Baldwins fingrar på puffran

I klippet ovan framgår att Baldwins pekfinger är på avtryckaren medan tummen snabbt spänner upp och släpper hanen.

Vapenansvarige Hannah Gutierrez-Reed och skådespelare Alec Baldwin är nu åtalade och riskerar upp till arton månaders fängelse. Regiassistenten Dave Halls anses också gjort fel, men han kommer lindrigare undan med ett strafföreläggande.
Gutierrez-Reeds arbetsuppgift var att kontrollera att vapnet inte var skarpladdat. De andra två bröt mot protokollet: vapnet ska överräckas direkt från vapenansvarige till skådespelaren, inte via en tredje person (Halls).

När privatpersoner hanterar sina vapen så är det antingen laddat med skarpa patroner eller inte laddat alls, och man behöver bara kolla om vapnet är tomt eller inte.
Men i skådespelarnas rekvisitavapen används ofta blindpatroner (krutlösa som bara ser ut som riktiga patroner) eller effektpatroner (”lösa skott”, som innehåller krut men inga riktiga kulor), och som är väldigt lika skarpa patroner.

Skådespelare ska utan fara kunna rikta det ”laddade” vapnet mot människor och ibland även skjuta mot människor. För privatpersoner är det ett stort nejnej att ens rikta sitt vapen mot människor även om det är oladdat… fast de personerna har knappast nån vapenansvarig vars uppgift är att förvissa sig om att vapnet inte innehåller skarpa patroner.

I fallet Baldwin skulle det varit blindpatroner i magasinet. Baldwin kunde ha ”provskjutit” hela magasinet innan filmningen började för att förvissa sig om att där inte fanns nån skarp patron. Dvs han kunde valt att inte lita på den vapenansvarige Hannahs ord ”this is a cold gun” att revolvern är ofarlig.

Men när det är effektpatroner i vapnet, hur ska skådespelaren göra då? Det går ju inte att provskjuta, då hamnar man i en evig loop och ingen film blir gjord.
Granska varje patron närmare och leta efter markeringar eller annat som avslöjar om det är lösa- eller skarpa patroner? Och att den vapenansvarige och skådespelaren gör kontrollen tillsammans, på plats, ögonblicket före filmningen.
En annan lösning är att plocka ut alla patroner och filma med tom puffra, och fixa effekterna efteråt. Eller använda leksaksvapen när man leker.Mera:
Skådespelaren Alec Baldwins dödliga vådaskott”.Med reservation för att ovanstående korta klipp kanske inte är från dödsolyckan (där filmfotografen Halyna Hutchins dödades av ett vådaskott). I källan med videon som klippet kommer från:
rumble.com/…shows-moment-before-halyna-hutchins-shot-by-alec-baldwin  (apr 2022)
uppges det vara detta olyckstillfälle. Och det verkar autentiskt, med kameralinsen som strax efteråt glider mot taket och slutligen hamnar uppochner. Notera att man har beskurit filmen överst så att mynningsflamman inte syns, och att ljudet är avstängt.

Det finns en annan video med animerade figurer ganska lika människor, och som är partsinlaga från advokater, som framställer händelsen lite annorlunda än videon ovan.