Författararkiv: Tony

God Jul retroaktivt! Och mer om Olle Högbom.

Om din jul mot förmodan inte var ”god” – exempelvis tomten var packad eller/och släkten värst – då kan du bortse från den retroaktiva julhälsningen.


Nytt ämne. Tidigare i vintras kom ett tips som kan vara relevant för uppgifterna om Sundsvalls-Stefan som dröjde 40 år med att polisanmäla bevittnandet av Olle Högboms död. Stefan påstod alltså att han sett en cyklist bli påkörd av en bil samma kväll som Högbom försvann, och att cyklisten var Olle Högbom. Och de andra var gängmedlemmar, som indirekt hotade Stefan till 40 års tystnad.

Faktum är att det faktiskt inträffade en kollision mellan en bil och en cyklist, den onsdagen i Sundsvall när Olle försvann. Det framgår i en gammal notis med rubriken ”Häcken vållade olyckan”, i lokaltidningen torsdagen 8 september 1982, dagen efter Olles försvinnande.

MEN, enligt notisen var det på eftermiddagen, inte kvällen, och cyklisten var en 12-årig pojke. Det uppges inte på vilken plats i Sundsvall olyckan inträffade, endast att det var en korsning med en häck som skymde sikten. Pojken fördes med ambulans till sjukhus där han röntgades för ett misstänkt benbrott.

Och: i en nutida artikel i lokaltidningen framgår att Stefan är socialdemokratisk kommunpolitiker (som fritidspolitiker). Det kan förklara hela stefanmysteriet.Julbild av JuliusH.

Olle Högboms försvinnande

Här visas mer uppgifter om Olle Högboms försvinnande, som komplement till föregående inlägg.

Olle Högbom var en 18-årig kille som försvann en lillelördag för fyrtio år sedan, onsdag 7 september 1983, i Sundsvall. Några veckor tidigare hade Olle flyttat från Härnösand till Sundsvall där han skulle gå sitt tredje gymnasieår, på kemilinjen i Västermalmsskolan. Familjen hade köpt en nersliten lägenhet åt Olle som planerade att rusta upp den under höstlovet.

På onsdag kväll cyklade Olle ett par kilometer från sin lägenhet på Nackstavägen till en kompis på Klockaregatan där det var klassfest.
Vid 22-tiden beslutade Olle och fem klasskamrater att gå till nattklubben Nattoxen vid Strand hotell, som ligger på 15-20 minuters gångavstånd österut i närheten av där Selångersån rinner ut i havet.

Efter några minuters promenad satte sig Olle ner på marken, med ryggen mot ett trådstängsel strax norr om järnvägsövergången på Floragatan. Han ville, orkade eller kunde inte gå längre. Kanske sa Olle till de andra att gå i förväg, eller att han tänkte gå hem, det förekommer olika uppgifter.

Olle kom aldrig till Nattoxen, han sågs ingen annanstans heller sedan dess, han var försvunnen.
Senare hittades Olles glasögon (oskadade) och en cykelnyckel vid Gymnastikhusets norra ingång, hundra meter från järnvägsövergången där Olle hade satt sig.

Bild ovan: äldre flygfoto. A=där Olle sågs sist av klasskompisarna.
B=där Olles glasögon hittades några dar senare av en skolelev, vid Gymnastikhuset (Hedbergska skolans gymnastiksal), intill Floragatan. En månad senare hittade hans pappa Ruben en cykelnyckel på samma plats (i gräsranden intill asfaltplanen). Enligt Rubens blogg var nyckeln ”häftad till en blank GULF-bricka” som Ruben tyckte att han hade sett tidigare på Olles byrå. Nyckeln påstods tillhöra Olle (man får anta att det fastställdes på fler sätt än enbart igenkännandet av den masstillverkade Gulf-brickan). Olle hade ställt sin låsta cykel på Klockaregatan när han kom dit till klassfesten.


Enligt uppgifter från Ruben:
Samma kväll som Olle försvann larmades polisen om ett inbrott i Gamla Flickskolan en liten bit norrut på Floragatan. En av tjuvarna påträffades. Polisen sökte sedan i området efter ytterligare en person. Detta fick sedan Ruben att spekulera att poliser varit inblandade i Olles försvinnande.
Och:
En boende på andra våningen i Gymnastikhuset hade vaknat av bråk och höga röster från gatan under hennes sovrumsfönster. Och hon hade hört dunsar mot plåt, och någon hade skrikit AJ – AJ!
Och enligt Ruben fanns det bromsspår på Floragatan vid Gymnastikhusets norra ingång. Detta motsägs dock av dåtida polisens uttalande i lokaltidningen där det uppges att inga bromsspår påträffades*.


En teori är att Olle blev påkörd och avled, alternativt upplockad och därefter dog av misshandel eller kvävd av egna uppkastningar, och sedan bortforslad och gömd på en plats där ingen kunnat hitta honom. Olles pappa Ruben misstänkte att det var poliser som orsakat Olles död. (Den misstanken kan Ruben fått från siare, se nedan). Det finns dock inga bevis eller indicier att polis var inblandad.
Ruben avled 2020 men hans blogg finns kvar:
rubenhogbom.blogspot.com
På Rubens gripande blogg framgår bland annat att han och hustrun var frireligösa (medlemmar i Härnösands Baptistförsamling) och nykterister. Ruben skriver en del angående graden av berusning hos Olle kvällen han försvann:

”Olle var den aktuella kvällen inte redlöst berusad, sannolikt var han inte berusad, möjligen något påverkad efter att har druckit vin, berättar kamraterna.
Den pojke som Olle sist talade med vid klassfesten, Tony Nilsson, berättar för oss att Olle stod för sig själv under de ca 20 minuter som de pratades vid.
När Olle fick veta att Tony och hans kamrater arbetade med timmerbärgning, började han prata om skog och virkesavverkning.
– Jag minns mycket väl den här långa pojken som stammade lite, berättar Tony. Han var vaken, klar och alert. Men när han började dra fram statistik om hur mycket man kunde minska avverkningarna genom att ta reda på allt sjunktimmer, då hängde jag inte med.’

Men Olles tillstånd innan han lämnade festen – att han kunde stå upp på egna ben, och prata statistik om virkesavverkning – säger inte mycket om hur Olle mådde en halvtimme senare vid järnvägsövergången. Under en festkväll kan tillståndet förändras plötslig och drastiskt, exempelvis efter ytterligare lite vin eller annat, så att det tippar över.
Enligt Ruben sa Olles klasskamrater:
”Visst hade det druckits en del… Men inte såå våldsamt, väl? Hela klassen var i skolan följande dag. Endast en kamrat vågade skolka.”
En klasskamrat sa:
”Vi uppfattade inte att Olle var så påverkad, att han inte kunde ta hand om sej själv”.
Olle tycks alltså inte varit redlöst berusad eller däckad när kamraterna skildes från honom vid järnvägsövergången.
Men en berusad person kan framstå som hyfsat nykter, kontaktbar, fysiskt aktiv, pratsam och kan gå utan att vingla alltför mycket, men samtidigt vara så berusad att minnet dan efter är helt blankt. (Och det garvas åt stolligheterna som hände kvällen innan, när de återberättas av kompisarna).
Det betyder inte att Olle hade alkoholproblem eller var missbrukare. Alla som haft en normal uppväxt, med fester då och då, har själva råkat ut för liknande åtminstone nån gång.

Ruben utreddes av polisen, i ett par år, enligt hans blogg. Polisen stödde sig på statistik att gärningsmannen ofta finns bland de närmast anhöriga. Eftersom de övriga anhöriga hade alibi eller inte omfattades av statistiken, så det var bara pappan kvar att utreda.

Ruben och hustrun anlitade en privatdetektiv, annonserade i tidningar, och utlovade en belöning på etthundratusen kronor till den som kunde ge en anvisning om vad som hänt Olle. Och de blev blåsta på åtskillliga tusenlappar av en förslagen skojare.

Ruben och hustrun kontaktade även – och blev kontaktade av – flera siare (spåmän/spåkvinnor). En siare såg Olle plockas upp av polisen och: ”Olle har kräkts i bilen, poliserna har gripits av vettlös ilska och gett honom ännu mer stryk, Olle har kvävts av sina uppkastningar och av misshandel.”
Det är okänt om den teorin ursprungligen kom från en siare, eller om siaren bara spann vidare på Rubens teori.

Trots att siarnas syner inte ledde till att Olle hittades, så uttrycker Ruben ändå visst förtroende för dem: ”I kontakten med dessa siare har vi mött intressanta, respektingivande personligheter. Det vore ohederligt, omöjligt, att förneka deras förmåga.”


Polisen antog att Olle drunknat. Antingen i den närliggande dammen, eller i Selångersån och sedan flutit ut i havet.
Polisen tömde dammen, ”Bünsowska tjärnen”, men ingen Olle fanns där.

Selångersån ligger tio minuters promenad (cirka 400 meter) norrut från järnvägsövergången där Olle satte sig på marken. Därefter flyter ån drygt femhundra meter österut till Sundsvallsfjärden och havet. Ån är 25-30 meter bred och på en del ställen ganska lätt att ramla i:

Olle kan exempelvis begett sig mot nattklubben Nattoxen, efter att ha vilat en stund vid stängslet vid  järnvägsövergången. Men gått lite fel, fram till ån, råkat ut för en fallolycka, hamnat i vattnet och medvetslös/död flutit vidare till havet.
Enligt Rubens blogg finns det åtminstone ett liknande känt fall:
”Detta har tyvärr också hänt tidigare. Mannen som fallit i ån, hittades ilandfluten på ett skär i havsbandet. Hans gylf var öppen.
I en lokaltidning uppges:
”Det har tidigare hänt att mystiska försvinnanden klarats upp sedan det visat sig att personer t.ex. fallit i Selångersån och förts med strömmarna ända ut till Bremön utanför Njurundakusten.” (Sundsvalls tidning 23 sept. 1983).

Dagarna innan Olle försvann regnade det, och regnet fortsatte därefter i över en vecka. Som mest föll 92 millimeter på ett dygn. Det kraftigt ökade vattenflödet i Selångersån kan snabbt fört kroppen ut till havs.


1994 påstod Thomas Quick att han hade mördat Olle. Men Quickutredarna avskrev honom, han blev inte åtalad.
Quicks erkännande försämrade knappast möjligheten att klara upp Olles försvinnande, även om en viss romanförfattare vid namn GW hävdade det i sin strävan att ”hämnas” på Quickutredarna för de andra fall där Thomas Quick dömdes för mord.
”GW & GUILLOU satsar miljoner på HÄMNDPLAN” (bild höger, förstasidan av Aftonbladet 6 sept 2012):

Ollefallet var iskallt sedan många år tillbaka. Och polisen har ingen skyldighet att utreda försvinnanden om det inte finns brottsmisstanke.

År 2011 draggade polisen i Segersjön ett par mil väster om Sundsvall, efter ett tips.
Flera liknande och andra tips har inkommit.
Senast tipset kommer från en Stefan som dröjde fyrtio år:
Troll i SVT: jag såg Olle Högbom bli dödad men väntade 40 år med polisanmälan
* Bromsspår, se ”Troll i SVT: jag såg Olle…

Troll i SVT: jag såg Olle Högbom bli dödad men väntade 40 år med polisanmälan

SVT når nya höjder inom spjutspetsjournalistiken, denna gång med ett trolliknande scoop om det gamla försvinnandet av Olle Högbom i Sundsvall. Det leder tankarna till Johan Asplund-mytomanen för några år sedan, också i Sundsvall.

Fyrtio år efter försvinnandet av 18-årige Olle Högbom i Sundsvall onsdagen 7 september 1983 träder nu en Stefan Eriksson fram i SVT, efter att han nyligen varit i kontakt med polisen och berättat sin historia.
Stefan uppger att han den onsdagskvällen för 40 år sedan bevittnade hur en kille på cykel dödades då han blev påkörd av en vit personbil. Det var vid 22.20-tiden vid samma plats där Olle befann sig en stund tidigare då han sågs för sista gången av sina klasskompisar.
MEN, efter påkörningen blev Stefan förföljd hem och bevakad av okända män som han trodde ingick i ett kriminellt gäng som ville skrämma honom till tystnad. Därför har han inte vågat berätta för någon annan under dessa 40 år, förrän nu.

SVT har verkligen bemödat sig om att övertyga läsarna att uppgiftslämnaren Stefan har alla hästar i stallet. SVT har för närvarande publicerat hela sju (7) sex (6) artiklar om Stefan:

Bild: inför SVT:s kamera visar Stefan skisser som han påstås ritat kort tid efter påkörningen. Han trodde att polisen skulle höra av sig och kalla honom som vittne, men det gjorde de inte, säger Stefan.
På olycksplatsen, där Stefan stannade en halv minut med sin bil, såg han 5 personer utöver den påkörde mannen som Stefan uppfattade som död.

SVT har gjort flera videor om Stefan, bland annat en där han beskriver händelseförloppet den kvällen för fyrtio år sedan.

Bild: videon inleds med att Stefan sitter i en bil och pekar och berättar att han från sin bil såg två personer som jagade en cyklist.

I videon illustreras på SVT-ritade kartor var Stefans bil, cyklisten med flera befann sig den kvällen, enligt Stefans uppgifter:

I position (1) ovan befinner sig Stefans bil på Norra Järnvägsgatan och den jagade cyklisten på den korsande Floragatan. Men i videosekvensen där Stefan sitter i bilen och pekar var han såg den jagade cyklisten, så befinner de sig egentligen som den svarta bilen i position (4), där den påkörde killen ligger, trehundra meter österut på N. Järnvägsgatan. Det framgår av omgivningen som syns genom bilrutorna.*
Anledningen till denna lilla konstighet kan exempelvis vara:

 • Stefan är förvirrad och pekar åt fel håll.
 • Eller att SVT har klippt in Stefans röst från position (1) i en filmsekvens från position (4). Eftersom det filmas snett bakifrån så syns det inte om tal och läpprörelser inte hänger ihop.

För Stefans berättelse spelar det ingen större roll, men det är ett exempel på att det man ser inte alltid är vad det ser ut att vara.

Ännu ett skäl till att Stefan inte anmälde det tidigare uppges vara att han trodde att påkörningen och försvinnandet var två separata händelser. Han trodde att Olle Högbom försvann på en fredag eller lördag eftersom det uppgavs i tidningar att Olle varit på fest och skulle gå på nattklubb. Stefan säger att han inte visste att folk kan festa och gå på krogen andra dagar än fredag och lördag.
Men det förutsätter att Stefan inte läste tidningar, eller levde isolerad i en bunker. Olles försvinnande var omskrivet i flera år, både i riks- och lokaltidningar, och där angavs både veckodag och datum för Olles försvinnande.

Stefan tycks försökt få sin historia att passa in med sedan länge kända fakta från kvällen då Olle försvann, med varierande framgång. Exempel:

– En cyklande kille jagades av två personer, enligt Stefan. Det antyder att Olle stal en cykel en bit norrut på Floragatan.
Enligt kända fakta i Ollefallet hittades Olles cykelnyckel (och glasögon) hundra meter norrut vid den gatan, utanför norra ingången till Gymnastikhuset. Olle tycks alltså i verkligheten rört sig längs den sträckan, vilket kan inspirerat Stefan att placera cyklisten längs samma sträcka.

– Cyklisten blev påkörd av en bil, enligt Stefan.
Enligt uppgift från Ruben Högbom uppgav en kvinna att hon väcktes av bråk och höga röster och skrik från gatan under hennes sovrumsfönster, hon hade även hört dunsar mot plåt… och sedan upptäcktes bromsspår* där på gatan. Enligt samma källa var bromsspåren och kvinnans bostad hundra meter norrut på Floragatan, vid Gymnastikhuset. Så dessa ljud och bromsspår var inte från Stefans cykelolycka.
Stefan kan hört talas om kvinnans vittnesmål och tyckt att hans berättelse hade bra koppling till kända uppgifter, men missat exakt var ljuden och bromsspåren hade förekommit.

– Två av de fem personerna på olycksplatsen hade ”läderjackor eller lädervästar”, enligt Stefan, och de gjorde livräddning på den påkörda, livlösa mannen:
”Precis bakom bilen ser jag två personer i läderjackor eller lädervästar som gör livräddning, känner på pulsen och liknande…” (ur en av SVT:s videor).
”När de hade kollat andning och puls ställde de sig och diskuterade situationen med varandra och lät honom ligga där. Därför drog jag också slutsatsen att den liggande, orörliga personen var död…” (ur en av SVT:s artikeltexter).
Stefans tanke med de uppgifterna kan ha samband med det faktum att Olles pappa Ruben spekulerade att poliser varit inblandade i Olles försvinnande. Det kan liksom verka mer sannolikt att livräddningsförsök utförs av polis än av kriminella gängmedlemmar.


Stefans upptåg påminner en aning om en annan tipsare för några år sedan, då gällde det 11-årige Johan Asplund som försvann 1980, OCKSÅ i Sundsvall.

Den tipsaren påstod att han på sin mobiltelefon hade spelat in en man som erkänt att han mördat Johan. SVT rapporterade exempelvis: ”Fallet har sedan dess varit ett mysterium med ser nu ut att kunna lösas tack vare ett tips som polisen fick i somras”.
Fyra månader senare erkände tipsaren för polisen att han ljugit, det fanns ingen film.
Några av SVT:s rubriker var:

Asplund-mytomanens förklaring till polisen var att han hade:
”…handlat i syfte att försöka skapa klarhet kring vad som hänt med Johan Asplund.”
Ungefär samma motivering uppgav Stefan Eriksson när han kontaktade SVT. I en video berättar reportern hur det gick till när scoopet kom till dem och vad Stefan sa:
”…han vill bidra till klarhet och att det här kanske kan lösa sig till sist.”

(Rubriken ovan som inleds med ”GW” syftar på den så kallade Johanmannen som pekas ut och förtalas av GW, en man som Johans föräldrar jagade i många år med hjälp av en annan Sundsvallsbo: exbrottaren och advokaten Pelle Svensson som bistod paret Asplund med att väcka enskilt åtal mot Johanmannen. Det slutade 6 år efter Johans försvinnande med att hovrätten friade Johanmannen och riktade stark kritik mot Pelle Svensson för att ha dragit det till domstol utan tillstymmelse till bevis. Att det saknas bevis och att Johanmannen friades i hovrätten tycks dock inte påverkat GW:s och paret Asplunds inställning).


Varför Stefan inte kontaktade polisen tidigare förklaras med att han var rädd för okända kriminella. Och att han då trodde att den dödade cyklisten och Olle inte var samma person och händelse.
40 år senare kontaktar han inte bara polisen… han fläker även ut sig i SVT och inför svenska folket.

En gissning är att det så småningom framkommer att Stefan varit intagen på mentalsjukhus eller psykiatriskt dito, eller har / har haft någon annan form av störning uti huvudknoppen. Den som överlever får se.Mera:
Olle Högboms försvinnande
* Omgivningen i position (1) och (4): kan lätt kollas med Street View: position (1), position (4) (bildinsamling från aug. 2023). Kännetecken position (4): gräsmattan till vänster, trådstängslet till höger, byggnaderna och träden längre fram.

* Angående att polisen skulle ha hittat bromsspår vid Gymnastikhuset: den uppgiften kommer från Olles pappa Ruben. Enligt lokaltidningen och tf chefen vid spaningsroteln i Sundsvall hittades inga bromsspår där:
”Det finns i vart fall inga bromsspår eller några andra tecken på att han eventuellt skulle ha blivit påkörd på den plats där glasögonen upphittades, tillägger Hans Sporrong.” (Sundsvalls tidning, 23 sept 1983).

Snabbkurs för klimatvesslor

Så blir DU en fullfjädrad klimatvessla på fem minuter! Sedan kan du jobba på SVT, Sveriges Radio och liknande tillhåll.

Välkommen till intensivkursen för klimatvesslor! (climate deceptive weasels).
Kursens moment bygger på autentiska händelser och företeelser i SVT, Sveriges Radio och annan massmedia med mera våren-sommaren 2023.

Kursmoment 1:

Låtsas att temperaturen uppmätt i markytan är lufttemperaturen (som brukar mätas ett par meter ovanför markytan). I markytan kan det bli långt över tjugo grader varmare än lufttemperaturen.
Exempel: Sveriges Radio på webben, 13 juli 2023:
”Extremvärme sveper över Europa – 60 grader i Spanien”
”60 grader uppmätta i spanska inlandet.”

Efter att läsare ifrågasatt uppgiften togs ”60 grader” bort från rubriken, och ordet marktemperatur lades in i texten: ”60 grader i marktemperatur uppmätta i spanska inlandet”:
sverigesradio.se/artikel/extremvarmen-sveper-over-europa-60-grader-i-spanien
(originalrubriken finns kvar i sidans länkadress).

Även nu efter ändringen kan texten lura ouppmärksamma läsare som inte reflekterar över ordet ”marktemperatur”. Mycket bra klimatvessleinsats!


Kursmoment 2:

Låtsas att ett äldre, officiellt temperaturrekord inte gäller längre, så att istället en dagens temperatur blir nytt rekord.
Exempel: SVT, nyhetsprogrammet Rapport, 16 juli 2023, angående platsen som kallas jordens varmaste och som har stort symbolvärde för klimatalarmister.
SVT Rapports nyhetsuppläsare berättade att det under dagen spås bli 55 grader i Death Valley*, Kalifornien, och:
”Det skulle i så fall vara den högsta temperaturen som uppmätts, eftersom det tidigare rekordet på 56,6 grader från 1913 ifrågasätts.”

WMO officiella världsrekord* kan visserligen inte ogiltigförklaras och avsättas av SVT och andra klimatalarmister. Men det är så klimatvesslor arbetar, det måste du lära dig om du vill bli en. Tyvärr blev det till slut bara 53,3 grader den dan i Death Valley. Men en ansenlig mängd SVT-tittare blev säkert lurade ändå, och tror nu att rekordet från 1913 inte längre gäller. Tummen upp!


Kursmoment 3:

Sprid nyhetsrubriker av typen LURA-DOM-SOM-BARA-LÄSER-BÖRJAN:

 • NYTT VÄRMEREKORD 49 GRADER förväntas
 • EXTREMVÄRME OCH FLERA NYA VÄRMEREKORD spås
 • FLERA NYA VÄRMEREKORD DENNA VECKA enligt prognosen

SVT Text-tv och många fler är mästare på detta.

När de förväntade rekorden sedan uteblir, håll tyst om det.


Kursmoment 4:

Vid kraftiga värmeböljor, bege dig ut i skogen och ”tappa” nåt eldfängt i torra gräset.
Helst vid en känd turistort, så att det blir maximalt mycket uppmärksamhet i media när dina skogsbränder rasar för fullt.

Hävda sedan att det är klimatförändringarna som orsakar bränderna.
Håll tyst om / avfärda studier som visar att uppåt 90 procent av alla skogsbränder är anlagda, med eller utan avsikt.

Avfärda uppgifter att merparten av sommarens skogsbränder sannolikt var anlagda, av exempelvis personer som tänt på med avsikt att skada (arson=mordbrand):


Kursmoment 5a:

Sätt dig på motorväg eller annan bilväg och blockera trafiken, som ”klimataktivist”.
Det är lite mer krävande än att starta skogsbränder.
Men har du klarat momentet starta skogsbränder så är nästa naturliga steg att sitta på motorvägar.

Du får extra poäng om du och dina vesslekompisar lyckas orsaka långa bilköer och stoppa följande från att komma fram i trafiken:

 • Privatbilist på väg till akutmottagningen med sitt sjuka barn, som i bilen plötsligt blir blå i ansiktet och till slut avlider därför att de sitter fast i din långa bilkö så att barnet inte hinner få sjukvård innan det är för sent.
 • Privatbilist på väg till BB med gravid fru som plötsligt börjar föda, det uppstår komplikationer så att den nyfödda bebisen inte går att rädda eftersom de inte hinner till BB innan det är för sent.
 • Ambulans med akutfall som inte går att rädda – eller får men för livet – på grund av förseningen.
 • Näringsidkare som förlorar inkomster på grund av förseningen.

Lyckas du med en eller flera av de punkterna så blir det guldstjärnor för dig!

Tips: håll dig i Sverige, blockera INTE bilvägar i USA eftersom amerikanska poliser kan vara handlingskraftiga, rikta pistol mot dig och behandla dig som terrorist. Som i den här videon:
youtu.be/e8fDM60MS84?si=Bf9mBHx56luu_jm2&t=577

Kursmoment 5b:

Limma fast dig själv på motorväg eller dylikt och blockera trafiken.
Detta moment är lite svårare än att enbart sitta på motorväg.
Men har du klarat momenten starta skogsbränder och sitta på motorväg, så är nästa naturliga steg att limma fast dig själv.


Kursmoment 6:

Sprid osäkra uppgifter som om de vore pålitliga och säkra. Exempel:

 • Låtsas att osäkra Globala DYGNS-medeltemperaturer är pålitliga och säkra. Exempelvis ”världens temperatur den 6 juli”.
 • Låtsas att osäkra temperaturer beräknade ur tusenåriga proxydata är pålitliga och säkra.

Exempel: Sveriges Radio, Studio Ett, 14 juli 2023:
”miljöprofessor” Johan Rockström sa ”så här varmt har det inte varit på 200 tusen år” tätt åtföljt av rekord med global dygnstemperatur. Två vessleknep i samma andetag, strongt gjort!

OBS! Som klimatvessla måste du hålla tyst om följande fakta:

 • Att upphovsmannen bakom beräkningarna av globala dygns-temperaturer själv uppger att värdena är inofficiella uppskattningar, och att globala års-temperaturer är mer tillförlitliga:
  ”These are estimates, unofficial records,” University of Maine climate scientist Sean Birkel, who developed Climate Reanalyzer, told AFP.
  ”The greatest emphasis should be placed on an annual and monthly timescale,” he added, with these reports subject to greater checks and verifications than is possible for daily records that rely on near real-time information.”
 • Att Globala DYGNS-medeltemperaturer beräknas med satellitdata och datorsimuleringar = osäkra uppgifter.
 • Att tusenåriga LOKALA temperaturer beräknas ur isborrkärnor, trädringar, havssediment, koraller m.m. = osäkra uppgifter.
 • Att beräkningar av tusenåriga globala årsmedeltemperaturer är ännu mer osäkra.

Kursmoment 7:

Skapa FLER ANLEDNINGAR till braskande rubriker om värmerekord.
Uppgifterna behöver INTE vara sanna, verifierade eller officiella.

BAKGRUND:
Tidigare rapporterade massmedia om diverse lokala värmerekord samt globala års-medeltemperaturen (för de senaste hundra åren), så länge trendkurvan för globala årsmedeltemperaturen klättrade uppåt.
MEN nu har den börjat peka NERÅT:

Bild ovan: NASA:s globala årsmedeltemperatur* åren 2000-2022. Trendkurvan (svart) beräknas av NASA ur årsvärdena (grått).

Därför har SVT och andra klimatalarmister hållit tyst om globala ÅRS-medeltemperaturen under det senaste året, och istället rapporterat om globala MÅNADS-medeltemperaturer, och denna sommar även globala DYGNS-medeltemperaturer. Det ger många fler tillfällen att basunera ut förväntade värmerekord och faktiska rekord.

MEN DET BEHÖVS ÄNNU MER för att skapa ännu fler braskande rubriker.
Ett tips för Dig är att beräkna globala TIM-temperaturer och globala MINUT-temperaturer. Och erbjud SVT, Sveriges Radio och annan klimatalarmistisk media att ta del av dina temperaturuppgifter. Inspiration kan du hämta från universitetet i Maine som skapar de nämnda globala dygns-temperaturerna. Lycka till!


Kursmoment 8:

För väderkartor med temperaturfärger,
använd en färgskala med mörkröd/kallt-röd/nästan svart färg för de allra varmaste och högsta temperaturerna i Death Valley-klass.
Då kommer svenska sommartemperaturer att bli maximalt eldröda/illröda och ge tittarna starkaste klimatkriskänslan.

Om nån ifrågasätter dig, förklara att du endast vill ge tittarna en intuitiv och känslomässig förståelse för olika temperaturer.
OM NÅN INVÄNDER att mörkröd/kallt-röd/nästan svart färg inte alls är ”intuitivt” för varmaste varmt, förklara att det är klimatnödläge och att vi alla kommer att brinna upp och dö om tiden slösas bort på petitesser.

Varning! Om du istället låter färgskalans högsta värme, omkring 50 grader, symboliseras av den varmaste röda färgen (eldröd/illröd), så blir sommarvärme mesigt orange/gult och då har du diskvalificerat dig som klimatvessla!

Bild höger: meteorologers färgskala, med kallt röd, nästan svart färg för varmaste varmt.


Kursmoment 9:

Sträva efter att dölja klimatrelaterade uppgifter som går emot dig men som du ändå MÅSTE eller FÖRVÄNTAS redovisa.
Men det får inte bli alltför uppenbart, särskilt inte om du sitter på en global plattform med många besökare.
Du kan behöva kompromissa och exempelvis bara visa mindre delar av det oönskade resultatet.

Exempel på en sådan subtil kompromiss är trendkurvans nedgång i NASA:s diagram år 2023 med globala årstemperaturen för åren fram till 2022 (”efter” på bilden).

Bild: före och efter trendkurvans nedgång (svart linje).
När trenden gick uppåt var trendkurvan placerad FRAMFÖR årskurvan och väl synlig. När trenden pekar neråt har trendkurvan flyttats till BAKOM årskurvan och döljs delvis.
Bilden visar ett utsnitt ur NASA:s diagram från 2022 och 2023 (för åren fram till 2021 respektive 2022).
GRATTIS till dina nyvunna färdigheter! Kursen kan komma att utökas med fler moment, för din vidareutbildning.
Mera:

* NASA:s nedåtgående globala årsmedeltemperatur:
Moder Jords temperaturtrend sjunkande.

* Om WMO, världsrekord och Death Valley:

Bild ovan: del av det handskrivna protokollet för juli 1913 från väderstationen i Greenland Ranch (numera Furnace Creek) i Death Valley, Kalifornien, USA.
Den 10 juli det året noterades 134 grader Fahrenheit (56,7 grader Celsius). Halva juli var mycket varm och fem dagar i följd var extra varma (9-13 juli) då det noterades från 129 till 134 grader Fahrenheit (53,9 till 56,7 grader Celsius).

Protokollet finns på vädermyndigheten NOAA:s webbplats, på en sida som uppdaterades nyligen (7 juli 2023):
ncei.noaa.gov/news/earths-hottest-temperature.
”In fact, Death Valley holds the record for the world’s highest surface air temperature ever recorded: 134°F observed at Greenland Ranch on July 10, 1913.”

Den mätuppgiften är granskad och godkänd av WMO (Meteorologiska världsorganisationen) och anses vara det officiella världsrekordet. I ett nyligt WMO-inlägg (17 juli 2023):
public.wmo.int/en/media/news/wmo-monitoring-potential-new-temperature-records
nämns bland annat Death Valley-rekordet från 1913, och de länkar till ”Archive of Weather and Climate Extremes”:
wmo.asu.edu/…/world-meteorological-organization-global-weather-climate-extremes-archive

En ”klimathistoriker” vid namn Burt och ett par ”väderexperter” har ifrågasatt det rekordet, och det har skrivits några nyhetsartiklar om att det ”nya” ”moderna” rekordet istället är från år 2020: 54 grader Celsius i Death Valley. Burt lär ha en blogg där han framför sin invändning att omkringliggande väderstationer inte hade så hög temperatur, enligt honom. Men temperaturer kan skilja flera grader mellan väderstationer på tillräckligt avstånd från varandra, och kan fluktuera kraftigt på samma plats från en minut till en annan.

En annan möjlighet som föreslagits är att det kanske var en sandstorm vid den väderstationen, så att sand lade sig på mätutrustningen och påverkade temperaturmätningen. Invändningen mot den invändningen är att avläsningen var manuell och då inspekterades även utrustningen vid varje avläsningstillfälle.

Men det har hänt förr att WMO har ogiltigförklarat rekord, så hoppet är inte ute.


Bild överst, vessla: DawidSliwka.

Moder Jords temperaturtrend sjunkande

Bild ovan: NASA:s globala årsmedeltemperatur* år 2000-2022 (hämtat ur NASA:s diagram 1880-2022 med deras zoom-funktion). Trendkurvan (svart) beräknas av NASA ur årsvärdena (grått).

Trendkurvan för globala års-medeltemperaturen pekar nu neråt sedan år 2018.
Det orsakas av de två svalare åren 2021 och 2022.

Men det var inte förrän i år (2023) – när årsvärdet för 2022 infördes i NASA:s diagram – som de svalare åren påverkade trendkurvan så att den började luta åt ”fel” håll. (”Fel håll” ur klimatalarmisters perspektiv). Innan dess pekade trendkurvan snett uppåt (diagram för 2021 och äldre).
Det framgår i NASA:s senaste diagram jämfört med tidigare års diagram:

Bild ovan med fyra diagram med NASA:s globala årsmedeltemperatur:
överst är NASA:s senaste diagram* (åren 1880-2022), därunder några av de föregående årens diagram (1880-2021, -2020 och nederst -2019).


Notera att det ser ut som att NASA försöker dölja nedgången, i översta diagrammet (1880-2022).
Så länge de senaste åren av den svarta trendkurvan steg UPPÅT så placerade NASA kurvan FRAMFÖR den gråa årskurvan, så att hela trendkurvan var väl synlig. Men när år 2022 drog ner trendkurvan så förpassades den till BAKOM årskurvan.

Så länge NASA:s besökare inte funderar närmare på vad som skymtar där bakom den gråa årskurvan, eller zoomar in i diagrammet (som i bilden längst upp i inlägget), så är det oklart för besökarna vad som händer med trendkurvan de senaste åren.Om året 2023 kommer att påverka senaste årens trendkurva så att den pekar uppåt igen – det får vi veta först nästa år (2024) – så kan SVT, Sveriges Radio med flera alarmister börja prata om globala årstemperaturen igen. (Om globala årstemperaturen för 2023 blir tillräckligt hög så kan den nuvarande nedgången i trendkurvan komma att försvinna helt i nästa års diagram).

Senaste året har alarmisterna undvikit att nämna globala årstemperaturen, och istället rapporterat om globala månads- och dygns-temperaturer som ger fler möjligheter till alarmistiska utrop trots osäkerheten i de uppgifterna.
Mera:
Snabbkurs för klimatvesslor.

* Global årsmedeltemperatur, NASA, senaste diagrammet:
climate.nasa.gov/vital-signs/global-temperature/
* Tidigare års arkiverade sidor:
web.archive.org/…/vital-signs/global-temperature/

Baldwins fingrar på puffran

I klippet ovan framgår att Baldwins pekfinger är på avtryckaren medan tummen snabbt spänner upp och släpper hanen.

Vapenansvarige Hannah Gutierrez-Reed och skådespelare Alec Baldwin är nu åtalade och riskerar upp till arton månaders fängelse. Regiassistenten Dave Halls anses också gjort fel, men han kommer lindrigare undan med ett strafföreläggande.
Gutierrez-Reeds arbetsuppgift var att kontrollera att vapnet inte var skarpladdat. De andra två bröt mot protokollet: vapnet ska överräckas direkt från vapenansvarige till skådespelaren, inte via en tredje person (Halls).

När privatpersoner hanterar sina vapen så är det antingen laddat med skarpa patroner eller inte laddat alls, och man behöver bara kolla om vapnet är tomt eller inte.
Men i skådespelarnas rekvisitavapen används ofta blindpatroner (krutlösa som bara ser ut som riktiga patroner) eller effektpatroner (”lösa skott”, som innehåller krut men inga riktiga kulor), och som är väldigt lika skarpa patroner.

Skådespelare ska utan fara kunna rikta det ”laddade” vapnet mot människor och ibland även skjuta mot människor. För privatpersoner är det ett stort nejnej att ens rikta sitt vapen mot människor även om det är oladdat… fast de personerna har knappast nån vapenansvarig vars uppgift är att förvissa sig om att vapnet inte innehåller skarpa patroner.

I fallet Baldwin skulle det varit blindpatroner i magasinet. Baldwin kunde ha ”provskjutit” hela magasinet innan filmningen började för att förvissa sig om att där inte fanns nån skarp patron. Dvs han kunde valt att inte lita på den vapenansvarige Hannahs ord ”this is a cold gun” att revolvern är ofarlig.

Men när det är effektpatroner i vapnet, hur ska skådespelaren göra då? Det går ju inte att provskjuta, då hamnar man i en evig loop och ingen film blir gjord.
Granska varje patron närmare och leta efter markeringar eller annat som avslöjar om det är lösa- eller skarpa patroner? Och att den vapenansvarige och skådespelaren gör kontrollen tillsammans, på plats, ögonblicket före filmningen.
En annan lösning är att plocka ut alla patroner och filma med tom puffra, och fixa effekterna efteråt. Eller använda leksaksvapen när man leker.Mera:
Skådespelaren Alec Baldwins dödliga vådaskott”.Med reservation för att ovanstående korta klipp kanske inte är från dödsolyckan (där filmfotografen Halyna Hutchins dödades av ett vådaskott). I källan med videon som klippet kommer från:
rumble.com/…shows-moment-before-halyna-hutchins-shot-by-alec-baldwin  (apr 2022)
uppges det vara detta olyckstillfälle. Och det verkar autentiskt, med kameralinsen som strax efteråt glider mot taket och slutligen hamnar uppochner. Notera att man har beskurit filmen överst så att mynningsflamman inte syns, och att ljudet är avstängt.

Det finns en annan video med animerade figurer ganska lika människor, och som är partsinlaga från advokater, som framställer händelsen lite annorlunda än videon ovan.

Sverige avskräckande exempel, 63-64* dödsskjutningar 2022


År 2022 utfördes över sextio dödsskjutningar i Sverige. Landet Sverige sticker ut genom att ha en EXTREMT hög nivå av skjutvapenvåld. Och Sverige har en ÖKANDE trend som inga andra länder i Europa har.

Totalt under året inträffade 378* skjutningar, med 63-64* avlidna och 107* skadade personer. Inte alla offer var kriminella utan bara oskyldiga medborgare som hade oturen att råka befinna sig på platsen för skjutningen.

Andra länder ser Sverige som ett avskräckande exempel.

Sverige har över tusen procent fler dödsskjutningar än Danmark, Norge, Finland:

Sverige: 63-64* dödsskjutningar (hela 2022).
Danmark: 04 (till 7dec 2022).
Finland: 02 (till 7dec 2022).
Norge: 04 (till 7dec 2022).
(Antalet för grannländerna kan komma att uppdateras).

Grattis Sverige, vilken vänsterbedrift. Eller med andra ord*:
* 63 eller 64 dödsskjutningar? Uppgiften varierar mellan olika källor.
* Antal skjutningar m.m:
dödsskjutningar.se/2022-skjutningar/ (reklam för advokatbyrå).

Mera:
Die dummen Schweden och gangstersverige”.

* Översättning med Microsofts översättningstjänst Bing translator:

Återpublicerat 2022

Följande gamla inlägg har återskapats under 2022 sedan haveriet för ett tag sen:

Julbord med mord. Samt massmördartomten. Vägvredemörderskan fick 14 år och en skönhetsoperation. Mordskämt & dråp-liga vitsar. Annas man försvann, kände sorg i Göteborg. Bakgrund: Vem var Charles Zelmanovits? Välkommen till statliga cannabis-butiken. Charles Zelmanovits fräcka läderbälte som aldrig hittades. Så öppnar du kokosnöten (med bibehållen värdighet). Dödsdatum och rättsentomologi. Sågen som hittades under mossan vid fyndplatsen. ”Bli piggelin, ät Fenedrin!” (lagligt amfetamin förr i tiden) Dessa fantastiska supersniffande vovvar och deras tränare. 13-årig flicka mördade gravid kvinna, och skar ut fostret (som överlevde). Hundmarkering som bevis. Bilder dumpningsplats Eugeniavägen. Karta körväg. När mobiltelefonerna började krypa ner i fickorna (1980-talet).  Violas okända läkarrecept på ”uppiggningsmedel” kvällen hon försvann Två svenska kvinnliga styckmördare i nutid. Vilka har The (murder) Look? Skolformer förr och nu. Egenskaper hos ‘Obducenten’ i da Costa-fallet. Statistik hals/huvud och da Costa-fallet. Sveriges första kvinnliga styckmördare: Anna Brita i Göteborg 1862. Rådhusrättens rannsakning: ”Det var djävulen”. Brott och straff i barnhuset.  Oj vilka otursförföljda läkare. Källa till inlägg om styckmordet da Costa Inga bortträngda minnen, enligt Bergwallkommissionen. Självmordsbombaren som stal böcker för 25 miljoner. Ruskigheter i forna tiders media. Saxmordet i Hovsjö, Södertälje år 2001. Hur Quick lurade polisen med efterforskningar och utstuderad strategi. Om diverse droger. Sammanfattning Zelmanovits. Dricksvattenrysare och mystiska försvinnanden.  De världsomspännande urpysselprocedurerna. Några av de buggar som inte dödades före tolvslaget år 99 till 00… Dubbelmord & millenniebuggen. Niomånaders-mysteriet: Irene, 22 år, försvann spårlöst.

Too bloody hot – Too bloody cold

Temperatur senaste 420 tusen åren.

Bilden ovan motsäger inte nuvarande globala uppvärmningen, inte heller går den emot strävan att minska världens utsläpp. Bilden/diagrammet visar rekonstruerade temperaturen på Antarktis de senaste 420.000 åren, och de tiotusenåriga värmeperioder som inträffar med hundratusenåriga intervall på denna planet. Mera finns i länken nedan.


>>> Mera.