Kategoriarkiv: ÖVRIGT *********

Skyddspersonen som dog i en polisbil (Lars Vilks)

Här är två mysterier: ett tragiskt och smått osannolikt, och ett som handlar om vilseledande bildperspektiv. Bild ovan: inringad plats för frontalkollision på en nästan rak E4-sträcka.

En skyddsperson och hans två livvakter dödades när polisens livvaktsbil med punkteringsfria däck körde över vajerräcket in på mötande vägbanan och frontalkrockade med en lastbil. Lastbilschauffören överlevde.
De omkomna är Lars Vilks, 75 år, konstnär, samt hans livvakter Andreas ***, 44 år, polisinspektör, och David *******, 36 år, polisinspektör.

Vad som egentligen hände på E4:an vid Markaryd utreds just nu. Livvaktsbilen var på väg söderut, det var bred europaväg, bra väglag, dagsljus, en söndag, tvåfiligt åt båda hållen, vajerräcke och nästan raksträcka. Så det är lite av ett mysterium hur det kunde gå så illa.

En person som på avstånd hörde men inte såg kraschen beskrev vad som kan varit en explosion strax före krocken:
”jag hörde en stor smäll, tänkte det var ett långtradardäck eller nåt sånt, och sen ett stort brak, och sedan iiiiiiiiiiii, och sen bom! och sen blev det tyst.”

Livvaktsbilen hade hög hastighet, enligt ett annat vittne i massmedia.

Här är några hypoteser, osorterade, både med och utan inledande ”stor smäll”:

 • Däckexplosion hos livvaktsbilen så att föraren tappade kontrollen. Man hittade däckrester före kollisionsplatsen. Vad som talar emot den hypotesen är att däcken uppges varit punkteringsfria. Däckexplosionhypotesen passar bättre för vanliga däck och som är slitna eller/och gamla*.
 • Attentat mot Lars Vilks*. Vad som talar för den hypotesen sammanfaller med anledningen till att Vilks fått dygnet-runt-skydd av polisen det senaste decenniet. Men i nuläget talar inga fynd för attentat, säger polisen.
 • Väjde för älgtjur (som kan väga över ett halvt ton) eller annat vilt, och tappade kontrollen. Vad som talar emot är att det finns viltstängsel där. Å andra sidan är det stängslet placerat lite längre bort från (södergående) körbanan på den sträckan.
 • Ett plötsligt, drastiskt tekniskt fel, t.ex. pga felaktigt underhåll (eller sabotage).
 • Nån form av bråk uppstod i bilen mellan livvakterna och Vilks. Han hade levt med detta personskydd i många år, det var säkert påfrestande ibland.
 • De larvade sej i bilen, så att föraren tappade kontrollen.
 • Plötslig sjukdom hos föraren.
 • Alkohol- eller drogpåverkan.
 • Eller föraren tappade helt enkelt kontrollen pga för hög hastighet, eller att han somnade eller gjorde nåt annat misstag.

Vägen är tvåfilig i båda vägbanorna som är åtskilda med mittremsa och vajerräcke:

Bild ovan: södergående vägbanan, där livvaktsbilen färdades, strax före platsen där frontalkrocken inträffade på motsatta körbanan.

Livvaktsbilen hade en följebil, men den uppges varit utom synhåll så de såg inte krocken.

Enligt polisen vägde livvaktsbilen 4,5 ton, omkring dubbelt så mycket som en vanlig SUV. Om bilen varit mindre tung så hade kanske vajerräcket hindrat den från att hamna på motsatta vägbanan.

Bilder ovan: däckspår några dagar efter kraschen*. Övre: södergående vägbanan (livvaktsbilens däckspår). Undre: norrgående vägbanan.

Livvaktsbilen tycks ha tryckt ner och passerat över vajerräcket. På ett annat fotografi, från kort tid efter kraschen, framgår att vajerräckets fyra vajrar var obrutna (men slaka) och att några av vajerstolparna hade slitits loss/knäckts.

Livvaktsbilen hade troligen (dolda) kameror både framåt och bakåt, som ständigt filmar, med ljud. (Liknande dashcam eller dashboard camera som även en del privatbilister har). Och en ”svart låda”. Om den utrustningen överlevde* branden så kan det åtminstone delvis ge svar på vad som hände. Eventuellt tillsammans med film från andra trafikanters fordonskameror.

Mysterium #2: Vilseledande bildperspektiv

Missvisande foto.

Några fotografier i massmedia är missvisande så att det ser ut som en skarp kurva vid kollisionsplatsen (se bild höger), vilket det alltså inte är.

Och på andra liknande foton ser vissa objekt nära krockplatsen ut att ligga mycket närmare varandra än i verkligheten, och däckspåren har större vinkel mot vajerräcket än i verkligheten.

Bild ovan: missvisande foto av södergående vägbanan. Däckspåren tycks vara vinkelräta mot vajerräcket, i verkligheten är det mycket mindre vinkel. Även vajerstolparna närmast kameran ser ut att sitta mycket tätare än i verkligheten.


Mysteriets förklaring är att de bilderna är fotograferade på långt avstånd med teleobjektiv.
Exempel på liknande effekt:

Vänster bild ovan: de två objekten ser ut att vara placerade tätt intill varandra, och det ena snett bakom det främre.
På högra bilden framgår att de egentligen är placerade med avsevärt avstånd, och i rät linje med mattans mönster.
* Video med lastbilsdäck och personbilsdäck som går sönder/exploderar vid färd, troligen mestadels slitna/gamla, inte punkteringsfria däck:
– ”Tyres exploding while driving (Prt1) (Youtube)

* Däckspåren, från videor av:
Peter Lindmark och Pekka Kääntyi.

* Innehållet i ”svarta lådan” e.dyl. enheter kan vara intakt även när fordonet har brunnit häftigt, t.ex. om enheten slets loss vid kraschen och hamnade utanför brandhärden.

* Lars Vilks: Polisen har i över tio år dygnet-runt-skyddat Lars Vilks mot en del radikala muslimer eller islamister som dödshotat Vilks och försökt mörda honom, därför att Vilks år 2007/2010 tecknade profeten Mohammed som rondellhund.

Ödesdigra feltramp, ibland dödliga

Här en titt på vad som kan hända när bilförare trampar på fel pedal. Här finns också viss ’koppling’ till Josefin Nilssonmysteriet*.

Grunderna:
i en manuellt växlad bil finns tre fotpedaler:
kopplingen, bromsen och gasen.
Kopplingspedalen trycks ner med vänsterfoten när man vill växla (med växelspaken).
Till broms- och gaspedalen används vanligen högerfoten.

Sen är det bara att hålla tungan i rätt mun och trycka på RÄTT pedal vid RÄTT tillfälle. Vilket inte alltid blir fallet, eftersom vi alla bara är männ’skor, som härstammar från aporna.

De mest ödesdigra feltrampen tycks vara när föraren trycker på gasen och tror det är bromsen. Bilen skeenar iväg medan föraren har hjärnsläpp och trycker ännu hårdare på gasen för att försöka bromsa bilen.

När det händer inne i stan eller på en p-plats så kan det bli spektakulärt, och även fastna på nån övervakningskamera, bilkamera (dashcam) eller annan kamera. Följaktligen finns det ganska många såna olyckor beskrivna på nätet (se exempel nedan).

Ett annat feltramp är när föraren med vänsterfoten råkar trycka på bromsen istället för kopplingspedalen.
Dvs föraren tvärbromsar istället för att växla. (Det kan vara vad som hände i bilolyckan 1997 i Josefin Nilssonfallet, se nedan).
Om hastigheten då är hög och det ligger en annan bil bakom som inte hinner bromsa, så kan det inträffa otäcka olyckor med whiplashskador som följd.

Exempel, feltramp: gasen istället för bromsen

Video: ”Gas, Brake Pedal Confusion” (från ABC News. Några exempel på feltramp. De tar även upp ett fall där gaspedalen fastnade i gummimattan, inte ett ”feltramp” dock).
Video: ”27 examples of woman drivers who slammed on the gas instead of the brake” (10 minuter blandat).
Video: ”Man presses down on the wrong pedal and drives off a cliff”. (p-plats intill ett stup).
Video: ”Driver Uses Wrong Pedal”. (p-plats).
Artikel: ”Tog fel pedal – kraschade med busskur”.
Artikel: ”Tryckte på fel pedal – övningskörare med familj kraschade”. (med lyktstolpe).
Video: ”Trampar på fel pedal” (p-plats. Kör över annan bil).

Exempel, feltramp: bromsen istället för kopplingen

Denna typ av feltramp, bromsen istället för kopplingen, kan också vara ganska vanligt förekommande, men leder oftast inte till så spektakulära följder som ovanstående så länge hastigheten är låg och det inte ligger en annan bil strax bakom.
Följaktligen tycks det inte finnas många sådana feltramp beskrivna på nätet. Här är några:

Kille med Lexus krockade med framförvarande bil som tvärbromsade:
”Yes the other guy did stop, and he cam running out saying how sorry he was, and he had pressed the ”wrong pedal”.
He had pressed the brake instead of the clutch.
He has wrote this all down on a bit of paper.
car has gone to UK Assistant Accident Repair Centre :(

En medlem (hos garaget .org)  som diskuterar körskolelektioner:
”Här i stan var det en kille som tryckte på bromsen istället när han skulle växla, han trodde det var kopplingen. Fick en rejäl utskällning, men fick fortsätta övningsköra ändå.”

Annat fall, från twitter:
”Was so tired this morning accidentally pressed the break instead of my clutch, with my left foot may I add, and nearly went through the fkn window.”

* Troligt feltramp i Josefin Nilsson-mysteriet

Följande var sannolikt också ett feltramp, dvs att föraren Marie av misstag tryckte på bromsen istället för kopplingen när hon skulle växla.

Följderna av systrarna Maries och Josefin Nilssons bilkrasch 1997 som orsakade whiplashskada med många års svår smärta och huvudvärk (kanske ända fram till Josefins död) beskrev Josefin själv flera år senare (år 2003):
”Det är skitjobbigt. Jag har så vansinnigt ont i huvudet och nacken varje dag. Det har påverkat mig och det är trist. Men så är det.”

Olyckan rapporterades så här (1998-04-18, Aftonbladet):
“Olyckan hände för nio månader sen, när vi höll på att skriva material till plattan, säger Marie. De var på väg till flygplatsen på Gotland. Marie Nilsson växlade ner i en kurva och bromsarna låste sig. Lastbilen bakom höll inte avståndet och brakade in i bakvagnen. (…) Josefin och Marie drabbades av så kallade pisksnärtsskador (whiplash) och lider ännu av det.”

I senare tidningsartiklar har Maries förklaring ändrats, från att hon växlade och ”bromsarna låste sig” till att hon var tvungen att bromsa häftigt. Mer om det och om bilkraschen:
Josefin Nilsson och rygg-mysteriet.

Mer om whiplashskada: Kronisk whiplash-skada (pisksnärtskada).Återpublicering från 2019.

Coronavirus bryr sig inte

Drygt 14 tusen personer har avlidit i sjukdomen covid-19 i Sverige sedan den 11 mars 2020 då det första registrerade coviddödsfallet inträffade i landet.
Bilden ovan visar antalet avlidna per dag, från mars 2020 till augusti 2021*.

De första som insjuknade* av detta coronavirus (sars-cov-2) OCH som kontaktade sjukvården OCH som testades för covid-19, var:

 • 31 januari 2020, en kvinna i Jönköping.
 • 26 februari 2020, en man i Göteborg.
 • 27 februari 2020, en kvinna i Uppsala.
 • 27 februari 2020, tre personer i Västra Götaland.
 • 27 februari 2020, en kvinna i Stockholm.

Den första som avled* av covid-19 OCH som testades för covid-19 var:
11 mars 2020, en äldre person i Stockholm.

Det är förstås okänt hur många som i början av pandemin dog av covid-19 men som aldrig testades för covid-19 och där läkare bedömde att dödsorsaken var en annan (t.ex. på äldreboenden).

Rekordet och nuläget

Över hundra personer dog per dag när det var som värst. Rekordet är 121 personer, den 28 december 2020.

Bild ovan: antal coviddödsfall per dag omkring årsskiftet 2020/2021.

De senaste veckorna, fram till början på september 2021, har högst några enstaka personer per dag avlidit av covid-19.

Bild ovan: antal coviddödsfall per dag de senaste veckorna t.o.m. 5 september 2021.

Skräckscenario

Under sommaren har många medborgare vaccinerats. Restriktioner hävs, på virusfronten tycks det vara ganska LUGNT (september 2021). För att du inte ska somna av lugnet så kommer här ett skräckscenario:

Bild ovan: scenario, antal döda börjar stiga mycket kraftigt i kommande oktober-december när nya virusvarianter uppstår. Antalet döda blir flera tusen per dygn, förskräckligt många fler än tidigare.
Hårdare restriktioner än tidigare införs. Utegångsförbud. Inga restaurang- och krogbesök. Begränsat kollektivt resande. Inga publikhav, inga sportevenemang, inga teatrar, inga konserter. Några musiker snyftar i media.

Sådär, nu är du vaken, eller hur, och vi lämnar det hemska scenariot.
Ha en fortsatt trevlig dag, som det brukar heta.Mera:
Påsk, virusblame och publikhav (från april 2020).* Diagram och de flesta uppgifter kommer från Folkhälsomyndighetens webbplats, några diagram är lätt kompletterade av mysterium24.
* Uppgiften om första avlidna kommer från Läkartidningens webbplats.

På förekommen anledning:
bör ord som covid-19, coronavirus o.dyl. inledas med liten eller stor bokstav?
Svar: liten, enligt svenska skrivregler (om ordet inte inleder en mening).

Två små apor och en grävling

Visst är de söta de små silkesaporna, som i följande julannons uppges gilla att ”titta på TV och ta snaps med dig”:

Till salu: Christmas Baby silkesapa apor
Min man och jag, ger ut ut söta apor barn silkesapa för antagande till någon husdjur kärleksfull och omtänksam familj oavsett var allt de kunde vara.
Våra barn är hus upp, bär blöja utbildad, koppel tränade, kläder och gillar att lägga runt, titta på TV och ta snaps med dig.
Vänligen kontakta för mer information om dessa barn. De vaccinerade, älskar lydig, intelligent, akrobatisk, mycket frisk och företaget av barn och andra husdjur.”

Att annonsören inte är svensk framgår väl tydligt, men det är kanske inte lika uppenbart för alla hugade spekulanter att man riskerar att antingen bli utsatt för bedrägeri eller att bli haffad av polisen.
Säljaren vill att man betalar i förskott innan aporna uppges ska transporteras från utlandet till Sverige. Skulle aporna mot förmodan nå köparen kan denne komma att åtalas för brott mot djurskyddslagen, och dömas till böter eller fängelse i högst två år. Några apfall genom åren:

Böter för skånsk apägare. En vitörad silkesapa. 30 dagsböter.
Böter för apa i lägenhet. En lemur. 1500 kr böter.
Apornas tidigare ägare åtalas. Två silkesapor.

Det är alltså inte tillåtet att hålla apor, rovdjur eller rovfåglar som sällskapsdjur. Inte heller individer som fångats i det vilda.

Grävling och iller kan dock hållas som husdjur. Men de måste vara uppfödda i fångenskap. Och ett krav gällande grävling är att man kan erbjuda en inhägnad på minst 600 kvadratmeter.
Uppfödare säljer vanligen sina grävlingar till hundägare för grythundträning. Några enstaka används som sällskapsdjur, exempelvis grävlingen Tor som både gosar och pussas:

Enligt grävlingägaren Mats ”finns det många felaktiga myter om just grävlingar. Att man ska bli jagad och få benen avbitna är bara en av dem. Men hur tam kan egentligen en grävling bli?
Mats och frun Annas bröllop skulle kunna vara beviset.
– Maya, vår första grävling, var med och sprang runt bland alla gäster och lekte. Med andra ord, de kan bli hur tama som helst, säger Mats med ett stort leende.”

Artikel och video med grävlingen Tor:
TV: Grävlingen Tor ”bästa husdjuret” (Norrtelje tidning, dec 2014).


Mera:
– Ur Statens jordbruksverks författningssamling (pdf-fil):
”5 § Det är inte tillåtet  att hålla,  förmedla eller sälja apor, rovdjur, rovfåglar, hybrider mellan tamhund och vilda hunddjur eller hybrider mellan tamkatt och vilda kattdjur för sällskap och hobby. Detsamma gäller för korsningar mellan sådana hybrider och vild art.
Tamiller och grävling får dock hållas, förmedlas eller säljas för sällskap och hobby.”


Ovanstående är en återpublicering, från år 2017.

Greta Thunbergs bakgrund, kaos, familjens bok & business


Här är en närmare titt på mediefenomenet Greta Thunberg och familjen Thunberg/Ernman, deras bok ”Scener ur hjärtat”, samt en översikt av deras affärsverksamhet. Och hur det kom sig att familjen slutade flyga.

Malena Ernman

Greta Thunbergs mamma Malena Ernman turnerade flitigt i 25 år världen över som sångerska och hyllad operasångerska*. Det stora internationella genombrottet kom vid 29 års ålder. Redan som nioåring uppträdde Malena i England i kyrkor.

Malenas totala koldioxidavtryck (CO2 -avtryck*) lär vara bland de största som orsakats av en enskild person, på vår planet. Koldioxidutsläppen från hennes frekventa flygresande mellan olika internationella scener, inklusive i USA och Japan, pågick i 25 år fram till år 2016 då Malena bestämde sig för att sluta flyga.

Malenas skäl att sluta flyga var: ”miljön”, ”trötthet”, ”utbrändhet”, samt att hon ville ”vara mer med barnen”*.
Hennes trötthet och utbrändhet – men inte miljön – har dock omnämnts flera gånger dessförinnan i flera års tid, sedan 2009 och framåt i olika intervjuer. Man får intrycket att Malena hade minskat på sitt resande ändå, även om inte miljöaspekten hade funnits. Att hon efter 25 år helt enkelt var trött på de långa, ständiga resorna.

Dottern Gretas totala koldioxidavtryck är förstås obefintligt jämfört med mammans, men ändå större än de flesta andras i Gretas ålder (som inte har rest världen över lika mycket som Greta).

Malenas beslut att sluta flyga föregicks av följande händelser med dottern Greta Thunberg:

Hösten 2014:
elvaåriga Greta matvägrade p.g.a. mobbning i skolan. Ett par månader senare lär hon gått ned ”nästan tio kilo” (enligt deras bok). Men efter ett besök hos läkare som sa att hon måste läggas in på sjukhus om det inte blir bättre, så började aptiten komma tillbaka och hon gick upp i vikt.

November 2014:
Malena Ernman meddelade att hon slutar som operasångerska:
”Jag ville inte sjunga opera längre… jag var trött på branschen, barnens kriser, den sexistiska miljön, oviljan att blicka framåt, att förnya sig, hitta en ny publik.”
Efter november 2014 jobbar Malena i andra musikaliska sammanhang än opera.

Påföljande år, 2015, när Greta var 12 år:
under våren undersöktes Greta av läkare som ställde diagnoser (se nedan).
Och Greta bestämde sig för att aldrig mer flyga*.

Året därpå, 2016, bestämde sig mamman Malena för att sluta flyga.
Malena tackar i fortsättningen nej till alla jobb som ligger för långt bort. Inklusive opera.


Ovanstående är en bakgrund till familjen Thunberg/Ernmans beslut att sluta flyga och sambandet med koldioxidutsläpp, som kan sägas varit en framträdande ingrediens i massmedias uppmärksamhet av den familjen.

Här kan tilläggas att även resor med tåg, båt, bil, buss m.m. orsakar koldioxidavtryck, inklusive eldrivna transporter (beroende på hur elen produceras). Koldioxidavtryck orsakas även vid tillverkningen av fordonen, samt vid byggandet och underhållet av infrastrukturen (vägar osv).


Greta, familjen och boken

År 2015, när Greta var 12 år, bestämde hon sig för att aldrig mer flyga*:
”Jag förstod klimatfrågan när jag var 12 och bestämde mig då för att aldrig mer flyga eller äta kött.”

Våren 2016 tog Gretas familj kontakt med Sveriges Television (SVT) och ville att de skulle göra en tv-serie om deras 13-åriga dotter Greta, som då var okänd för världen. Det blev ett nej, SVT hade ett annat miljöprogram på gång.*

Ett par år senare gick det bättre för familjen, efter en tids bokskrivande och planering*.

Måndagen den 20 augusti 2018 i Stockholm, vid riksdagshuset:
en liten, späd flicka med originell look satte sig på trottoaren med husväggen som ryggstöd. I handen hade hon en handmålad skylt ”Skolstrejk för klimatet”. En stund senare ”upptäcktes” hon av massmedia*. Det var Greta 15 år.

Tre dar senare utkom familjens bok ”Scener ur hjärtat” (23 augusti 2018).

I boken beskriver familjen Ernman/Thunberg sina två döttrar och de diagnoser och umbäranden som familjen haft på grund av döttrarnas problem.
Döttrarna är Greta Thunberg och Beata Ernman, födda 2003 respektive 2005.
Föräldrarna heter Svante Thunberg (skådespelare) och Malena Ernman (operasångerska).

Det är en familj med skådespelararv, Svantes föräldrar* var också skådespelare.

Att familjen haft problem återspeglas i Greta Thunbergs skolgång. Problemen har medfört att hon har bytt skola flera gånger. Hon har gått i tre olika grundskolor i Stockholm:
• Franska skolan, årskurs 1 till 5.
• Ingridskolan, årskurs 6 till början på åk 9.
• Kringlaskolan, resterande årskurs 9.
(Mer om skolorna, se nedan).

Familjens bok ”Scener ur hjärtat” består av ett hundratal ”scener” (kapitel) som till stor del handlar om livet med döttrarna. Man kan tycka att det är obehagligt att föräldrarna hänger ut sina två tonårsdöttrar (då 13 och 15 år) och deras personliga problem i offentligheten, men enligt dem själva har det gjorts i samförstånd.
Ett halvår efter boksläppet berättade Greta själv också i en tidningsintervju* om sina diagnoser.

I boken berättas bl.a. följande:

 • Greta har ”diagnosen Aspergers, högfungerande autism och OCD (tvångssyndrom)”, och ”ätstörningar”. Tidigare hade hon ”selektiv mutism”, dvs hon pratade bara med de närmaste i familjen.
  Greta fick sin diagnos när hon var 12 år, våren 2015, i årskurs 5.
 • Beata har ”diagnosen ADHD, med drag av Aspergers, OCD och trotssyndrom”.
 • Mamman Malena Ernman hade bulimi som yngre, men musiken och operan räddade henne. År 2016 fick hon diagnosen ADHD, dvs samma som dottern Beata.

Pappan Svante Thunberg tycks vara den enda i familjen som inte har diagnoser, åtminstone redovisas det inte i boken. Men han uppges ha bra minne, liksom dottern Greta som sägs ha fotografiskt minne.

Att offentliggöra sina diagnoser så som familjen gjort kan också fungera som ett skyddsnät vid framtida självförvållade misstag. Diagnosen kan då användas som (bort-) förklaring inför en omgivning som är mer överseende och tolerant tack vare diagnosen.
Det blir helt enkelt lättare att komma undan eventuella dumheter man själv råkat säga eller göra. Man kan s.a.s. ”gömma sig” bakom diagnosen.

Koldioxid i boken

Boken ”Scener ur hjärtat” innehåller även några ord om koldioxid. Det handlar dock inte om Malenas egna gigantiska koldioxidavtryck från 25 års världsturnerande (se ovan), utan om Gretas förmåga att se koldioxid med blotta ögat. Scen (kapitel) 13 avslutas så här:

”… För hon såg det som vi andra inte ville se.
Greta tillhörde det lilla fåtal som kunde se våra koldioxider med blotta ögat. Hon såg hur växthusgaserna strömmade ut från våra skorstenar, svävade uppåt med vindarna och förvandlade atmosfären till en gigantisk osynlig soptipp.
Hon var barnet, vi var kejsaren. Och vi var alla nakna.”

Med ”vi” syftar familjen troligen på sig själva, att Greta var den enda i familjen som tänkte på koldioxid.
Ovanstående citat ur boken är från första upplagan (2018). I senare upplaga av boken har familjen klargjort att koldioxid är osynlig, genom att komplettera texten så här:
”… Greta tillhörde det lilla fåtal som kunde se våra koldioxider med blotta ögat. Det osynliga. Den färg-, doft- och ljudlösa avgrunden som vår generation valt att ignorera. Inte bokstavligen förstås. Men ändå. Hon såg hur växthusgaserna strömmade ut….”

De allra flesta bokläsare visste säkert redan att koldioxid är osynlig, och att Gretas förmåga att se koldioxid med blotta ögat bara var en fantasi eller inbillning.

Boken har dock fel i att ”vår generation” har ”ignorerat” koldioxid. Många andra människor utanför den familjen vidtar sedan flera decennier åtgärder av olika slag för att reglera och försöka minska koldioxidutsläppen. Exempelvis med koldioxidskatt, som infördes på 1990-talet, olika typer av klimatkompensation (också sedan 1990-talet, t.ex. utsläppsrätter), optimering av förbränningsprocesser, rökgasrening och lagring.

Mamman gillar kaos, det egna

Det lär alltså varit en del kaotiska och tunga år för den familjen.
Mamma Malena uppges visserligen älska kaos, men hennes eget kaos. Citat ur boken:
”Jag älskar kaos. Jag älskar det omöjliga: allt det där som ingen klarar av.”
”(…) Jag älskar kaos. Så länge kaoset är mitt eget och jag får göra det jag är bra på. Det är då jag är som bäst.”

Att hon gillar kaos antyds även i flera tidningsintervjuer* där Malena säger sig vara en trogen tittare av “The Walking Dead”: en postapokalyptisk tv-serie som handlar om en värld i kaos och sönderfall, och där människor förvandlas till människoätande zoombier.

Bild ovan: klipp från mamma Malenas favorit-tv-serie ”Walking Dead” som är en långkörare, den började 2010 och är numera (2021) inne på elfte säsongen. (Malena och Greta är till vänster).

Mera om skolorna

Familjens bok berättar om de brister som förekom i några av Gretas skolor, som mobbning och lärarbrist.

I grundskolan Franska skolan* (där Greta gick årskurs 1-5) förekom det mobbning. När familjen påtalade detta så förklarade skolans ledning att flera andra barn sagt upprepade gånger att Greta hade uppträtt konstigt och aldrig hälsat.
Och när en lärare vid namn Anita hjälpte Greta extra mycket, ”i smyg”, så blev Anita tillsagd av skolledningen flera gånger och till slut hotad med avsked.
Familjen anmälde skolan till Skolinspektionen som beslutade till familjens fördel.

Efter att Greta fått sin diagnos våren 2015 så flyttade hon i årskurs 6 till Ingridskolan som är en resurs-grundskola, för elever med Asperger.
Därefter bytte även läraren Anita arbetsplats till Ingridskolan.
Men på Ingridskolan saknades det ofta lärare i vissa ämnen. Och under höstterminen i årskurs 9, när skolan inte stödde Greta i hennes klimatintresse, så flyttade hon till Kringlaskolan där grundskolan slutfördes.

Numera har Greta genomfört grundskolan, med höga betyg, och går på Globala gymnasiet i Stockholm*.

Om mediefenomenet

Oavsett om Greta Thunberg så småningom gör akademisk karriär eller väljer en annan väg, t.ex. som skådespelare (liksom föräldrarna), så är hon inskriven i historien tack vare massmedias enorma globala genomslagskraft som på några dar gjorde Greta till kändis.

Många utnyttjar också situationen och tar tillfället i akt att synas i massmedia med Gretas namn som draghjälp. Deras bakomliggande drivkrafter är ofta ekonomiska eller politiska, mer eller mindre dolda bakom klimat- och miljöargument.

S. Suzuki 12 år, FN 1992.

I januari 2019, fem månader efter att Greta hade ”upptäckts”, så uppträdde hon som talare med panik-talet som blev mycket uppmärksammat (”I want you to panic”). Fler tal följde det året, t.ex. i FN och EU-parlamentet. Det var tal med ungefär samma innehåll som hos en annan barntalare trettio år tidigare (bild höger).

I december samma år (2019) bildades en stiftelse med Gretas namn. Och man ansökte om registrering av ”Greta Thunberg” som varumärke i EU och i Storbritannien, och registrering av namnet ”Fridays For Future” som varumärke internationellt (dock inte i Kina).

Året därpå, 2020, startade familjen två aktiebolag, varav det ena med anknytning till Greta-stiftelsen. Innan dess hade familjen redan två aktiebolag, så nu har de fyra bolag. (Plus en enskild firma som mamman Malena startade sommaren 2019).

Och allt detta därför att en liten flicka satt på rumpan och strejkade för klimatet? Och därför att familjens bok berättar att den lilla sköra flickan har diagnoser, vilket väcker folks medkänsla och beskyddarinstinkter?

Nej det fanns förstås en prolog också, ett förspel kring flickan och boken, en planering*. Och det finns många fler aktörer* bakom kulisserna, mer eller mindre sammanhållna och organiserade. Exempelvis*:
”Bo Thorén, Fossilfritt Dalsland och Klimaktaktion.
Daniel Donner, European Climate Foundation.
Helena Iles, Iles PR.
Mik Aidt, Suistanible Hour (radioprogram Australien).
Janine O’keefe, miljöpartiet Enskede Vantör.
Luisa Neubauer, 350.org och Die Grünes ungdomsförbund.
Ingemar Rentzhog, We don’t have time och Global Utmaning.”

Prologen sträcker sig även ännu längre tillbaka, klimatet eller miljön har engagerat människor i många år i både detta och förra århundradet.

Innehållet i de tal som Greta har uppträtt med i FN m.m. är i stora drag plagierat eller inspirerat från föregångare, som den kanadensiska flickan Severn Suzuki, 12 år, som talade i FN år 1992 (se video*).

Den enorma medieuppmärksamheten och karusellen kring en person är förstås smått vansinnig. Men världen är galen ganska ofta, historiskt sett. Man får hoppas att det vansinnet inte tar kål på Greta Thunberg som person. Eller gör slut på Moder Jord med kaos och panik.

Översikt / Tidslinje, affärsverksamheten

Nedan är en kronologiskt ordnad översikt över affärsverksamheterna, med mera, hos familjen Thunberg/Ernman inklusive Greta Thunberg.
I deras affärsverksamhet ingår även att ”äga och förvalta fast egendom” (dvs mark).
Anm: bolagens verksamhetsbeskrivningar är förkortade i nedanstående sammanställning.

Notera att till vardags heter de gifta föräldrarna Malena Ernman och Svante Thunberg. Deras registrerade namn är Sara Magdalena Ernman och Svante Ernman Thunberg.

År 2009:
Familjen startar aktiebolaget ”Ernman Produktion AB” (org.nr 556778-6933).
– Verksamhet*: management och produktion inom musikbranschen. Och äga och förvalta fast egendom.
– Huvudman: Sara Magdalena Ernman och Svante Ernman Thunberg.
– Styrelse: Svante Ernman Thunberg (ordförande) och Sara Magdalena Ernman.

År 2012:
Familjen startar aktiebolaget ”Northern Grace AB” (org.nr 556885-7485).
– Verksamhet: inspelning, utgivning, försäljning, distribution av musikproduktion. Och äga och förvalta fast egendom.
– Huvudman: Svante Ernman Thunberg.
– Styrelse: Svante Ernman Thunberg (ordförande) och Sara Magdalena Ernman.

2014, november:
Malena Ernman slutar som operasångerska (se ovan).
2016, mars:
Malena Ernman bestämmer sig för att sluta flyga (se ovan).
2016, under våren:
Familjen försöker göra 13-åriga Greta till kändis genom att kontakta Sveriges Television (SVT) och föreslå att de gör en tv-serie om Greta och klimatet. Men det blir nej.
2016-2018:
Familjen skriver material till en bok.


2018-08-20:
Greta 15 år sittstrejkar utanför svenska riksdagshuset.
2018-08-23:
Familjen publicerar boken ”Scener ur hjärtat”.

År 2019:
Greta 16 år reser till klimatmöten runtom i världen och uppträder som talare bland annat i FN och EU-parlamentet.

2019-07-24:
Malena Ernman startar firman ”Ernman, Sara Magdalena” (org.nr 701104-xxxx).

2019 november/december:
De ansöker om registrering av varumärke ”Greta Thunberg”, i EU och i Storbritannien.
Och ansöker om registrering av varumärke ”Fridays for future”, i EU:s länder + Schweiz, Norge, Australien, Kanada, Indien, Japan, Ryssland och USA.
Registrering klar 2020-05-22.

2019, december:
De bildar stiftelsen ”Stiftelsen The Greta Thunberg and Beata Ernman Foundation” (org.nr 8024813902). Registrering klar 2020-01-03.
– Ändamål: dela ut bidrag, stipendier och priser, dels i egen regi eller genom dotterbolag. Gåvor och donationer till stiftelsen läggs till det bundna kapitalet. För uppfyllande av stiftelsens ändamål ska i första hand den årliga direktavkastningen av kapitalet användas (främst ränteintäkter och utdelningar).
– Styrelse: Paulina Madeleine Marianne von Euler (ordförande), Charlotta Ozaki Macias, Erika Jangen, Henning Isoz, Jens Bruneheim, Johan Rockström.


2020-04-02:
De startar aktiebolaget ”Global Book Royalties GTF AB” (org.nr 559250-9615).
– Verksamhet: författarverksamhet och därmed förenlig verksamhet.
– Huvudman: Svante Ernman Thunberg och Sara Magdalena Ernman.
– Styrelse: Svante Ernman Thunberg (ordförande) och Sara Magdalena Ernman.

2020-07-01:
De startar aktiebolaget ”GT Foundation AB” (org.nr 559261-2773). ”GT” står för Greta Thunberg (som då är 17 år).
– Verksamhet: samverka med Stiftelsen The Greta Thunberg Foundation.
– Huvudman: Madeléine Paulina Marianne von Euler-Chelpin, Charlotta Ozaki Macias, Erika Jangen. Och Svante Ernman Thunberg och Sara Magdalena Ernman.
– Styrelse: Madeléine Paulina Marianne von Euler-Chelpin (ordförande), Charlotta Ozaki Macias, Jens Bruneheim, Erika Jangen.
2020-07-02:
Stiftelsens namn ändras till Stiftelsen The Greta Thunberg Foundation”.


Några citat från Gretas tal

Vi avslutar med att citera ur några av talskrivarnas tal som Greta har uppträtt med runtom i världen, i FN, EU, the World Economic Forum in Davos, the Houses of Parliament, Goldene Kamera Award, med mera.

”I don’t want you to be hopeful. I want you to panic.”

”Where all the united science tells us that we are about 11 years away from setting off an irreversible chain reaction way beyond human control, that will probably be the end of our civilization as we know it.”

”Around the year 2030, 10 years 252 days and 10 hours away from now, we will be in a position where we set off an irreversible chain reaction beyond human control, that will most likely lead to the end of our civilisation as we know it.”

”During the last six months I have travelled around Europe for hundreds of hours in trains, electric cars and buses, repeating these life-changing words over and over again. But no one seems to be talking about it, and nothing has changed. In fact, the emissions are still rising.”

– Uppmaningen om panik (i första citatet ovan) är självklart ingen bra uppmaning. Panik riskerar snarare att förvärra.
– Påståendena i det andra och tredje citatet ovan saknar stöd av ”den samlade vetenskapen”. Tidsgränsen är en fantasi (”11 år”, ”omkring 2030”, ”10 år 252 dagar och 10 timmar från nu”) liksom att veta vad som då ska hända.
– Det sista citatet är smått komiskt (men det var säkert inte avsikten). Först berättar Greta att hon de senaste sex månaderna har rest ”hundratals timmar” med tåg, buss m.m. runtom i Europa … och sen klagar hon på utsläppen.
(Dvs utsläpp som hon själv har bidragit till med sitt omfattande resande. Nån kanske invänder att det är marginellt jämfört med hela världens utsläpp. Ok, men i så fall kan det argumentet användas för var och en av alla invånare på denna planet).
* Gretas far Svante Thunberg är skådespelare och producent.
Gretas farmor och farfar var också skådespelare: Mona Andersson och Olof Thunberg (död 2020).
Mamman Malena är operasångerska, en form av aktris eller skådespelerska.

* Exempel på planeringen och några av aktörerna bakom Greta Thunberg:
– ”uvell.se/2019/09/24/cirkus-klimatstrejk
– ”uvell.se/2019/09/26/fler-pusselbitar-i-klimatcirkusen
– ”uvell.se/2019/09/30/suzuki-copy-paste”. Om Severn Suzuki 12 år.
– ”uvell.se/2021/01/15/ud-och-greta-thunberg

Flickan Severn Suzukis tal i FN juni 1992 (bättre bildkvalitet än i ovanstående länk).
(Severn Suzuki är född 30 november 1979).

* Att Greta 12 år bestämde sig för att aldrig mer flyga påstås i en text hon skrev när hon var 15 år, i en uppsatstävling där hon kom på andra plats. (Svenska Dagbladet 31 maj 2018): ”Jag förstod klimatfrågan när jag var 12 och bestämde mig då för att aldrig mer flyga eller äta kött.”

* Malenas beslut att sluta flyga efter 25 års världsturnerande:
– ”expressen.se/noje/malena-ernmans-kamp-efter-den-svara-tiden/
(I deras bok framgår att det var i mars 2016 hon fattade det beslutet).
Citat ur artikeln:
”Operasångaren och Melodifestivalvinnaren Malena Ernman, 46, har levt ett hektiskt liv de senaste åren – tills kroppen sa stopp.
Nu berättar artisten om den svåra tiden då hon brände ut sig.

– Jag har haft lite tuffa år, och har varit väldigt trött och utbränd. Men det är bättre, nu är jag på gång, säger Malena Ernman, som efter kampen mot utbrändheten har lagt om delar av sitt liv.
Efter att ha turnerat världen över i 25 år har Malena Ernman valt att sluta flyga, och i stället vara mer med sin familj. Artisten ser det som en nystart.
– Jag har slutat flyga. Först och främst på grund av miljön. Men jag är hemma så mycket som möjligt med mina barn. Jag har rest i 25 år i hela Europa, i hela världen, och jag känner att jag kan det nu. Nu är det ett nytt kapitel, med familjen först. Jag måste se till att må bra så jag kan vara mamma. Man får prioritera annorlunda helt enkelt, säger Malena Ernman.

* Intervju med Greta där hon berättar om sina diagnoser: 7 mars 2019, Expressen (Betalartikel, länkas inte).

* Franska skolan: grundskola som följer den svenska läroplanen och all undervisning sker på svenska, men alla elever studerar även franska på olika nivåer.

* Globala gymnasiet, enligt tidningen Läraren (Lärarförbundet), 23 nov 2020:
www.lararen.se/nyheter/….

* Det registrerade varumärket ”Greta Thunberg”:
euipo.europa.eu/…/trademarks/018171377

* Citat från intervjuer med mamman Malena om favorit-tv-serien ”Walking Dead”, finns här:
– ”Ät mindre människokött! (för klimatets skull)”. (Känsliga läsare varnas).

* Våren 2016, två år före Gretas ”skolstrejk” och boksläppet, tog familjen Thunberg/Ernman kontakt med SVT och ville att de skulle göra en tv-serie om Greta och klimatet. Artikel från okt 2019:
expressen.se/…/svt-nobbade-tv-serie-om-greta-thunberg/.

* Begreppet ”koldioxidavtryck” omfattar alla växthusgaser (inklusive metan, lustgas m.fl). Det kan anges i koldioxidekvivalenter (CO2e) men uttrycks ofta förenklat som koldioxid.
Koldioxid m.m. bildas bl.a. vid förbränning av fossila bränslen (som är mest aktuellt i ovanstående texter om familjen Thunberg/Ernmans resande). Metan kommer bl.a. från nedbrytning av torvmarker och djurens matsmältning.

Stjärnstoft, kremation och minneslund

Begravningsorden
Av jord är du kommen. Jord skall du åter varda.
skulle vid en modernare tolkning än den gammelbibliska kunna formuleras i ett större perspektiv:
Av stjärnstoft är du kommen. Stjärnstoft skall du åter varda.
Det ganska kända uttrycket ”Vi är stjärnstoft” (we are stardust) syftar på att grundämnena bildades i stjärnor, dvs våra kroppars ”byggstenar” (atomer) kommer från stjärnor.
Om några miljarder år kommer vi troligen att återgå till en stjärna, när vår egen stjärna (solen) uppsvälld till röd jätte slukar planeterna runtomkring.

I stjärnor är det hett som elden, vilket som av en händelse leder tankarna till att
83 procent* numera väljer kremation istället för jordbegravning (i Sverige).

Diagram* ovan: kremationsfrekvens i Sverige 1990 till 2019. Här framgår att nu väljs vanligen kremation även på orter som inte har eget krematorium. Det finns 58 krematorier i Sverige (2019), antalet har minskat de senaste tjugo åren.

Merparten av de kremerade gravsätts i minneslund, som är en anonym gravplats. Dvs ett område där flera askor grävs ner (eller sprids) av kyrkopersonal (utan några andra närvarande), och där de avlidnas namn inte visas för besökarna.
Resterande gravsätts exempelvis i urngrav eller i askgravlund (den sistnämnda är delvis anonym). Ett mindre antal askor sprids på annan plats än begravningsplats, över jord eller vatten, då krävs tillstånd från Länsstyrelsen.

Innan en död kropp kan kremeras så måste läkaren som dödförklarade den avlidna skicka in ett dödsbevis till Skatteverket så att de kan utfärda ett dödsfallsintyg. Läkare glömmer eller gör fel ibland och då får man vänta med kremationen tills läkaren får tummen ur, så att säga. Några exempel:

 • 2020, Patientnämnden:
  ”Väntan på korrekt dödsbevis. En person avled vid ett akutsjukhus. Personens närstående har haft svårt att få ett korrekt dödsbevis från avdelningen där han dog. Trots påtryckningar från begravningsbyrån har dödsbeviset inte kompletterats, detta har skapat praktiska problem för personens närstående rörande exempelvis kremering och uppsägning av bostad.”
 • 2015, VLT:
  ”Familjeläkare missade dödsbevis. Först glömdes dödsbeviset bort. När landstinget blev påmint om det utfärdade läkaren dödsbeviset men fyllde i det felaktigt. Efter ytterligare en påminnelse skickades ett nytt bevis i slutet av förra året men det kom av någon anledning inte fram till Skatteverket. Först sex veckor efter dödsfallet fick Skatteverket dödsbeviset och kunde dödförklarar kvinnan.Enligt reglerna ska läkare underrätta Skatteverket snarast efter ett dödsfall så att personen kan bli dödförklarad. Först därefter kan gravsättning göras, bouppteckning genomföras, eventuella försäkringar utbetalas och bankkonton avslutas.”

Förvirrade läkare kan förstås göra fel på fler sätt än ovan, exempelvis skriva dödsbevis för en levande person:

 • 2020, Patientnämnden:
  ”Felaktigt dödförklarad på äldreboende. Läkare vid ett äldreboende har felaktigt skickat ett dödsbevis till Skatteverket avseende en levande person. Ansvarig sjuksköterska hade ringt upp patientens dotter och meddelat att modern drabbats av Corona samt avlidit. Trots försök har det inte gått att nå verksamhetschefen, inte heller den läkare som dödförklarade mamman. Åtgärd: Handläggning pågår.”

Det kan bli fullsatt i en minneslund. I Helsingborg hade en kvinnas mamma önskat att få sin aska spridd för vinden i minneslunden. Men hon nekades plats eftersom askorna grävs ner, de sprids inte för vinden, och det var fullt:
”Askorna grävs ner, vi har ett system så vi vet var vi sätter askorna nånstans, vi är noga med att inte gräva igenom askor som redan är satta, så till slut blir det fullt. … Är det fullt så är det fullt. Vi har lite platser kvar som vi förbehållit för att kunna sammanföra make/maka.”

Kvinnan erbjöds istället plats i en intilliggande skogsminneslund, men mamman hade sagt att hon inte ville bli begravd i en skog:
youtube.com/watch?v=0HpApmDrct4 .

Kremationsfrekvens i världen

Andelen kremationer i Danmark är över 85 procent, Sverige ligger strax under. Finland, Norge och Island är på efterkälken. Samtliga har större andel kremationer nu än för tjugo år sedan. Diagram*:

I övriga världen ligger följande länder på liknande nivå eller högre än Danmark och Sverige:
Hong Kong (92 %), Japan (99,97 %), Schweiz (87 %), Singapore (81 %), Slovenien (84 %), Sydkorea (85 %), Taiwan (97 %), Tjeckien (83 %).

I USA väljer 52 % kremation, Storbritannien 77 %, Tyskland 67 %, Frankrike 37 %, Kina 50 %.
(Från sid 29 i ”Kremationsstatistik 2019”, se nedan).

Slutligen: Svenska krematorieugnar är miljövänliga men kan bli bättre. Sedan år 2017 är målet fossilfri drift:
”Ett av målen som SKKF uttalade i krematorieutredning 2017 var en fossilfri begravningsverksamhet 2023. Som ett steg på vägen för detta mål tillsattes en utredning avseende stödbränsle för krematorieugnarna.”*Kremation = likbränning, eldbegängelse, kremering.
*Diagram och uppgifter från ”Kremationsstatistik 2019” av SKKF (Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund), augusti 2020:
– skkf.se/wp-content/uploads/2020/08/Kremationsstatistik-2019.pdf .
Och: skkf.se/krematorieverksamheten .

Din mor eller far dör på din namnsdag, slump eller budskap?

Om din mamma eller pappa avlider samma dag som du har namnsdag, då beror det på omständigheterna och/eller din världsbild huruvida du kommer att uppfatta detta dödsdatum som slumpen eller som ett mystiskt budskap.

Om dödsorsaken och dödssättet visar att det var en onaturlig död, som mord eller självmord (eller olycka), då kan dödsdatum vara ett aktivt val av en mördare eller den avlidna. Som ett budskap till Dig och omvärlden. Då blir det nog kusligt för dig. Om du inte uppfattar det som slumpen.

Om det istället var en naturlig död (dvs pga sjukdom), och om du tror starkt på HÖGRE MAKTER (religion eller annat) då kan det ligga nära till hands att uppfatta dödsdatum som ett budskap. Ett positivt eller negativt budskap. T.ex. att du varit en god son/dotter… eller en dålig (i så fall kan det vara hälsosamt att istället betrakta dödsdatum som rena slumpen).

De flesta skulle nog uppfatta ett sånt dödsdatum som ett verk av slumpen.
När nån dör så sker det högst troligen på någons namnsdag, eftersom nästan alla dagar på ett kalenderår är namnsdagar (359 dagar av 365, eller 366 vid skottår).
Omkring 250 personer dör på Din namnsdag i Sverige per år. (Vi har i genomsnitt cirka 90 tusen dödsfall per år enligt statistik åren 2000-2019, det omfattar inte coronapandemin).

Risken eller sannolikheten för att en viss person som t.ex. din mamma dör på din namnsdag (om hon avlider före dig) är visserligen inte stor: endast 0,3 procent. (1 på 365 dagar på ett kalenderår).
Men sannolikheten blir större om du har flera förnamn (som finns i almanackan).
Och den ökar ännu mer om du inkluderar samtliga nära anhöriga. Eller samtliga nära anhöriga, anhöriga och släktingar. Eller samtliga dina vänner, bekanta, nära anhöriga, anhöriga och släktingar.

Så i slutändan kan det bli ganska troligt att nån du känner kommer att dö på din namnsdag nån gång under ditt liv.
Vi får hoppas, av flera skäl, att dödssättet inte visar sig vara onaturligt.

Påsk, virusblame och publikhav

Påskkycklingarna på bilden* ovan störs av coronaviruset. Vem f-n gör inte det.
Vem ska man blejma? Gud? Exempelvis som i videoklippet nedan:
den kaosartade hotellägaren Basil har nyss upptäckt att det brinner i hotellets kök och han hittar inte ”nyckeln” till brandlarmet, så han hötter frenetiskt uppåt med knytnäven och vrålar ursinnigt: ”Thank you God! Thank you so bloody much, God!”

Finns även här (vid 00:55), ur ett avsnitt i serien Fawlty Towers (Pang i bygget).


Före den nuvarande coronaviruspandemins intåg så förekom det ofta ”folkhav” eller rentav ”publikhav”:

Exempel:
År 2017 i London, ett jättelikt publikhav sjöng hela Queen-låten ”Bohemian Rhapsody”, som en hyllning till den sedan 1991 bortgångne Freddie Mercury:
– ”LONDON, ENGLAND Green Day Crowd Singing Bohemian Rhapsody – Hyde Park July 1st, 2017″.

Samma låt år 1985, med Queen och Freddie Mercury, även den gången med ett minst lika stort publikhav:
– ”Queen – Bohemian Rhapsody (Live Aid 1985)”.

HÄR och NU, 2020, i en pandemi med coronavirus: knappast nån människa kan se såna härliga publikhav från förr utan att riskera störas av tankar på ”virus”, ”karantän”, ”lunginflammation”, ”respirator”, ”död”. Eftersom det är i såna hav som vårt nuvarande coronavirus trivs och sprids extra mycket.

Då kommer tankarna även in på det virus som ledde till nämnde Freddie Mercurys död i lunginflammation och aids. Ett virus benämnt hiv, som dock inte sprids alls lika lätt som coronavirus och inte i publikhav. Hiv-pandemin har krävt många miljoner dödsoffer genom decennierna.

Tiderna förändras, ibland abrubt. Men i ett större tidsperspektiv är hav av typen folkhav och publikhav nog bara tillfälligt på nedgång.


Förra årets påskkycklingar:
Påsk, mord, och latinamerikanska rytmer


* Bilden överst visar en modell av coronaviruset SARS-CoV-2, som orsakar sjukdomen covid-19. Samt några påskkycklingar.

Polisens senaste mord, mordförsök och funna döda

Här visas de senaste morden, mordförsöken samt anträffade döda bland svenska polisens publicerade händelser*. Uppdateras dagligen (automatiskt).

Mord/dråp, försök i Stockholm: (lördag, 2021-11-27 16:10:56 +01:00)
27 november 15:35, Mord/dråp, försök, Stockholm
En man har skadats med ett vasst föremål.

Mord/dråp, försök i Malmö: (fredag, 2021-11-26 20:48:15 +01:00)
26 november 20:08, Mord/dråp, försök, Malmö
Söderkulla. Bråk utomhus mellan flera personer.

Mord/dråp, försök i Nacka: (tisdag, 2021-11-23 21:53:02 +01:00)
23 november 20:49, Mord/dråp, försök, Nacka
En man hittades svårt skadad i Björknäs.

Mord/dråp, försök i Åmål: (tisdag, 2021-11-23 13:38:13 +01:00)
23 november 12:58, Mord/dråp, försök, Åmål
I en lägenhet i centrala Åmål har en man i 55-årsåldern blivit allvarligt skadad.

Mord/dråp, försök i Botkyrka: (måndag, 2021-11-22 7:15:00 +01:00)
21 november 19:31, Mord/dråp, försök, Botkyrka
En man har slagit och försökt strypa en kvinna i en trädgård i Tullinge. Mannen har gripits och är misstänkt f

Mord/dråp, försök i Ljungby: (lördag, 2021-11-20 23:05:04 +01:00)
20 november 20:48, Mord/dråp, försök, Ljungby
Södra Ljunga. En man anträffas med stick- eller skärskador.

Mord/dråp i Krokom: (lördag, 2021-11-20 20:39:11 +01:00)
20 november 11:56, Mord/dråp, Krokom
Polisen kontaktas angående att en avliden person har anträffats utomhus.

Anträffad död i Svedala: (lördag, 2021-11-20 16:27:57 +01:00)
20 november 16:26, Anträffad död, Svedala
Bökeberg. Person anträffad avliden.

Mord/dråp, försök i Oskarshamn: (lördag, 2021-11-20 8:38:20 +01:00)
19 november 19:47, Mord/dråp, försök, Oskarshamn
Kvinna gripen, Oskarshamn.

Anträffad död i Kävlinge: (fredag, 2021-11-19 13:59:22 +01:00)
19 november 11:45, Anträffad död, Kävlinge
Man anträffad avliden, Kävlinge.

Mord/dråp, försök i Uppsala: (fredag, 2021-11-19 6:51:46 +01:00)
18 november 22:16, Mord/dråp, försök, Uppsala
Man grips misstänkt för försök till mord.

Mord/dråp, försök i Upplands-bro: (onsdag, 2021-11-17 17:02:55 +01:00)
17 november 14:52, Mord/dråp, försök, Upplands-bro
Inringare hörde av sig om skottlossning i Bro. Polisen har konstaterat att någon form av skottlossning ägt rum

Mord/dråp, försök i Heby: (söndag, 2021-11-14 7:22:04 +01:00)
13 november 17:44, Mord/dråp, försök, Heby
Stickskador i huvudet efter bråk

Mord/dråp i Uddevalla: (lördag, 2021-11-13 13:23:22 +01:00)
13 november 09:49, Mord/dråp, Uddevalla
En man har hittats död i en lokal vid området Kasen.

Mord/dråp, försök i Norberg: (torsdag, 2021-11-11 21:08:40 +01:00)
11 november 20:03, Mord/dråp, försök, Norberg
Man påträffas skadad i Norberg. En förundersökning gällande försök till mord är inledd.

Anträffad död i Jönköpings län: (torsdag, 2021-11-11 14:13:17 +01:00)
11 november 14:13, Anträffad död, Jönköpings län
En person har anträffats avliden på landet i södra delen av Jönköpings län.

Mord/dråp i Pajala: (torsdag, 2021-11-11 11:09:11 +01:00)
11 november 11:00, Mord/dråp, Pajala
I samband med ett larm om en brinnande bil har en avliden person anträffats.

Mord/dråp i Gävle: (torsdag, 2021-11-11 10:26:51 +01:00)
11 november 02:19, Mord/dråp, Gävle
En person skjuten på Söder i Gävle

Mord/dråp, försök i Gävle: (torsdag, 2021-11-11 3:18:30 +01:00)
11 november 02:19, Mord/dråp, försök, Gävle
En person skjuten på Söder i Gävle.

Mord/dråp, försök i Borås: (tisdag, 2021-11-09 22:05:18 +01:00)
09 november 20:48, Mord/dråp, försök, Borås
Vi får larm att en skadad person på Sjöbo.

Mord/dråp, försök i Västerås: (tisdag, 2021-11-09 17:34:46 +01:00)
09 november 14:37, Mord/dråp, försök, Västerås
Polisen utreder försök till mord.

Mord/dråp, försök i Nynäshamn: (tisdag, 2021-11-09 7:09:09 +01:00)
09 november 01:43, Mord/dråp, försök, Nynäshamn
En gärningsperson har skjutit flera skott in i ett radhusfönster i västra Nynäshamns tätort. Ingen person har

Mord/dråp i Falköping: (måndag, 2021-11-08 20:51:40 +01:00)
08 november 20:41, Mord/dråp, Falköping
Polisen har sedan den 6 november sökt efter en försvunnen kvinna i Falköping.

Mord/dråp, försök i Ljungby: (söndag, 2021-11-07 15:34:25 +01:00)
07 november 15:20, Mord/dråp, försök, Ljungby
Polis larmas till centrala Ljungby med anledning av en misshandel.

Mord/dråp, försök i Linköping: (söndag, 2021-11-07 3:12:40 +01:00)
07 november 03:03, Mord/dråp, försök, Linköping
Mordförsök och grovt vapenbrott

Mord/dråp, försök i Uppvidinge: (lördag, 2021-11-06 23:36:12 +01:00)
06 november 23:00, Mord/dråp, försök, Uppvidinge
Man grips misstänkt för mordförsök.

Mord/dråp, försök i Stockholm: (lördag, 2021-11-06 20:13:03 +01:00)
06 november 19:21, Mord/dråp, försök, Stockholm
En man har gripits av polis i Solberga. Han är misstänkt för mordförsök. En man är förd till sjukhus i ambulan

Mord/dråp i Borlänge: (lördag, 2021-11-06 16:04:50 +01:00)
06 november 16:00, Mord/dråp, Borlänge
En person anträffad död i sin bostad, inleder en förundersökning om mord.

Mord/dråp, försök i Norrtälje: (torsdag, 2021-11-04 21:17:53 +01:00)
04 november 20:22, Mord/dråp, försök, Norrtälje
En man har gripits av polis i Rånäs efter det att han har skadat två andra män med kniv. Målsägarna är förda t

Mord/dråp, försök i Stockholm: (torsdag, 2021-11-04 21:10:21 +01:00)
04 november 20:15, Mord/dråp, försök, Stockholm
En skottskadad man har anträffats i Farsta. Polisen genomför en insats i vilken misstänkta personer söks.

Mord/dråp, försök i Staffanstorp: (torsdag, 2021-11-04 21:07:39 +01:00)
04 november 20:38, Mord/dråp, försök, Staffanstorp
Man till sjukhus efter skottlossning.

Mord/dråp, försök i Hörby: (torsdag, 2021-11-04 16:02:33 +01:00)
04 november 14:54, Mord/dråp, försök, Hörby
Fulltofta naturreservat. En skadad man anträffas i ett skogsområde.

Mord/dråp, försök i Kristianstad: (onsdag, 2021-11-03 20:50:35 +01:00)
03 november 20:10, Mord/dråp, försök, Kristianstad
Näsby. Bråk mellan två män inomhus leder till att en av dem skärskadas.

Anträffad död i Borås: (onsdag, 2021-11-03 16:25:51 +01:00)
03 november 16:12, Anträffad död, Borås
En person anträffas död på en adress i Frufälla strax utanför Borås.

Mord/dråp, försök i Stockholm: (måndag, 2021-11-01 21:49:27 +01:00)
01 november 21:27, Mord/dråp, försök, Stockholm
En man har hittats utomhus i Husby med en skottskada i benet.

Mord/dråp, försök i Malmö: (måndag, 2021-11-01 19:57:33 +01:00)
01 november 19:35, Mord/dråp, försök, Malmö
Malmö. Man med misstänkta skottskador söker vård på sjukhuset.

Mord/dråp i Haninge: (söndag, 2021-10-31 13:05:08 +01:00)
31 oktober 06:17, Mord/dråp, Haninge
Polis och ambulans kallas till en bostad i Haninge kommun med anledning av att en kvinna stickskadats.

Mord/dråp, försök i Umeå: (söndag, 2021-10-31 8:00:53 +01:00)
31 oktober 02:04, Mord/dråp, försök, Umeå
Umeå, försök till mord.

Mord/dråp, försök i Nybro: (söndag, 2021-10-31 7:19:35 +01:00)
31 oktober 00:43, Mord/dråp, försök, Nybro
En man grips misstänlt för mordförsök.

Mord/dråp i Uppsala: (lördag, 2021-10-30 23:53:43 +02:00)
30 oktober 17:24, Mord/dråp, Uppsala
Avliden man anträffad i skogsområde utanför Uppsala.

Anträffad död i Alingsås: (lördag, 2021-10-30 12:29:00 +02:00)
30 oktober 10:09, Anträffad död, Alingsås
En man anträffas avliden, Noltorp.

Mord/dråp, försök i Uddevalla: (tisdag, 2021-10-26 16:52:38 +02:00)
26 oktober 16:30, Mord/dråp, försök, Uddevalla
Polisen utreder ett misstänkt grovt brott i centrala Uddevalla.

Anträffad död i Motala: (måndag, 2021-10-25 11:22:39 +02:00)
25 oktober 11:22, Anträffad död, Motala
Försvunnen man påträffad avliden.

Mord/dråp, försök i Hudiksvall: (lördag, 2021-10-23 14:09:12 +02:00)
22 oktober 16:06, Mord/dråp, försök, Hudiksvall
Kvinna hittad okontaktbar på grusväg

Mord/dråp i Trollhättan: (lördag, 2021-10-23 11:27:32 +02:00)
23 oktober 11:25, Mord/dråp, Trollhättan
Mord

Mord/dråp, försök i Södertälje: (fredag, 2021-10-22 21:39:47 +02:00)
22 oktober 19:38, Mord/dråp, försök, Södertälje
Två män skadades allvarligt efter ett bråk i Geneta.

Mord/dråp i Vänersborg: (fredag, 2021-10-22 16:21:04 +02:00)
22 oktober 10:03, Mord/dråp, Vänersborg
En person är anträffad död på en adress i centrala Vänersborg. En person är gripen misstänkt för mord.

Mord/dråp i Vänersborg: (fredag, 2021-10-22 16:17:27 +02:00)
22 oktober 10:03, Mord/dråp, Vänersborg
En person är anträffad död på en adress i centrala Vänersborg. En person är gripen misstänkt för mord.

Mord/dråp, försök i Huddinge: (fredag, 2021-10-22 8:14:26 +02:00)
22 oktober 00:58, Mord/dråp, försök, Huddinge
En man är frihetsberövad efter att inomhus i Segeltorp försökt skada två brottsoffer.

Mord/dråp i Stockholm: (torsdag, 2021-10-21 23:39:39 +02:00)
21 oktober 22:50, Mord/dråp, Stockholm
Larm om misstänkt skottlossning och en skadad person är hittad i Hammarby sjöstad. Polis är på plats.


Dödsskjutningen av en polisman (avled 2021-07-01, skjuten kvällen innan) fanns inledningsvis inte i listan ovan eftersom den händelsen rubricerades Skottlossning:
30 juni 22:34, Skottlossning, Göteborg.
Några dar senare publicerades dock en notis om häktningen av en misstänkt person:
03 juli 13:36, Mord/dråp, Västra Götalands län.


* Listan uppdateras flera gånger per dygn (automatiskt), och innehåller de senaste 50 av polisens publicerade händelser gällande mord/dråp, försök till mord/dråp, samt anträffad död.

Polisen sorterar i nuläget händelserna i listan efter publiceringsdatum, det som anges i händelsernas länktexter är händelsedatum.
Eftersom en händelsetext ibland publiceras eller uppdateras flera timmar eller dygn efter att händelsen inträffade, så kan det ibland se ut som att listan inte är helt korrekt sorterad.
Anm: publiceringsdatum visas inom parentes.

Status för händelserna som visas på denna sida gäller oftast då händelsen publicerades av polisen. Sedan dess kan t.ex. brottsrubriceringen ha ändrats.

Vissa av notisernas textrader slutar abrupt, det är polisens system som trunkerar textrader som är längre än t.ex. 110 tecken. Exempelvis:
”I Norsborg är okända gärningspersoner är misstänkta för mordförsök genom att under söndagskvällen skjuta mot e”

Polisens samtliga publicerade senaste händelser:
polisen.se/aktuellt/polisens-nyheter/.

SVT och skattemedel bakom filmen ”Quick”

Vem finansierade spelfilmen ”Quick”? Här är svaren… och några frågetecken.

År 2013 planerade SVT (Sveriges statliga television) tillsammans med filmrättighetsinnehavarna att göra en miniserie av journalisten Hannes Råstams bok om Thomas Quick.
Men SVT drog sig ur. Orsaken kan vara att SVT redan hade gjort en slags ”miniserie” i form av tre stycken entimmas hårdvinklade ”dokumentärer” signerade Råstam. (Och som SVT sände 21 gånger före och under resningsprocesserna åren 2008 till 2010*).

Det kunde blivit för mycket skattemedel på Quick för medborgarna att svälja, och att SVT därför övergav projektet med miniserien 2013.
Men fem år senare kom SVT in i matchen igen (se nedan).

Svaret på inledande frågan är att filmen ”Quick” – som hade premiär 20 september 2019 – har finansierats av flera statligt styrda skattemedelsfinansierade verksamheter, samt av investeringsbolag. Och eventuellt av nån privat aktör.
Exakt hur mycket filmen kostat är okänt men enligt producenten Helena Danielsson hos Brain Academy hade de en ”väl tilltagen budget, 40 miljoner”.

Så här ser det ut enligt diverse källor* (utom privat aktör):

Svenska Filminstitutet (den verksamheten drivs helt med skattemedel).
Pengar skyfflades till Quick-filmen av konsulenten Helen Ahlsson som är verksam inom ”Moving Sweden” hos Svenska Filminstitutet.

Enligt uppgift är produktionsbeloppet ”minst 500 000 kronor och högst 6 miljoner kronor.”
Moving Sweden är ett samarbete mellan SVT och Svenska Filminstitutet.
Enligt deras avtal ”får SVT visa långfilmen fyra (4) månader efter att den har haft premiär på festival och/eller bio”.

Film i Väst (drivs med skattemedel).
Film i Väst är ”efter Svenska Filminstitutet den väsentligaste finansiären av filmproduktion i Sverige”.
Film i Väst ägs av Västra Götalandsregionen (är politiskt styrt).

Umedia, utländskt inverteringsbolag.
De lär i genomsnitt investerat motsvarande ca 9 miljoner svenska kronor per film de senaste femton åren, enligt deras webbplats. (Totalt 500 miljoner dollar på ca 435 filmer världen över sedan 2004).

Nordisk Film eller/och Nordisk film- och TV-fond. Närmare uppgifter saknas f.n.

TV4. (Anges endast i några källor). Närmare uppgifter saknas f.n.

Privata aktörer? (Anges inte i källorna).
Knappast nån skulle bli förvånad om t.ex. romanförfattaren Leif GW Persson diskret har pytsat in några miljoner. GW har tidigare medverkat i en engelsk Quickfilm för några år sedan. Och senare varit involverad i produktionen av en svensk Quick-tv-serie i en reklamkanal.
Han har även erbjudit sig (hotat) att finansiera rättsliga åtgärder mot vissa oliktänkande personer rörande Quickärendet.

Redan år 2012 rapporterade media att de båda romanförfattarna GW och Jan Guillou ville ”hämnas” gällande Quickfallet:
”GW & GUILLOU satsar miljoner på HÄMNDPLAN” (bild höger).
Citat ur Aftonbladet 6 sept 2012:

”(…) Det kan finnas skadeståndsgrundande historier som man kan jävlas mot dem med, om det kniper satsar jag gärna några miljoner på att utreda det, säger Leif GW Persson och tillägger att han för diskussioner med en advokat.
(…)
– Det är mest Leif (GW) som har tänkt i den här frågan, men jag är definitivt intresserad. Vi är ju bra på sånt här. Finanserna är inget problem. (…)”

Det tycks varit GW som var den mest drivande av de båda. GW sa sig vilja finansiera en skadeståndsprocess mot polis, åklagare samt vårdpersonal på Säter sjukhus.
Det blev dock inget med den saken, som bekant. Istället blev det andra Quickproduktioner (se ovan), och kanske även nu den senaste Quickfilmen.

Sammanfattning

Budgeten var 40 miljoner enligt producenten, enligt en källa.
Exempelvis hälften kan då ha finansierats av:
– Svenska Filminstitutet samt Film i Väst (se ovan),
– och Umedia, om vi utgår från deras genomsnitt (se ovan).

Och resterande miljoner från exempelvis en eller flera av följande:
– Nordisk film och TV-fond / Nordisk Film.
– TV4.
– Privat? (t.ex. GW)


Tilläggas bör att svensk filmproduktion ofta bekostas med skattemedel.
Och att vi lever i en grandios ankdamm.

Vi avslutar med några tänkvärda ord från en av skådespelarna som tycks uppleva viss osäkerhet både inför dåtida och nutida rättssystemet:
”– Då litade vi på rättsväsendet, nu gör vi det också. Det är så störande och en otrygg känsla, att rättsväsendet som man tror är en klippa, kan vara så flexibelt, säger David Dencik.”Mera:
– ”Ny film om Quick, slår inte the real deal”.
– ”Hjärntvätt föregick resningsprocesserna”. (Om de tre Quick-”dokumentärerna” som SVT sände före och under resningsprocesserna åren 2008 till 2010*).* Resningsprocesserna pågick från april 2009 till juli 2013.
SVT sände Råstams tre Quick-”dokumentärer” 21 gånger från december 2008 till augusti 2010.
De tre filmerna fanns även att se på SVT Play.
Den första resningsansökan (av sex) lämnades in i april 2009, beviljades i december 2009, och åtalet lades ner i maj 2010.

Den andra resningsansökan lämnades i april 2010, beviljades i september 2010, och åtalet lades ner i mars 2011. Osv.

*Källor (olänkade, om inte din webbläsare länkar automatiskt):
– povfilm.se/53/att-filmatisera-fallet-thomas-quick  (Intervju med producenten).
– www.filmbransch.se/nu-borjar-inspelningen-av-storfilmen-quick
– press.nordiskfilm.se/pressweb/56fbb641e68e8/post/quick-en-av-tre-filmer-som-kan-bli-sveriges-oscarsbidrag
– www.filminstitutet.se  (Se meny ”Sök stöd”).
– www.filmivast.se  (Film i Väst).
– www.vgregion.se  (Västra Götalandsregionen).
– www.umedia.eu/en/  (Umedia).
– www.nordiskfilm.se (Nordisk Film).
– www.norden.org/sv/organisation/nordisk-film-och-tv-fond
– www.resume.se/nyheter/artiklar/2014/10/14/peter-settman-startar-bolag-med-nice/
– www.brainacademy.se

Mer info:
Filmproducent är Helena Danielsson med bolaget Brain Academy som startades 2014 och leds av grundaren Peter Settman och Helena Danielsson.

– www.svt.se/kultur/film/filmrecension-masterligt-skadespeleri-i-quick
Filmrecension i SVT, av Fredrik Sahlin, som även skriver:
”När man ser David Denciks faktiskt rörande porträtt av en förvirrad och jagsvag människa är det lätt att glömma bort att det rör sig om en person som är dömd för sexuella övergrepp på unga pojkar, och som ställt till mycket skada på många sätt. Här framstår han mest som ett offer, om än ett gravt stört sådant, en mysfarbror indragen i ett maktspel. Vilket inte känns helt oproblematiskt.

…Sista meningen ovan kan ersättas med: Vilket känns mycket problematiskt.