Viveka Larsfjäll, 17, Linköping, 1983

Offer:
Viveka Larsfjäll (Viveca Larsfjell), 17 år. Född i Linköping.

Hittades:
måndag 9 maj 1983, vid en lastramp bakom Pingstkyrkan i Linköping. Mordet skedde troligen vid 03-tiden. Vivekas gylf var neddragen men hon hade kläderna på. Hennes väska var öppen, både nycklarna och plånboken fanns kvar. Bredvid henne låg en bruten nejlika.

Dödsorsak:
Strypning, med händer eller bred trasa.

Bevis:
Det fanns varken teknisk bevisning eller vittnen som knöt någon till mordet.


Kvällen innan jobbade Viveca extra som servitris på diskoteket Club Maxim, bara ett kvarter från platsen där hon hittades. Senare var hon på nattklubben Stardust, som hon lämnade med en 22-årig manlig bekant som hon tidigare haft en relation med. Han hade setts med en nejlika i knapphålet. Mannen häktades men släpptes senare.
1992 häktades samma man återigen pga nya vittnesuppgifter, och åtalades för mordet men friades av tingsrätten.

Preskriberades 2008.