Kategoriarkiv: ÖVRIGT *********

Coronavirus bryr sig inte

Drygt 14 tusen personer har avlidit i sjukdomen covid-19 i Sverige sedan den 11 mars 2020 då det första registrerade coviddödsfallet inträffade i landet.
Bilden ovan visar antalet avlidna per dag, från mars 2020 till augusti 2021*.

De första som insjuknade* av detta coronavirus (sars-cov-2) OCH som kontaktade sjukvården OCH som testades för covid-19, var:

 • 31 januari 2020, en kvinna i Jönköping.
 • 26 februari 2020, en man i Göteborg.
 • 27 februari 2020, en kvinna i Uppsala.
 • 27 februari 2020, tre personer i Västra Götaland.
 • 27 februari 2020, en kvinna i Stockholm.

Den första som avled* av covid-19 OCH som testades för covid-19 var:
11 mars 2020, en äldre person i Stockholm.

Det är förstås okänt hur många som i början av pandemin dog av covid-19 men som aldrig testades för covid-19 och där läkare bedömde att dödsorsaken var en annan (t.ex. på äldreboenden).

Rekordet och nuläget

Över hundra personer dog per dag när det var som värst. Rekordet är 121 personer, den 28 december 2020.

Bild ovan: antal coviddödsfall per dag omkring årsskiftet 2020/2021.

De senaste veckorna, fram till början på september 2021, har högst några enstaka personer per dag avlidit av covid-19.

Bild ovan: antal coviddödsfall per dag de senaste veckorna t.o.m. 5 september 2021.

Skräckscenario

Under sommaren har många medborgare vaccinerats. Restriktioner hävs, på virusfronten tycks det vara ganska LUGNT (september 2021). För att du inte ska somna av lugnet så kommer här ett skräckscenario:

Bild ovan: scenario, antal döda börjar stiga mycket kraftigt i kommande oktober-december när nya virusvarianter uppstår. Antalet döda blir flera tusen per dygn, förskräckligt många fler än tidigare.
Hårdare restriktioner än tidigare införs. Utegångsförbud. Inga restaurang- och krogbesök. Begränsat kollektivt resande. Inga konserter. Några musiker och sångare snyftar i media.

Sådär, nu är du vaken eller hur och vi lämnar det hemska scenariot.
Ha en fortsatt trevlig dag, som det brukar heta.Mera:
Påsk, virusblame och publikhav (från april 2020).* Diagram och de flesta uppgifter kommer från Folkhälsomyndighetens webbplats, några diagram är lätt kompletterade av mysterium24.
* Uppgiften om första avlidna kommer från Läkartidningens webbplats.

På förekommen anledning:
bör ord som covid-19, coronavirus o.dyl. inledas med liten eller stor bokstav?
Svar: liten, enligt svenska skrivregler (om ordet inte inleder en mening).

Hitta Pitt i genitivform

Detta handlar om placeringen hos sökmotorernas sökresultat, vilket kan vara lite av ett MYSTERIUM.

Om man på webben lägger upp en bloggtext vars rubrik innehåller efternamnet Pitt (som i Brad Pitt) och namnet ska vara i genitivform (dvs med s), bör det då vara med eller utan apostrof för högre placering i sökmotorernas sökresultat?

Exempel, bör rubriken vara:
”Hitta Pitts alla filmer”
eller:
”Hitta Pitt’s alla filmer”

Dvs bör man i detta fall använda svenska eller engelska skrivregler för bästa placering hos t.ex. Google? Kommer Google att se ”Pitt’s” som ”Pitt” eftersom apostrofen kan fungera som en åtskiljare så att Pitt blir fristående? Medan ”Pitts” ses som ett annat ord än Pitt? och då hittas inte texten vid sökning med pitt?
(Vilken pittig röra, eller hur).

En nackdel MED apostrof är att du garanterat kommer att få besök av arga språkfascister som tycker att man inte ska använda genitivapostrof i svensk text.

SVARET på frågan blir:
Sökmotorerna hanterar inte sökord enbart som beskrivs ovan, deras sökalgoritmer är mer avancerade än så. Söker man t.ex. med uttrycket pitt så kommer både Pitts och Pitt’s att hittas, åtminstone om sökuttrycket innehåller ytterligare nåt ord som t.ex. brad pitt.

Med andra ord:
svenskt genitiv-s kommer knappast att försämra placeringen i sökresultaten.
Dvs: ”Hitta Pitts alla filmer”.Bild överst av Jan Vašek.

Två små apor och en grävling

Visst är de söta de små silkesaporna, som i följande julannons uppges gilla att ”titta på TV och ta snaps med dig”:

Till salu: Christmas Baby silkesapa apor
Min man och jag, ger ut ut söta apor barn silkesapa för antagande till någon husdjur kärleksfull och omtänksam familj oavsett var allt de kunde vara.
Våra barn är hus upp, bär blöja utbildad, koppel tränade, kläder och gillar att lägga runt, titta på TV och ta snaps med dig.
Vänligen kontakta för mer information om dessa barn. De vaccinerade, älskar lydig, intelligent, akrobatisk, mycket frisk och företaget av barn och andra husdjur.”

Att annonsören inte är svensk framgår väl tydligt, men det är kanske inte lika uppenbart för alla hugade spekulanter att man riskerar att antingen bli utsatt för bedrägeri eller att bli haffad av polisen.
Säljaren vill att man betalar i förskott innan aporna uppges ska transporteras från utlandet till Sverige. Skulle aporna mot förmodan nå köparen kan denne komma att åtalas för brott mot djurskyddslagen, och dömas till böter eller fängelse i högst två år. Några apfall genom åren:

Böter för skånsk apägare. En vitörad silkesapa. 30 dagsböter.
Böter för apa i lägenhet. En lemur. 1500 kr böter.
Apornas tidigare ägare åtalas. Två silkesapor.

Det är alltså inte tillåtet att hålla apor, rovdjur eller rovfåglar som sällskapsdjur. Inte heller individer som fångats i det vilda.

Grävling och iller kan dock hållas som husdjur. Men de måste vara uppfödda i fångenskap. Och ett krav gällande grävling är att man kan erbjuda en inhägnad på minst 600 kvadratmeter.
Uppfödare säljer vanligen sina grävlingar till hundägare för grythundträning. Några enstaka används som sällskapsdjur, exempelvis grävlingen Tor som både gosar och pussas:

Enligt grävlingägaren Mats ”finns det många felaktiga myter om just grävlingar. Att man ska bli jagad och få benen avbitna är bara en av dem. Men hur tam kan egentligen en grävling bli?
Mats och frun Annas bröllop skulle kunna vara beviset.
– Maya, vår första grävling, var med och sprang runt bland alla gäster och lekte. Med andra ord, de kan bli hur tama som helst, säger Mats med ett stort leende.”

Artikel och video med grävlingen Tor:
TV: Grävlingen Tor ”bästa husdjuret” (Norrtelje tidning, dec 2014).


Mera:
– Ur Statens jordbruksverks författningssamling (pdf-fil):
”5 § Det är inte tillåtet  att hålla,  förmedla eller sälja apor, rovdjur, rovfåglar, hybrider mellan tamhund och vilda hunddjur eller hybrider mellan tamkatt och vilda kattdjur för sällskap och hobby. Detsamma gäller för korsningar mellan sådana hybrider och vild art.
Tamiller och grävling får dock hållas, förmedlas eller säljas för sällskap och hobby.”


Ovanstående är en återpublicering, från år 2017.

Greta Thunbergs bakgrund, kaos och familjens bok

Våren 2016 tog familjen Thunberg/Ernman kontakt med SVT och ville att de skulle göra en tv-serie om deras dotter Greta, som då var okänd för världen. Det blev ett nej, SVT hade ett annat miljöprogram på gång.*

Ett par år senare gick det bättre för familjen, efter en tids bokskrivande och planering.

Måndagen den 20 augusti 2018 i Stockholm, vid riksdagshuset:
en liten, späd flicka med originell look satte sig på trottoaren med husväggen som ryggstöd. I handen hade hon en handmålad skylt ”Skolstrejk för klimatet”. En stund senare upptäcktes hon av massmedia. Det var Greta 15 år.

Tre dar senare utkom familjens bok ”Scener ur hjärtat” (23 augusti 2018).
I boken beskriver familjen Ernman/Thunberg sina två döttrar och de diagnoser och umbäranden som familjen haft på grund av döttrarnas problem.
Döttrarna är Greta Thunberg och Beata Ernman, födda 2003 respektive 2005.
Föräldrarna heter Svante Thunberg (skådespelare) och Malena Ernman (operasångerska).

Det är en familj med skådespelararv, Svantes föräldrar* var också skådespelare.

Att familjen haft stora problem återspeglas i Greta Thunbergs skolgång. Problemen har medfört att hon tvingats byta skola flera gånger, hon har gått i tre olika grundskolor i Stockholm:
• Franska skolan, årskurs 1 till 5.
• Ingridskolan, årskurs 6 till början på åk 9.
• Kringlaskolan, resterande årskurs 9.
(Mer om skolorna, se nedan).

Familjens bok ”Scener ur hjärtat” består av ett hundratal ”scener” (kapitel) som till stor del handlar om livet med döttrarna. Man kan tycka att det är obehagligt att föräldrarna hänger ut sina två tonårsdöttrar (då 13 och 15 år) och deras personliga problem i offentligheten, men enligt dem själva har det gjorts i samförstånd. Ett halvår efter boksläppet berättade Greta också i en tidningsintervju* om sina diagnoser.
I boken berättas bl.a. följande:

 • Greta har ”diagnosen Aspergers, högfungerande autism och OCD (tvångssyndrom)”, och ”ätstörningar”. Tidigare hade hon ”selektiv mutism”, dvs hon pratade bara med de närmaste i familjen.
  Greta fick sin diagnos när hon gick i årskurs 5, våren 2015.
 • Beata har ”diagnosen ADHD, med drag av Aspergers, OCD och trotssyndrom”.
 • Mamman Malena Ernman hade bulimi som yngre, men musiken och operan räddade henne. År 2016 fick hon diagnosen ADHD, dvs samma som dottern Beata.

Pappan Svante Thunberg tycks vara den enda i familjen som inte har diagnoser, åtminstone redovisas det inte i boken. Men han uppges ha bra minne, liksom dottern Greta som sägs ha fotografiskt minne.

Mamman gillar kaos, det egna

Det har alltså varit en del kaotiska och tunga år för den familjen.
Mamma Malena uppges visserligen älska kaos, men hennes eget kaos. Citat ur boken:
”Jag älskar kaos. Jag älskar det omöjliga: allt det där som ingen klarar av.”
”(…) Jag älskar kaos. Så länge kaoset är mitt eget och jag får göra det jag är bra på. Det är då jag är som bäst.”

Att hon gillar kaos antyds även i flera tidningsintervjuer* där Malena säger sig vara en trogen tittare av “The Walking Dead”: en postapokalyptisk tv-serie som handlar om en värld i kaos och sönderfall, och där människor förvandlas till människoätande zoombier.

Bild ovan: klipp från mamma Malenas favoritserie som är en långkörare, den började 2010 och är numera (2021) inne på elfte säsongen.

Mera om skolorna

Boken berättar om de brister som förekom i några av Gretas skolor, som mobbning och lärarbrist.

I grundskolan Franska skolan* (där Greta gick årskurs 1-5) förekom mobbning under lång tid. Och när en lärare vid namn Anita hjälpte Greta extra mycket, ”i smyg”, så blev Anita tillsagd av skolledningen flera gånger och till slut hotad med avsked.
Familjen anmälde skolan till Skolinspektionen som dömde till familjens fördel.

Efter att Greta fått sin diagnos våren 2015 så flyttade hon i årskurs 6 till Ingridskolan som är en resurs-grundskola, för elever med Asperger.
Därefter bytte även läraren Anita arbetsplats till Ingridskolan.
Men på Ingridskolan saknades det ofta lärare i vissa ämnen. Och under höstterminen i årskurs 9, när skolan inte stödde Greta i hennes klimatintresse, så flyttade hon till Kringlaskolan där grundskolan slutfördes.

Numera har Greta genomfört grundskolan, med höga betyg, och går på Globala gymnasiet i Stockholm*.

Om mediefenomenet

Oavsett om Greta Thunberg så småningom gör akademisk karriär eller väljer en annan väg, t.ex. som skådespelare (liksom föräldrarna), så är hon inskriven i historien tack vare medias enorma globala genomslagskraft som på några dar gjorde Greta till kändis. Många utnyttjar också situationen och tar tillfället i akt att synas i media med hennes namn som draghjälp.

Och allt detta därför att en liten flicka satt på rumpan och strejkade för klimatet? Och därför att familjens bok berättar att den lilla sköra flickan har diagnoser, vilket väcker folks medkänsla och beskyddarinstinkter.
Nej det fanns förstås en prolog också, ett förspel kring flickan och boken (av vilken en del även beskrivs i boken), en planering. Och det finns många fler aktörer bakom kulisserna, mer eller mindre sammanhållna och organiserade. Prologen sträcker sig även ännu längre tillbaka, klimatet eller miljön har engagerat människor i många år i både detta och förra århundradet.

Den enorma uppmärksamheten och karusellen kring en person är förstås smått vansinnig. Men världen är galen ganska ofta, historiskt sett. Man får hoppas att det vansinnet inte tar kål på Greta Thunberg som person. Eller gör slut på Moder Jord med kaos och panik.* Gretas far Svante Thunberg är skådespelare och producent.
Gretas farmor och farfar var också skådespelare: Mona Andersson och Olof Thunberg (död 2020).
Mamman Malena är operasångerska, en form av aktris eller skådespelerska.

* Intervju med Greta där hon berättar om sina diagnoser: 7 mars 2019, Expressen (Betalartikel, länkas inte).

* Franska skolan: grundskola som följer den svenska läroplanen och all undervisning sker på svenska, men alla elever studerar även franska på olika nivåer.

* Globala gymnasiet, enligt tidningen Läraren (Lärarförbundet), 23 nov 2020:
www.lararen.se/nyheter/….

* Det registrerade varumärket ”Greta Thunberg”:
euipo.europa.eu/…/trademarks/018171377

* Citat från tidningsintervjuer med mamman Malena om favorit-tv-serien, finns här:
– ”Ät mindre människokött! (för klimatets skull)”. (Känsliga läsare varnas).

* Våren 2016, två år före Gretas ”skolstrejk” och boksläppet, tog familjen Thunberg/Ernman kontakt med SVT och ville att de skulle göra en tv-serie om Greta och klimatet. Artikel från okt 2019:
expressen.se/…/svt-nobbade-tv-serie-om-greta-thunberg/.

Stjärnstoft, kremation och minneslund

Begravningsorden
Av jord är du kommen. Jord skall du åter varda.
skulle vid en modernare tolkning än den gammelbibliska kunna formuleras i ett större perspektiv:
Av stjärnstoft är du kommen. Stjärnstoft skall du åter varda.
Det ganska kända uttrycket ”Vi är stjärnstoft” (we are stardust) syftar på att grundämnena bildades i stjärnor, dvs våra kroppars ”byggstenar” (atomer) kommer från stjärnor.
Om några miljarder år kommer vi troligen att återgå till en stjärna, när vår egen stjärna (solen) uppsvälld till röd jätte slukar planeterna runtomkring.

I stjärnor är det hett som elden, vilket som av en händelse leder tankarna till att
83 procent* numera väljer kremation istället för jordbegravning (i Sverige).

Diagram* ovan: kremationsfrekvens i Sverige 1990 till 2019. Här framgår att nu väljs vanligen kremation även på orter som inte har eget krematorium. Det finns 58 krematorier i Sverige (2019), antalet har minskat de senaste tjugo åren.

Merparten av de kremerade gravsätts i minneslund, som är en anonym gravplats. Dvs ett område där flera askor grävs ner (eller sprids) av kyrkopersonal (utan några andra närvarande), och där de avlidnas namn inte visas för besökarna.
Resterande gravsätts exempelvis i urngrav eller i askgravlund (den sistnämnda är delvis anonym). Ett mindre antal askor sprids på annan plats än begravningsplats, över jord eller vatten, då krävs tillstånd från Länsstyrelsen.

Innan en död kropp kan kremeras så måste läkaren som dödförklarade den avlidna skicka in ett dödsbevis till Skatteverket så att de kan utfärda ett dödsfallsintyg. Läkare glömmer eller gör fel ibland och då får man vänta med kremationen tills läkaren får tummen ur, så att säga. Några exempel:

 • 2020, Patientnämnden:
  ”Väntan på korrekt dödsbevis. En person avled vid ett akutsjukhus. Personens närstående har haft svårt att få ett korrekt dödsbevis från avdelningen där han dog. Trots påtryckningar från begravningsbyrån har dödsbeviset inte kompletterats, detta har skapat praktiska problem för personens närstående rörande exempelvis kremering och uppsägning av bostad.”
 • 2015, VLT:
  ”Familjeläkare missade dödsbevis. Först glömdes dödsbeviset bort. När landstinget blev påmint om det utfärdade läkaren dödsbeviset men fyllde i det felaktigt. Efter ytterligare en påminnelse skickades ett nytt bevis i slutet av förra året men det kom av någon anledning inte fram till Skatteverket. Först sex veckor efter dödsfallet fick Skatteverket dödsbeviset och kunde dödförklarar kvinnan.Enligt reglerna ska läkare underrätta Skatteverket snarast efter ett dödsfall så att personen kan bli dödförklarad. Först därefter kan gravsättning göras, bouppteckning genomföras, eventuella försäkringar utbetalas och bankkonton avslutas.”

Förvirrade läkare kan förstås göra fel på fler sätt än ovan, exempelvis skriva dödsbevis för en levande person:

 • 2020, Patientnämnden:
  ”Felaktigt dödförklarad på äldreboende. Läkare vid ett äldreboende har felaktigt skickat ett dödsbevis till Skatteverket avseende en levande person. Ansvarig sjuksköterska hade ringt upp patientens dotter och meddelat att modern drabbats av Corona samt avlidit. Trots försök har det inte gått att nå verksamhetschefen, inte heller den läkare som dödförklarade mamman. Åtgärd: Handläggning pågår.”

Det kan bli fullsatt i en minneslund. I Helsingborg hade en kvinnas mamma önskat att få sin aska spridd för vinden i minneslunden. Men hon nekades plats eftersom askorna grävs ner, de sprids inte för vinden, och det var fullt:
”Askorna grävs ner, vi har ett system så vi vet var vi sätter askorna nånstans, vi är noga med att inte gräva igenom askor som redan är satta, så till slut blir det fullt. … Är det fullt så är det fullt. Vi har lite platser kvar som vi förbehållit för att kunna sammanföra make/maka.”

Kvinnan erbjöds istället plats i en intilliggande skogsminneslund, men mamman hade sagt att hon inte ville bli begravd i en skog:
youtube.com/watch?v=0HpApmDrct4 .

Kremationsfrekvens i världen

Andelen kremationer i Danmark är över 85 procent, Sverige ligger strax under. Finland, Norge och Island är på efterkälken. Samtliga har större andel kremationer nu än för tjugo år sedan. Diagram*:

I övriga världen ligger följande länder på liknande nivå eller högre än Danmark och Sverige:
Hong Kong (92 %), Japan (99,97 %), Schweiz (87 %), Singapore (81 %), Slovenien (84 %), Sydkorea (85 %), Taiwan (97 %), Tjeckien (83 %).

I USA väljer 52 % kremation, Storbritannien 77 %, Tyskland 67 %, Frankrike 37 %, Kina 50 %.
(Från sid 29 i ”Kremationsstatistik 2019”, se nedan).

Slutligen: Svenska krematorieugnar är miljövänliga men kan bli bättre. Sedan år 2017 är målet fossilfri drift:
”Ett av målen som SKKF uttalade i krematorieutredning 2017 var en fossilfri begravningsverksamhet 2023. Som ett steg på vägen för detta mål tillsattes en utredning avseende stödbränsle för krematorieugnarna.”*Kremation = likbränning, eldbegängelse, kremering.
*Diagram och uppgifter från ”Kremationsstatistik 2019” av SKKF (Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund), augusti 2020:
– skkf.se/wp-content/uploads/2020/08/Kremationsstatistik-2019.pdf .
Och: skkf.se/krematorieverksamheten .

Din mor eller far dör på din namnsdag, slump eller budskap?

Om din mamma eller pappa avlider samma dag som du har namnsdag, då beror det på omständigheterna och/eller din världsbild huruvida du kommer att uppfatta detta dödsdatum som slumpen eller som ett mystiskt budskap.

Om dödsorsaken och dödssättet visar att det var en onaturlig död, som mord eller självmord (eller olycka), då kan dödsdatum vara ett aktivt val av en mördare eller den avlidna. Som ett budskap till Dig och omvärlden. Då blir det nog kusligt för dig. Om du inte uppfattar det som slumpen.

Om det istället var en naturlig död (dvs pga sjukdom), och om du tror starkt på HÖGRE MAKTER (religion eller annat) då kan det ligga nära till hands att uppfatta dödsdatum som ett budskap. Ett positivt eller negativt budskap. T.ex. att du varit en god son/dotter… eller en dålig (i så fall kan det vara hälsosamt att istället betrakta dödsdatum som rena slumpen).

De flesta skulle nog uppfatta ett sånt dödsdatum som ett verk av slumpen.
När nån dör så sker det högst troligen på någons namnsdag, eftersom nästan alla dagar på ett kalenderår är namnsdagar (359 dagar av 365, eller 366 vid skottår).
Omkring 250 personer dör på Din namnsdag i Sverige per år. (Vi har i genomsnitt cirka 90 tusen dödsfall per år enligt statistik åren 2000-2019, det omfattar inte coronapandemin).

Risken eller sannolikheten för att en viss person som t.ex. din mamma dör på din namnsdag (om hon avlider före dig) är visserligen inte stor: endast 0,3 procent. (1 på 365 dagar på ett kalenderår).
Men sannolikheten blir större om du har flera förnamn (som finns i almanackan).
Och den ökar ännu mer om du inkluderar samtliga nära anhöriga. Eller samtliga nära anhöriga, anhöriga och släktingar. Eller samtliga dina vänner, bekanta, nära anhöriga, anhöriga och släktingar.

Så i slutändan kan det bli ganska troligt att nån du känner kommer att dö på din namnsdag nån gång under ditt liv.
Vi får hoppas, av flera skäl, att dödssättet inte visar sig vara onaturligt.

Påsk, virusblame och publikhav

Påskkycklingarna på bilden* ovan störs av coronaviruset. Vem f-n gör inte det.
Vem ska man blejma? Gud? Exempelvis som i videoklippet nedan:
den kaosartade hotellägaren Basil har nyss upptäckt att det brinner i hotellets kök och han hittar inte ”nyckeln” till brandlarmet, så han hötter frenetiskt uppåt med knytnäven och vrålar ursinnigt: ”Thank you God! Thank you so bloody much, God!”

Finns även här (vid 00:55), ur ett avsnitt i serien Fawlty Towers (Pang i bygget).


Före den nuvarande coronaviruspandemins intåg så förekom det ofta ”folkhav” eller rentav ”publikhav”:

Exempel:
År 2017 i London, ett jättelikt publikhav sjöng hela Queen-låten ”Bohemian Rhapsody”, som en hyllning till den sedan 1991 bortgångne Freddie Mercury:
– ”LONDON, ENGLAND Green Day Crowd Singing Bohemian Rhapsody – Hyde Park July 1st, 2017″.

Samma låt år 1985, med Queen och Freddie Mercury, även den gången med ett minst lika stort publikhav:
– ”Queen – Bohemian Rhapsody (Live Aid 1985)”.

HÄR och NU, 2020, i en pandemi med coronavirus: knappast nån människa kan se såna härliga publikhav från förr utan att riskera störas av tankar på ”virus”, ”karantän”, ”lunginflammation”, ”respirator”, ”död”. Eftersom det är i såna hav som vårt nuvarande coronavirus trivs och sprids extra mycket.

Då kommer tankarna även in på det virus som ledde till nämnde Freddie Mercurys död i lunginflammation och aids. Ett virus benämnt hiv, som dock inte sprids alls lika lätt som coronavirus och inte i publikhav. Hiv-pandemin har krävt många miljoner dödsoffer genom decennierna.

Tiderna förändras, ibland abrubt. Men i ett större tidsperspektiv är hav av typen folkhav och publikhav nog bara tillfälligt på nedgång.


Förra årets påskkycklingar:
Påsk, mord, och latinamerikanska rytmer


* Bilden överst visar en modell av coronaviruset SARS-CoV-2, som orsakar sjukdomen covid-19. Samt några påskkycklingar.

Polisens senaste mord, mordförsök och funna döda

Här visas de senaste morden, mordförsöken samt anträffade döda bland svenska polisens publicerade händelser*. Uppdateras dagligen (automatiskt).

Mord/dråp i Kristianstad: (fredag, 2021-09-17 16:12:24 +02:00)
17 september 07:04, Mord/dråp, Kristianstad
Anträffad avliden i lägenhet.

Mord/dråp, försök i Göteborg: (onsdag, 2021-09-15 21:40:20 +02:00)
15 september 19:51, Mord/dråp, försök, Göteborg
Vi får larm om ett bråk vid Säveån. Tre personer förda till sjukhus och tre gripna.

Mord/dråp i Uppsala: (onsdag, 2021-09-15 14:38:29 +02:00)
15 september 13:10, Mord/dråp, Uppsala
Grovt brott utreds i Uppsala.

Mord/dråp, försök i Tranås: (onsdag, 2021-09-15 7:11:25 +02:00)
15 september 07:11, Mord/dråp, försök, Tranås
Polisen utreder mordförsök inomhus i Tranås.

Mord/dråp, försök i Jönköping: (tisdag, 2021-09-14 12:50:25 +02:00)
14 september 12:49, Mord/dråp, försök, Jönköping
Man nära att köra på polis.

Anträffad död i Borås: (tisdag, 2021-09-14 11:04:58 +02:00)
14 september 09:47, Anträffad död, Borås
En person har hittats avliden i Hultasjön.

Mord/dråp, försök i Borås: (måndag, 2021-09-13 20:15:21 +02:00)
13 september 19:47, Mord/dråp, försök, Borås
Vid Kristineberg har en man i 40-årsåldern blivit knivskuren.

Mord/dråp, försök i Göteborg: (måndag, 2021-09-13 10:01:47 +02:00)
13 september 08:38, Mord/dråp, försök, Göteborg
Vid Virvelvindsgatan på ett boende med särskild service för personer med funktionshinder är det en personal so

Anträffad död i Bräcke: (söndag, 2021-09-12 19:05:19 +02:00)
12 september 19:00, Anträffad död, Bräcke
Den som saknats sedan båtolyckan har anträffats avliden

Mord/dråp i Växjö: (lördag, 2021-09-11 5:04:57 +02:00)
11 september 03:37, Mord/dråp, Växjö
Larm om skottlossning i Växjö.

Mord/dråp, försök i Gävle: (lördag, 2021-09-11 2:50:24 +02:00)
11 september 01:54, Mord/dråp, försök, Gävle
Man skjuten, centrala Gävle. Försök till mord.

Mord/dråp, försök i Nässjö: (fredag, 2021-09-10 12:25:31 +02:00)
10 september 12:18, Mord/dråp, försök, Nässjö
En person skadad efter våldsbrott i Nässjö.

Mord/dråp, försök i Hudiksvall: (fredag, 2021-09-10 10:35:39 +02:00)
09 september 20:00, Mord/dråp, försök, Hudiksvall
Polis larmades till ett lägenhetsbråk på Köpmangatan och där påträffades två målsägare.

Mord/dråp i Hultsfred: (tisdag, 2021-09-07 10:51:25 +02:00)
07 september 08:41, Mord/dråp, Hultsfred
Anträffade kvarlevor i Hultsfred.

Mord/dråp i Västerås: (måndag, 2021-09-06 13:08:22 +02:00)
06 september 09:08, Mord/dråp, Västerås
Polisen inleder en förundersökning gällande mord.

Mord/dråp i Ockelbo: (måndag, 2021-09-06 10:16:20 +02:00)
05 september 18:05, Mord/dråp, Ockelbo
En äldre man sitter anhållen misstänkt för mord alt dråp som har inträffat i Ockelbo kommun.

Mord/dråp, försök i Kristianstad: (måndag, 2021-09-06 1:24:54 +02:00)
05 september 22:42, Mord/dråp, försök, Kristianstad
Villa beskjuten utanför Arkelstorp.

Mord/dråp, försök i Pajala: (fredag, 2021-09-03 11:20:21 +02:00)
03 september 11:17, Mord/dråp, försök, Pajala
Pajala, gällande ärende från i går

Mord/dråp i Enköping: (tisdag, 2021-08-31 18:07:33 +02:00)
31 augusti 08:37, Mord/dråp, Enköping
Person anträffas avliden.

Mord/dråp, försök i Göteborg: (tisdag, 2021-08-31 15:00:07 +02:00)
31 augusti 14:57, Mord/dråp, försök, Göteborg
Polisen är fortsatt intresserad av att få in tips eller iakttagelser i samband med att en kvinna blev överfall

Mord/dråp, försök i Vallentuna: (tisdag, 2021-08-31 7:10:06 +02:00)
30 augusti 23:36, Mord/dråp, försök, Vallentuna
En person har skjutit flera skott in i en villa i Vallentuna tätort. I villan befann sig flera personer. Ingen

Mord/dråp, försök i Skellefteå: (måndag, 2021-08-30 20:25:59 +02:00)
30 augusti 11:48, Mord/dråp, försök, Skellefteå
Skellefteå kommun, polis kontaktas gällande misshandel på en adress

Mord/dråp, försök i Stockholm: (måndag, 2021-08-30 3:38:47 +02:00)
30 augusti 02:37, Mord/dråp, försök, Stockholm
Två personer har skjutits utomhus i Hjulsta och är förda till sjukhus. Polis är på plats med stor resurs och j

Mord/dråp, försök i Uppsala: (söndag, 2021-08-29 7:34:27 +02:00)
29 augusti 03:22, Mord/dråp, försök, Uppsala
Man kommer till akuten med skador från ett vasst föremål.

Mord/dråp, försök i Sigtuna: (fredag, 2021-08-27 7:07:02 +02:00)
27 augusti 06:57, Mord/dråp, försök, Sigtuna
Den man som den 26 augusti greps i Sigtuna kommun är efter beslut av åklagare anhållen.

Mord/dråp, försök i Östersund: (torsdag, 2021-08-26 16:43:07 +02:00)
26 augusti 11:26, Mord/dråp, försök, Östersund
Östersund, misstänkt brott i bostad

Mord/dråp, försök i Göteborg: (onsdag, 2021-08-25 16:14:51 +02:00)
25 augusti 14:17, Mord/dråp, försök, Göteborg
Vittnen söks efter mordförsök i Delsjöområdet

Mord/dråp i Linköping: (onsdag, 2021-08-25 13:20:19 +02:00)
25 augusti 13:19, Mord/dråp, Linköping
Person avliden efter skottlossning i Skäggetorps centrum.

Mord/dråp, försök i Östersund: (onsdag, 2021-08-25 6:10:45 +02:00)
24 augusti 21:58, Mord/dråp, försök, Östersund
Mordförsök i nära realation

Mord/dråp, försök i Västerås: (tisdag, 2021-08-24 8:34:20 +02:00)
24 augusti 08:04, Mord/dråp, försök, Västerås
En person skadad efter ett grovt brott.

Mord/dråp i Västra Götalands län: (måndag, 2021-08-23 13:30:34 +02:00)
23 augusti 13:30, Mord/dråp, Västra Götalands län
Natten till den 14 juni 1992, försvann Helena Andersson när hon var på väg hem ifrån Stadshotellet i Mariestad

Mord/dråp i Tierp: (måndag, 2021-08-23 12:48:41 +02:00)
22 augusti 19:09, Mord/dråp, Tierp
Mänskliga kvarlevor efter ett barn anträffat.

Mord/dråp, försök i Gävle: (söndag, 2021-08-22 7:59:09 +02:00)
21 augusti 23:51, Mord/dråp, försök, Gävle
En a-traktorförare blir misstänkt för försök till mord efter ett förföljande

Mord/dråp, försök i Bengtsfors: (lördag, 2021-08-21 15:50:31 +02:00)
21 augusti 14:51, Mord/dråp, försök, Bengtsfors
Kvinna allvarligt skadad i samband med en trolig knivskärning i Bäckenområdet (platsangivelse).

Mord/dråp i Botkyrka: (fredag, 2021-08-20 23:40:33 +02:00)
20 augusti 23:03, Mord/dråp, Botkyrka
Flera personer ringde in om skottlossning i Fittja. Strax därefter påträffades en person skjuten.

Mord/dråp, försök i Uppsala: (fredag, 2021-08-20 15:50:36 +02:00)
20 augusti 08:37, Mord/dråp, försök, Uppsala
En kvinna skadas när hon faller ur en bil.

Mord/dråp, försök i Göteborg: (torsdag, 2021-08-19 22:20:13 +02:00)
19 augusti 21:10, Mord/dråp, försök, Göteborg
Polis larmas till Högsbohöjd med anledning av bråk/misstänkt misshandel i en lägenhet.

Mord/dråp, försök i Helsingborg: (torsdag, 2021-08-19 10:12:40 +02:00)
19 augusti 09:44, Mord/dråp, försök, Helsingborg
En till sjukhus efter larm om skottlossning.

Mord/dråp, försök i Malmö: (torsdag, 2021-08-19 6:55:19 +02:00)
19 augusti 02:51, Mord/dråp, försök, Malmö
Mordförsök, Katrinelund.

Mord/dråp i Stockholms län: (onsdag, 2021-08-18 21:24:59 +02:00)
18 augusti 17:05, Mord/dråp, Stockholms län
Polisen har inlett en förundersökning om mord på grund av oklara omständigheter kring ett dödsfall.

Mord/dråp, försök i Östersund: (tisdag, 2021-08-17 16:29:26 +02:00)
17 augusti 11:38, Mord/dråp, försök, Östersund
Östersund, polis kontaktas gällande bråk på en adress

Mord/dråp, försök i Stockholm: (tisdag, 2021-08-17 13:31:59 +02:00)
17 augusti 11:41, Mord/dråp, försök, Stockholm
Polis och ambulans kallas till en fastighet i Älvsjö då det inkommit uppgifter om att en man blivit utsatt för

Mord/dråp i Stockholm: (måndag, 2021-08-16 22:56:15 +02:00)
16 augusti 22:19, Mord/dråp, Stockholm
Två personer har anträffats skadade efter samtal om misstänkt skottlossning i Tensta.

Mord/dråp, försök i Linköping: (måndag, 2021-08-16 19:27:06 +02:00)
16 augusti 19:26, Mord/dråp, försök, Linköping
Höga smällar i Ryd.

Mord/dråp, försök i Borås: (måndag, 2021-08-16 8:49:57 +02:00)
16 augusti 03:37, Mord/dråp, försök, Borås
Polisen har en pågående insats i Rydboholm. Inga uppgifter om personskador.

Anträffad död i Simrishamn: (söndag, 2021-08-15 21:48:22 +02:00)
15 augusti 17:02, Anträffad död, Simrishamn
Hamnen. Anträffad avliden person.

Mord/dråp, försök i Göteborg: (söndag, 2021-08-15 7:52:21 +02:00)
15 augusti 06:37, Mord/dråp, försök, Göteborg
Flera boende på Danska Vägen hör två höga smällar som låter som pistolskott i närheten av glassbaren.

Mord/dråp i Helsingborg: (söndag, 2021-08-15 5:29:26 +02:00)
15 augusti 05:27, Mord/dråp, Helsingborg
Inkommer larm om skjutning kl 02.34

Anträffad död i Leksand: (lördag, 2021-08-14 11:52:47 +02:00)
14 augusti 07:14, Anträffad död, Leksand
En man är hittad avliden utomhus i Noret

Mord/dråp, försök i Flen: (fredag, 2021-08-13 9:18:24 +02:00)
13 augusti 09:17, Mord/dråp, försök, Flen
Mordförsök.


Dödsskjutningen av en polisman (avled 2021-07-01, skjuten kvällen innan) fanns inledningsvis inte i listan ovan eftersom den händelsen rubricerades Skottlossning:
30 juni 22:34, Skottlossning, Göteborg.
Några dar senare publicerades dock en notis om häktningen av en misstänkt person:
03 juli 13:36, Mord/dråp, Västra Götalands län.


* Listan uppdateras två gånger per dygn (automatiskt), och innehåller de senaste 50 av polisens publicerade händelser gällande mord/dråp, försök till mord/dråp, samt anträffad död.

Polisen sorterar i nuläget händelserna i listan efter publicerings- eller uppdateringsdatum, men det som anges i händelsernas texter är händelsedatum.
Eftersom en händelsetext ibland publiceras eller uppdateras flera timmar eller dygn efter att händelsen inträffade, så kan det ibland se ut som att listan inte är helt korrekt sorterad.

Status för händelserna som visas på denna sida gäller oftast då händelsen publicerades av polisen. Sedan dess kan t.ex. brottsrubriceringen ha ändrats.

Vissa av notisernas textrader slutar abrupt, det är polisen som trunkerar textrader som är längre än t.ex. 110 tecken. Exempelvis:
”I Norsborg är okända gärningspersoner är misstänkta för mordförsök genom att under söndagskvällen skjuta mot e”

Polisens samtliga publicerade senaste händelser:
polisen.se/aktuellt/polisens-nyheter/.

Så dör inte veganer

Här några värdefulla tips hur veganer kan hålla sig friska trots begränsad kost. Hur de undviker att dö i förtid på grund av maten. Även vegetarianer kan ha nytta av tipsen.

Veganer är personer som valt att inte konsumera produkter från djurriket. Varken kött, ägg, mjölk, mejeriprodukter eller andra produkter från den animaliska världen.
Till skillnad från vegetarianer som kan tillåta sig ägg, mjölk, ost och annat från djurvärlden som inte är kött.

Visste du förresten att veganer – liksom kossor – också kan utropas till miljöbovar. Förtäring av ansenliga mängder baljväxter medför att veganer släpper ut mer gaser som bidrar till växthuseffekten. (Om än i betydligt mindre skala än kornas utsläpp, och möjligen mest obehagligt för den enskilda individen och dennes närmaste omgivning). Men det är bara en bonusinformation, vi går raskt vidare.

Centralt för veganer är diverse baljväxter, exempelvis bönor, ärter, kikärter, linser, jordnötter, soja, lupin. Baljväxter innehåller bland annat proteiner. Tyvärr är baljväxter en vanlig orsak till allergiska reaktioner, som kan bestå hela livet, vilket kan utgöra hinder för personer med veganambitioner.

Några sätt för veganer att överleva är:
1. Kosttillskott, t.ex. vitamin B12 och D-vitamin, t.ex. i form av tabletter i burkar som tillverkas av tablett- och burkfabriker.
2. Berikade livsmedel, dvs där matfabrikerna har tillsatt kosttillskott till livsmedlet.

Kosttillskott är extra viktigt för barn som äter veganskt, för att undvika allvarliga sjukdomar som t.ex. bestående nervskador, som inte går att reparera i efterhand (B12-brist). Eller för att undvika sjukdomen rakit som ger mjukt och missformat skelett (D-vitaminbrist).

Det kan också vara svårt för barn (och en del vuxna) att få i sig tillräckligt med energi med enbart vegankost. Man kan behöva äta större volymer mat än vid blandad kost. Det beror på att många vegetabilier innehåller lite energi men mycket fibrer. Fibrer mättar bra, och risken är att barnet inte orkar äta så STORA PORTIONER som behövs för att täcka energibehovet.

Och glöm inte att koka baljväxterna tillräckligt innan du börja äta, om du vill slippa illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor. Som orsakas av lektiner, som förstörs vid kokning.

Ovanstående tips* avslutas med ett uppmuntrande Lycka till!* Tipsen kommer från Livsmedelsverket:
livsmedelsverket.se/…/vegansk-mat-till-barn.
livsmedelsverket.se/…/vegetarisk-mat-for-vuxna.
livsmedelsverket.se/…/baljvaxter-jordnotter.

Minnet hos barn och vuxna

Småbarn kan minnas tidiga händelser i sina liv, i olika utsträckning. Sedan sker en naturlig förändring som medför att de som vuxna inte minns de händelserna. Det kallas barndomsamnesi.
[Uppdaterad 23 februari 2018]

Hur långt tillbaka som barn i 2-3-4-5 års ålder kan minnas beror på ålder och individuella förutsättningar. Det lär sträcka sig från några månader till över ett år för 2-3-åringar*, och längre för fyraåringar.
Exempelvis en stark händelse som inträffade vid 1,5 års ålder kan barnet i vissa fall minnas flera år senare. (T.ex. om barnet råkade ut för en olycka eller nåt annat mycket obehagligt).

Men sedan försvinner de minnena. Vuxna personer minns oftast inte händelser från sina tidigaste år. En del vuxna minns inte händelser som inträffade före åtta* års ålder, enligt vissa studier. Eller före tio års ålder enligt andra källor. Andra vuxnas minne kan sträcka sig betydligt längre tillbaka.

Det är s.k. barndomsamnesi som sätter stopp för VUXNA att minnas första delen av sin barndom. Denna barndomsglömska är högst individuell. Genomsnittet för vuxna personers tidigaste minnen tycks ligga kring fem års ålder.

En osäkerhet när vuxna talar om sina tidigaste minnen kan vara om det saknas nåt som kan bekräfta de minnena. T.ex. en bekant från den tiden som minns samma händelse. Den vuxna kan annars missta sig på när i barndomen händelsen inträffade, eller blanda ihop det med en annan (senare) händelse.

Kuriosa: det finns sällsynta fall av vuxna som påstås minnas händelser från extremt tidigt i sin levnad (t.ex. från några veckor efter födseln), eller att de minns ”varje dag” av sina liv ända sedan barndomen, så kallad hypertymesi.

Några källor

* Vuxnas tidigaste minne från sin barndom:
Från ”Adults’ reports of their earliest memories…”, av Patricia J. Bauer m.fl, 2014:
”[…] Childhood amnesia is virtually universal. Nevertheless, there is both individual and group variability in the age of earliest memory. In terms of individual differences, at the young end of the distribution, samples typically include reports of earliest memories from age 2 years or younger (e.g., Henri & Henri, 1898; Jack & Hayne, 2010; Rubin, 2000; Usher & Neisser, 1993; West & Bauer, 1999). Conversely, samples typically include individuals for whom the earliest memory is from age 6 to as late as 8 years of life (e.g., Bauer, Stennes, & Haight, 2003). The density of early memories also differs: some adults recall many early memories, whereas others remember only a few (e.g., Jack & Hayne, 2010; Weigle & Bauer, 2000; West & Bauer, 1999). […]”
–  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4104227/

* Barns minne av tidigare händelser:
Från ”Infantile Amnesia Across the Years…”, av Carole Peterson m.fl, 2011:
Considerable research has shown that 2- and 3-year-olds have a well-functioning memory system and can readily talk about past events, including ones that occurred when they were months or even more than a year younger (Bahrick, Parker, Fivush, & Levitt, 1998; Cleveland & Reese, 2008; Fivush & Schwarzmueller, 1998; Harley & Reese, 1999; Peterson, 1999; Peterson & McCabe, 2004; Peterson & Rideout, 1998; Van Abbema & Bauer, 2005).”
medicalnewstoday.com/articles/225151
srcd.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1467-8624.2011.01597.x

Kommentar:
bilden överst i inlägget illustrerar generellt hur barns minnen av händelser (grön färg) inte finns kvar som vuxna. Och motsvarande att vuxnas minnen inte omfattar tidigaste barndomen.