Kategoriarkiv: Bedrägerier

Deg utan kneg, m.m.


Här visas autentiska annonser från diverse skumma webb-annonsörer vars drivkraft är pengar, stålar, kulor, klöver, cash, deg, vad annars.

En del såna annonser kan betraktas som ett intelligenstest: Om du så bara för ett ögonblick tror att annonsen är seriös så befinner du dig på nedre halvan av testskalan.

Det räcker att endast några enstaka promille av tusentals läsare nappar på en sån annons så är det succé för skummisen.

Privata långivare, ofta utländska:

Som mjölkar låntagaren på diverse kostnader för ”administration”, ”avgifter” och annat, i förskott förstås, innan lånet sägs kunna utbetalas.


”Investerare”:

Variant av ovanstående. Som i sin tur är variant av s.k. ”Nigeriabrev”, man utger sig ha en stor summa pengar som man lockar med.


Säljare av husdjur:

Köparen behöver ”bara” betala djurets transport, ofta långväga, till mottagaren. I förskott förstås.


Jobba-hemifrån:

Jobbsökaren plockas på pengar för t.ex. ”utbildningsmaterial” (t.ex. pdf-filer), och blir sedan själv – mer eller mindre utan att fatta det – en förmedlare av lurendrejeriet i ett pyramidspelsliknande upplägg.


Uthyrning av lägenhet:

Offret betalar i förskott. Därefter visar det sig att lägenheten inte är tillgänglig för uthyrning. Se även polisens hemsida om lägenhetsbedrägerier.


Falska pass, körkort, m.m:


Piratkopierade mobiltelefoner:


Fler falska id-handlingar:


Rullgardin för bilens registreringsskylt. Olaglig att använda om den döljer reg.numret, men tycks vara ganska liten risk att åka fast, och bötesbeloppet lägre än t.ex. fortkörningsböter. Men ack så fånigt pyssel.


Amfetamin, ecstasy och andra droger:


Marijuana och andra droger:


Mera droger:


Tvättning av färgade sedlar:

Från rån. Se även ”Färgade sedlar går att tvätta”, tyvärr betalartikel, sydsv. 2014).


Född igår? Betala i förväg till okänd mottagare

Ovan visas en bråkdel av olika typer av bedrägerier och andra olagliga aktiviteter på nätet.

Som synes har en del av utländska annonsörerna använt nån automatisk översättningstjänst, vilket ofta ger underlig översättning.
Andra såna annonsörer kopierar texter från svenska annonser. Eller anlitar godtrogna, svenska frilansande översättare (finns att hitta på webben förstås), som även bistår med hjälp att publicera bedragarnas annonser.

Bedrägerierna förutsätter att folk är godtrogna och betalar i förskott. Som att de är födda igår.