om yttrandefrihet.
Sedan har vi ordningslagen också, men så länge den som demonstrerar inte begår lagbrott så kan inte ordningslagen tillämpas på den som demonstrerar och följer lagen.

Och här har en del gjort en TANKEVURPA när de vill förbjuda demonstrationen därför att det kan finnas ANDRA som begår våldsbrott/upplopp därför att de blir upprörda av demonstrationen.

Då kan ju någon förstöra för nån som är skötsam, genom att begå lagbrott/upplopp på den skötsammes demonstrationer.
T.ex. då skulle nån kunna förstöra för Socialdemokraterna på första maj genom att upprepade gånger starta våldsamheter och upplopp på grund av deras första-maj-demonstrationer. Och på så sätt förbjuda Socialdemokraternas demonstrationer. Så det är en tankevurpa där.”

På frågan varför man inte ändrar grundlagen, säger Stefan Holgersson att det blir ett sluttande plan:

”Vem ska bestämma vilka åsikter och handlingar som får framföras och var? Plötsligt är det t.ex. nån som vill demonstrera mot miljön och som faller i den kategorin, att det här orsakar så mycket upprördhet så att de inte heller ska få tillåtelse att demonstrera.

Jag föreläste för några kineser, och de frågade: varför tillåter ni demonstrationer? Ja varför gör vi det? Därför att vi har demokrati.”
* Rasmus Paludan har varit svensk medborgare sedan 1989, då hans svenske far gifte sig med hans danska mor.

* Tillståndet från polisen gäller demonstrationen / manifestationen (den allmänna sammankomsten). För att bränna en bok behövs inget tillstånd. Men när polisen ger tillstånd till en sådan sammankomst och sedan även försvarar brännaren mot attacker, så uppfattas det av en del som att polisen ger tillstånd till bränningen.

* Polisen Idas berättelse finns vid 22:45 minuter in i reportaget:
sverigesradio.se/avsnitt/paskupploppen (”Påskupplopp”, SR, 20 april 2022).

* Garips berättelse finns här:
sverigesradio.se/artikel/garip-var-med… (”Garip var med och stoppade upploppet i Rinkeby”, 19 april 2022).

Prisökningarna och klimatalarmismen, plus krig

Diagram ovan: literpriset* på bensin 95 (blå linje) och diesel (orange linje) i Sverige januari 2021 till 11 april 2022.


Prisökningarna (t.ex. på drivmedel och livsmedel) sedan 2021 och framåt beror bland annat* på den globala klimatalarmismen, som fick nytt bränsle våren 2021.

I juni 2021 ”läckte” IPCC:s kommande klimatrapport, och massmedia världen över prånglade ut rubriker om kommande katastrofer. Exempelvis ”En mörk bild för klimatet”, ”Varnas för extrem hetta och torka”, ”Kan komma tidigare än befarat”, ”Dags att utlysa klimatnödläge”, och liknande dystopiska utrop. Och priserna steg.

I augusti 2021 släpptes den färdiga IPCC-rapporten och då tog klimathysterin ny fart i massmedia. Priserna fortsatte stiga.
Till de medborgare som uttryckte upprördhet över prisökningarna sa Sveriges miljö- och klimatminister i oktober 2021 att ”Vi förstår den här upprördheten. Samtidigt tror jag alla har klart för sig att vi befinner oss mitt i en klimatkris”.

Den 24 februari 2022 inleddes Rysslands militära invasion av Ukraina.
* Literpriset gäller obemannade tankstationer (dvs något lägre pris än bemannade).

* Ännu en bidragande orsak till prisökningarna under 2021 var ökad efterfrågan och att det tog tid för oljebolagen att återgå till den kapacitet de hade före pandemin.

De världsomspännande urpysselprocedurerna

Nyss utfördes de rituella klockmaniprocedurerna igen. Det stora ur- och klockpysslet som sker varje vår och höst. Ännu en yttring av människoapans dårskap.

Homo habilis, 2 miljoner år f.Kr.

För länge sen bestämde människoapor att alla klockor och ur skulle vridas fram eller tillbaka minst två gånger per år. Därför att… man får vara uppe en timme längre, eller bönderna får mer ljus på kvällen, eller för att spara energi, eller nåt sånt.

Ursprunget benämns normaltid, eller ”vintertid”. Avvikelsen som infördes för länge sen kallas ”sommartid”. EU-parlamentet försöker avskaffa* den ständigt återkommande klockhysterin. Men det faller på oenighet, och att en del tror att det handlar om ”sommar” eller ”vinter” året runt.

EGENTLIGEN handlar det om hur vi vill ha dagsljuset under vinterhalvåret.
Både för- och nackdelar märks mest under vinterhalvåret, oavsett om man tillämpar normaltid eller sommartid.
Därför att på vintern är det ont om dagsljus, kortare dagar, ger små marginaler.
På sommaren är dagarna långa, gott om dagsljus, då saknar det i stort sett betydelse om det mörknar kl 23 eller 24, eller ljusnar kl 03 eller 04.

Kärnfrågan är:

Hur vill Du ha det lilla dagsljuset under VINTERHALVÅRET?

  • Ljusare vintermorgnar och Mörkare vintereftermiddagar? Välj normaltid (vintertid).
  • Mörkare vintermorgnar och Ljusare vintereftermiddagar? Välj sommartid.

Personligen spelar det ingen roll vilken tid som väljs, så länge man enas om att sluta vrida klockorna fram och tillbaka. Fast ärligt talat: helst sommartid, för de ljusare vintereftermiddagarnas skull.
* Några skäl att avskaffa tidsomställningarna lär vara: ingen eller försumbar energibesparing med sommartid. Ökad dödlighet av stressrelaterade hjärtsjukdomar på våren, pga omställningen till sommartid. Enligt EU:s nätenkät år 2018 ville över 80 % slopa tidsomställningarna.

Några av de buggar som inte dödades före tolvslaget år 99 till 00…

Här visas ett axplock av de buggar som missades och som fanns kvar den 1 januari år 2000, trots enorma insatser före millennieskiftet för att utplåna buggarna från jordens yta.

Efter ”Dubbelmord & millenniebuggen” tas här en närmare titt på vad millenniebuggen egentligen handlade om. Dvs vad som hände vid övergången från år 99 till år 00… eller rättare sagt: vid övergången från år 1999 till år 2000.

Felaktiga testresultat som ledde till aborter, och krånglande EKG-apparater. Det är ett par av de allvarliga problem som orsakades av kvarvarande buggar i januari år 2000, som medförde att en del datorsystem trodde att det var år 1900 eller noll istället för år 2000.

De flesta buggar som överlevde millennieskiftet gav inte allvarliga problem, åtminstone inte av de som rapporterades till allmänheten. Av massmedias katastrofscenarier syntes inte ett spår i media efter årsskiftet, till sådan besvikelse för vissa invånare att de trodde millenniebuggen bara var en fet bluff.


Rubriker: Sverige, exempel på buggar som slank igenom. Utrikes, exempel på buggar som slank igenom. Om millenniebuggen. Osäker jämförelse med Ryssland. Mera.


Nedan visas ett urval av de problem som uppstod i januari år 2000, i Sverige och utrikes, och som kom till massmedias kännedom. (Dvs problem som orsakades av kvarvarande buggar). Troligen var de problemen endast en liten del av alla som inträffade efter millennieskiftet. Många IT-avdelningar på företag m.m. jobbade eller hade jour på nyårsafton för att snabbt upptäcka och åtgärda kvarvarande buggar innan ordinarie arbetsveckan började, och man kan anta att många av dem inte rapporterades vidare till utomstående.

 Sverige, exempel på buggar som slank igenom

Inledningsvis ett exempel som ger en mer detaljerad inblick.

Bild ovan: ur tidningsartikel från 2 januari 2000 (Svenska Dagbladet). Några citat:

”(…) EKG-utrustning på flera av landets sjukhus slutade fungera under nyårsnatten. Datorerna klarade inte av omställningen från 1999 till 2000.”
”(…) Systemet trodde att det var år 1900, visade fel tid, och registrerade inte hjärtverksamheten.
”(…) Enligt sjuksköterskan Maria Oscarsson vid sjukhuset kan det finnas en viss säkerhetsrisk för hjärtpatienter om EKG-apparaterna inte går som de ska, eftersom personalen då måste lita till att patienterna själva slår larm.
– Framför allt stör det oss mycket i arbetet eftersom manuell övervakning är mer personalkrävande och om det fortsätter så här får vi problem”
”(…) Det är ett allvarligt fel, men det har inte hotat patientsäkerheten”.
”(…) – Trots alla tester missade vi att modifiera en fil i programvaran. Därför uppstod det här problemet

”(…) Under nyårsdagen rapporterade sammanlagt sju landsting att de haft någon typ av störningar inom sjukvården efter millenneskiftet. Enligt Gunilla Hult-Backlund är dock nästan alla störningar av mindre allvarlig karaktär, och berörde främst medicinteknisk utrustning eller administrativa funktioner.”

Vad som hade hänt inom sjukvården om man på nittiotalet hade ignorerat millenniebuggen vet vi inte. Sannolikt hade sjukvården överhopats med fel av olika slag i början på år 2000 vilket kunde ha hotat patientsäkerheten.


Fler exempel från Sverige på buggar som slank igenom:

– Automatlarmet på en elstation i Degerfors var ur funktion.

– I Sjöbo slutade trehundra trygghetslarm att fungera.

– Ett inbrottslarm vid östra Hagaskolan i Göteborg aktiverades vilket inte berodde på inbrott utan tros vara ett 2000-problem.

– Polismyndigheten i Örebro fick problem med ett ekonomisystem.

– Vid Försvarets radioanstalt förekom problem med ett inpasseringssystem.

– I Värmland slutade telefonväxlarna fungera vid tre sjukhus.

– Hos en taxifirma i Åmål slutade taxametrarna att fungera.

– Ett pc-system för vatten- och vindförhållanden i Södertälje slutade fungera.

– Ett administrativt stöd för lotsbeställning inom datasystemet Topaz slutade fungera.

– Det gick inte att vidarekoppla telefonsamtal till vårdcentralen i Hagfors.

– Frånvarobeskeden i telefonväxlarna vid sjukhusen i Karlstad och Torsby fungerade inte.

– Ett ekonomisystem i Mullsjö kommun tolkade 99 som 2099. Fakturor fick hanteras manuellt.

– I Örebro län hade polis- och räddningstjänst mindre problem med sina datasystem.

– I simhallen i Täby gjorde millenniebuggen att det inte gick att köpa årskort.

– En del mindre störningar vid några reningsverk har rapporterats.

– Utrustning som automatiskt registrerar hjärtverksamheten hos patienter slutade fungera vid tolvslaget, dels vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, dels vid sjukhuset i Piteå. (se ovan om EKG-utrustning).

 Utrikes, exempel på buggar som slank igenom

Några missade millenniebuggar i utlandet, som rapporterades i svensk massmedia i början av år 2000:

– Det kanske värsta buggen som missades inträffade i Storbritannien ”där två kvinnor genomförde aborter efter att de mottagit felaktiga resultat på ett downs syndrom-test. De felaktiga svaren, som skickats till 154 gravida kvinnor, beskrevs som en direkt orsak av millenniebuggen”.

– ”USA:s fem mest avancerade spionsatelliter upphörde att fungera under tre dagar.”

– Småfel i ett tågbolags övervakning av tågen, i USA.

– Datorproblem i San Franciscos lokaltrafik (USA).

– I Storbritannien sattes 20.000 kreditkortsläsare ur funktion på grund av millenniebuggen (det inträffade dock fyra dagar före nyårsafton, eftersom de hade programmerats att hantera transaktioner under fyradagarsperioder).

– Det amerikanska marinobservatoriet, USA:s officiella tidräknare, visade strax efter midnatt att det var år 19100.

– I en svensk tidningsartikel uppges att ”Ett och annat larm hade gått av sig själv – eller slutat fungera.”, och ”Några inpasseringskort krånglade mer än vanligt.”

– En tysk man hade plötsligt 13 miljoner D-mark på sitt bankkonto, datumet var 1899.

– Italienska interner som skulle frigivits strax före nyår hade plötsligt 100 år kvar. Medan andra skulle ha frigivits redan år 1900.

– ”Den västafrikanska staten Gambia föreföll i går ha varit det enda land som drabbades av allvarligare störningar orsakade av den så kallade millenniebuggen. Det meddelade den internationella övervakningscentralen i Washington som försökt spåra alla förtretligheter orsakade av datortrassel i samband med årtusendeskiftet.
Påtagliga störningar förekom i Gambias energiförsörjning liksom inom transportväsendet. Även inom landets finanssektor förekom en del trassel liksom i en del statlig service.
Enligt övervakningscentralen kan dock problemen inte bara hänföras till millenniebuggen. Experterna lade en del av skulden på utebliven internationell hjälp till Gambia att förbereda sig för årtusendeskiftet.” (TT-AFP)


Följande sammanställning av millenniebuggar som missades eller slank igenom är från ”What Really Happened in Y2K?”, under rubriken ”What Failures Occurred after 2000”, av en professor Martyn Thomas från Gresham College år 2017. (Flera av punkterna innehåller flera olika händelser).

1. 15 nuclear reactor shut-downs (in Spain, Ukraine, Japan and the USA).

2. Many credit card systems rejected valid cards.

3. The oil pumping station in Yumurtalik shut down, cutting off supplies to Istanbul.

4. There were power cuts in Hawaii and cable television feeds failed.

5. Glitches hit government computers in Hong Kong and mainland China.
Police testing the sobriety of drivers in Hong Kong had to enter birth dates on breath-testing machine because of an apparent Y2K malfunction.
Courthouse computers in Italy mixed up prisoner dates by 100 years.
A few ATM machines shut down.

6. Government computers in Hong Kong failed to display the correct date, but no records were lost and everything ran smoothly, officials said.
Weather observations in part of mainland China had to be made by hand after the circuit board of a solar measuring device in the remote north-western region of Ningxia failed to roll over to 2000.

7. In Tokyo, about a dozen small brokerages reported Y2K-related glitches in a record-keeping system. They were quickly fixed.
Ten small Hong Kong companies reported minor hardware or software problems possibly caused by Y2K.
The heat went out in apartments for about 900 families in Pyeongchon, South Korea.

8. A hospital in western Norway reported that an X-ray machine had failed.
News reports said cash registers at a handful of 7-Eleven convenience stores also failed there, and some ATM machines weren’t working.

9. Ticketing machines on some buses in Australia briefly jammed.
Forecasting maps at the French weather service initially got the New Year Day date as ”01/01/19100.”
Eight hundred slot machines shut down at a Delaware horse track.
Taxi meters broke down in a China province.

10. Three dialysis machines stopped functioning in Egypt hospitals, but the problem was quickly fixed.

11. A provincial court in South Korea issued automated summonses to 170 people to appear for trial on Jan. 4, 1900 instead of Jan. 4, 2000.

12. A customer at a New York State video rental store had a bill for $91,250, the cost of renting the movie ’The General’s Daughter’ for 100 years.

13. Glitches were reported in train-pass vending machines in Tokyo, in a program of France’s Syracuse II military satellite system, and at the Islamabad Stock Exchange in Pakistan, where computers said the year was 1900. Exchange members were forced to manually record their transactions.

14. The Palatka-Putnam, Florida reporting station, conveyed that the county’s 911 service was experiencing intermittent problems with the name and number link.

15. Low-level Windshear Alert (LLWAS) systems failed at Tampa, Denver, Atlanta, Orlando, Chicago O’Hare, and St. Louis during the rollover. The systems displayed an error message. Air Transportation system specialists at each site rebooted LLWAS computers to clear the error, and the last system was in normal operation in just over two hours. Impact on operations was minimal.

16. The Direct Access Radar Channel monitor at Albuquerque, N.M. failed immediately after the rollover.

17. Kavouras Graphic Weather Display Systems at flight service stations in 16 locations around the country failed about ten minutes after the rollover. Data supplied to automated flight service stations was not updating properly. Specialists discovered the system sent data bearing the date ”2010,” resulting in rejection of National Weather Service data and incorrect updates of weather data in the system.

18. An Automatic Backup to the central computer complex at the Cleveland Air Route Traffic Control Center failed to activate after the date change.

19. ARINC Oceanic Display and Planning System printers at Oakland, CA and Islip, NY, failed the transition from 1999 to 2000. These are not FAA printers but are a redundant system used in the relay of data from ARINC communications centers to air traffic controllers handling oceanic traffic.

20. The Federal Reserve Bank of Chicago experienced Y2K related problems in transferring $700,000 in tax payments. The bug was fixed and the payments were made the next day.

21. Weather Message Switching Center Replacement, Atlanta, GA, stopped recognizing and processing certain kinds of Notices to Airmen (NOTAMS) because of a software problem involving a failure to recognize years ending in ”0” in the NOTAM time and date code.

22. Several problems remained in Microsoft Visual Basic and Access.

23. Payroll software at Berlin’s German Opera denied certain employees government mandated subsidies for families with children. When year 2000 arrived, the computers date was 1900. This caused a person born in 1995 to appear 95 years old, making the parents ineligible for the government subsidy.

24. The Pentagon had a self-inflicted Y2K mis-fix that resulted in complete loss of ability to process satellite intelligence data for 2.5 hours at midnight GMT on the year turnover, with the fix for that leaving only a trickle of data from 5 satellites for several days afterward.

25. The Pentagon DefenseLINK site was disabled by a preventive mistake.

26. The Kremlin press office could not send e-mail.

27. In New Zealand, an automated radio station kept playing the New Year’s Eve 11pm news hour as most recent, because 99 is greater than 00.

28. Toronto abandoned their non-Y2K-compliant bus schedule information system altogether, rather than fix it.

29. Birth certificates for British new-borns were for 1900.

30. Some credit-card machines failed, and some banks repeatedly charged for the same transaction — once a day until a previously available fix was finally installed.

31. Various people received bills for cumulative interest since 1900.

32. At least one person was temporarily rich, for the same reason.

33. In e-mail, Web sites, and other applications, strange years were observed beginning on New Year’s Day (and continuing until patched), notably the years 100 (99+1), 19100 (19 concatenated with 99+1), 19000 (19 concatenated with 99+1 (mod 100)), 1900, 2100, 3900, and even 20100.
Some Compaq sites said it was Jan 2 on Jan 1. U.K.’s NPL atomic clock read Dec 31 1999 27:00 at 2am GMT on New Year’s Day.”

Anm: ”ATM machines” som nämns på några ställen ovan är bankomater / uttagsautomater.

Om millenniebuggen

Rader med (käll-) kod skriven i COBOL-språket.

Stora ansträngningar gjordes under nittiotalet för att åtgärda millenniebuggen. T.ex. för ett enda större företag år 1999 kunde det handla om att granska miljontals rader kod (källkod) i sina stordatorprogram, och korrigera de delar av koden som bedömdes vara år-2000-kritiska.

Exempelvis amerikanska Citibank lär haft 400 miljoner rader kod att granska i sina stordatorer. Tiotusentals korrigeringar ansågs nödvändiga för att undvika problem efter millennieskiftet.
Företaget General Motors hade 2 miljarder rader kod i sina stordatorer som styrde deras verksamhet, och som behövde granskas och åtgärdas före år 2000.

De flesta buggarna fanns i stordatorer och andra datorsystem som användes inom myndigheter, banker, industrin, företagen, sjukvården med flera. Exempelvis datorer vars program var skrivna i COBOL* (ett programmeringsspråk), ibland med kod från 1980-talet modifierad genom åren till ett lapptäcke av kod, och med bristfällig dokumentation.

Persondatorer (eller PC), med Windows, Mac och liknande, var inte lika utsatta. Inte heller s.k. inbäddade eller inbyggda system (t.ex. mikrochip), många av dessa var inte datum- eller årtalskänsliga.

Under 1990-talet spred massmedia påståenden från domedagsprofeter, lycksökande konsulter och ”experter” som hävdade att efter övergången till år 2000 skulle flygplan ramla ner, kärnkraftverk explodera, hissar störta, m.m.
Fler utnyttjade den uppskruvade stämningen, t.ex. i boken ”The Millennium Bug – How to Survive the Coming Chaos” (bild).

Men såna katastrofscenarier avfärdades av IT-branschen. T.ex. så hade varken kärnkraftverk eller hissar den typen av datoriserade styrsystem, och flygplan kan alltid manövreras manuellt vid behov.

De verkliga problemen som kunde uppstå pga millenniebuggen var mindre spektakulära. Men kunde ändå bli allvarliga, särskilt om de kom i stora mängder och samtidigt. För att förhindra det lär svenska staten och företagen satsat totalt mellan 40 och 50 miljarder kronor under nittiotalet på att korrigera felaktig kod i datorprogram. (En del källor uppger lägre kostnad än så).

Sveriges och andra högdigitaliserade länders kostnader kan möjligen varit onödigt höga, det stora pengaflödet kan attraherat en och annan oseriös aktör (även om det inte kan bevisas).

 Osäker jämförelse med Ryssland

Efter millennieskiftet förekom påståenden att Sverige och en del andra länder hade spenderat alldeles för mycket pengar på millenniebuggen, och den kritiken grundades på jämförelse med Ryssland. Det (osäkra) argumentet löd ungefär så här:
Efter millennieskiftet uppstod knappast fler problem i Ryssland än i Sverige, trots att Ryssland hade spenderat mycket mindre pengar än Sverige. Och eftersom Ryssland är mycket större än Sverige så borde de haft många fler problem efter millennieskiftet.

Jämförelsen med Ryssland kan grundas på felaktiga uppgifter eller falska premisser. Mot ovanstående argument kan invändas:

  • Ryssland kan haft låg rapporteringsvilja. Att man helst inte vill medge brister i sina egna system, att de inte har den transparens som Sverige med flera länder har.
  • I Ryssland användes ofta andra programmeringsspråk än i västländer.
  • Ryssland var inte lika digitaliserat som Sverige och andra västländer. Det uppgav även ryska myndigheter i december 1999, angående risken för problem:
    ”Nej, försäkrar myndigheterna och hävdar att risken för Y2K-problem är större i det långt mer datoriserade väst. […] Riskerna är större i mer datoriserade västländer”

Frågetecken alltså för uppgifter om Rysslands faktiska kostnader före millennieskiftet.
Och frågetecken gällande omfattningen av kvarvarande problem efter millennieskiftet.
Och frågetecken för såna jämförelser mellan länder som har stora skillnader i datoranvändningen.Mera:
– ”2000-säkringen i Sverige: Myt och verklighet (1 mars 2000, Statens offentliga utredningar från Näringsdepartementet, slutrapport från 2000-delegationen, SOU 2000:24).
– ”Dubbelmord & millenniebuggen”.
* Millenniebuggen kallas också Y2K-buggen, the millennium bug, 2000-buggen, millenniumbuggen.
Y2K = förkortning för year 2 gånger tusen (K=1000), dvs år 2000.

* Cobol, var/är ett affärsorienterat programmeringsspråk. För tekniska applikationer användes t.ex. språket Fortran. Det fanns/finns flera andra språk.

Dubbelmord & millenniebuggen

På nittiotalet spred massmedia domedagsstämning med oro för ”millenniebuggen”. Det ledde till morden på José och Elena, några dagar före millennieskiftet.

År 1999 plockade José och Elena Najera ut sina besparingar från bankkontot, av oro för att banksystemen skulle kollapsa och pengarna försvinna på grund av millenniebuggen vid övergången från 1999 till år 2000.

José, 46 år, var byggarbetare, Elena, 42 år, var läkare (bild ovan). Deras son José, 19 år, var studerande. (Sonen hade samma namn som pappan). Familjen var bosatt i Garden Grove i Kalifornien, USA.

Millenniebuggen var en omfattande brist i datorsystems äldre programkod som inte kunde hantera övergången från år 1999 till 2000. Det var mestadels i s.k. stordatorer inom företag, industri, banker, myndigheter m.m. som det förekom såna fel eller ”buggar”.
Under senare hälften av 1990-talet lades stora resurser på att åtgärda buggarna före år 2000. (I Sverige lär notan landat på över 40 miljarder kronor).

I ett tidigt skede lyfte massmedia fram domedagsprofeter, lycksökande konsulter och ”experter” som hävdade att vid millennieskiftet skulle flygplan ramla ner, kärnkraftverk explodera, hissar störta, m.m. Som att jordens undergång var nära.
Men såna katastrofscenarier avfärdades av IT-branschen. T.ex. så hade varken kärnkraftverk eller hissar den typen av datoriserade styrsystem, varken i väst- eller i östländerna. Och flygplan kan alltid manövreras manuellt vid behov.

De verkliga problemen som kunde uppstå pga millenniebuggen var mindre spektakulära. Men kunde ändå bli allvarliga, särskilt om de uppstod i stora mängder och samtidigt.
Massmedias inledande domedagsskriverier hade dock skapat oro hos en del av befolkningen, trots att massmedia framåt slutet på nittiotalet också beskrev en mer korrekt bild av millenniebuggen.

Natten den 28 december 1999 knivmördades José och Elena Najera i sitt hus, medan sonen var på en fest. Det var inget rånmord, inget verkade ha stulits. På mordplatsen hittades en svart skidmask eller rånarluva, innehållande hårstrån och DNA från vad som antogs vara mördarens.

Misstankarna föll på Gerald Johnson, som var studiekamrat till sonen José Najera. I Geralds badrum hittades sedan spår av offrens blod. Och Geralds DNA matchade fyndet i rånarluvan. Gerald nekade till brott.
Flera utredningsåtgärder vidtogs för att försöka få klarhet i varför paret Najera hade mördats och om det fanns fler personer involverade, men man kom inte längre.
År 2002 dömdes Gerald mot sitt nekande till livstids fängelse.

Våren 2007 fick Gerald avslag på ett överklagande. Han erkände då morden och avslöjade samtidigt att morden begåtts efter uppmaning av sonen José. Förhoppningen hos Gerald tycks varit att erkännandet skulle öka chansen till tidsbestämt straff och villkorlig frigivning. Senare begick Gerald självmord i fängelset, efter att fått beskedet att han aldrig skulle släppas fri.

José junior.

År 2010 dömdes José mot sitt nekande till livstids fängelse.

Så varför mördades Josés föräldrar?
Innan Gerald begick självmord i fängelset år 2007 berättade han att det var sonen José som hade övertalat sina föräldrar att flytta besparingarna på 70 tusen dollar från bankkontot till kontanter i ett bankfack, pga hotet från millenniebuggen.

José hade tillgång till bankfacket och stal 18 tusen dollar, några månader före morden. Stölden upptäcktes, och pappan tvingade José att jobba tidigt på dagarna på pappans byggarbetsplats. Samtidigt som José skulle sköta studierna, vilket han inte gjorde.
José ville därför röja pappan ur vägen, och gjorde upp en plan med Gerald att mörda pappan medan José hade alibi på en fest.
När Gerald sedan knivade ihjäl pappan så dök mamman upp, och kände igen Gerald eftersom rånarluvan hade åkt av. Därför avvek Gerald från planen och mördade även mamman.