Kategoriarkiv: Lösta mysterier

Soldaten Deniz försvinnande och död

I Stockholms milda november 2020 försvann en 31-årig yrkesmilitär vid namn Deniz Arda. Efter 3,5 månader påträffade en privatperson kvarlevorna i svårtillgänglig terräng i Tyresta naturreservat vid Tyresta nationalpark.

Fyndplatsen låg ett par kilometer från Sörmlandsleden, långt från leden där Deniz skulle löpträna fem mil. Polisen misstänker inte brott. Dödsorsaken är okänd*.
(Bild ovan: Deniz skor, en av de bilder som publicerades av anhöriga efter försvinnandet).

Sörmlandsleden är en cirka hundra mil lång vandringsled, den sträcker sig långt utanför Stockholm. Leden är uppdelad i cirka hundra etapper (inklusive avstickare som t.ex. etapperna 5:1, 5:2, 5:3).

Karta 1 ovan: Sörmlandsleden med några av dess etapper. De blå pilarna är:

 • ”Bostad” = Deniz lägenhet (en liten etta på 26 kvm).
 • ”Ledstart” = där Sörmlandsledens första etapp börjar. Ca fyra km från Deniz bostad.
 • ”Fyndplats” = drygt 2,5 mil från ledstarten, cirka två kilometer från Sörmlandsleden (vid etapp 3), i ”svårtillgänglig terräng”, och ca en kilometer från en annan, mindre vandringsled (ej utsatt på kartan) som ansluter till Sörmlandsleden.
 • ”Osäkert tips” = uppgift att Deniz befann sig på Sörmlandsleden söder om sjön Uttran (dvs vid etapp 8) på lördagen 14 nov mellan kl 11-13.
  MEN, från etapp 8 till fyndplatsen är det 6,6 mil längs Sörmlandsleden, och uppåt nio mil hem. Till saken hör också att sista digitala spåret efter Deniz var på fredag förmiddag. Sammantaget antyder det att tipset om lördag var felaktigt.

Om Deniz tänkte springa fem mil så kunde han börjat vid ledstarten och vänt efter halva sträckan.
OBS: vid den vändpunkten, dvs efter 2,5 mil, befinner man sig i nivå med fyndplatsen.

För en vältränad person kan det ta omkring fyra timmar att springa fem mil (vid 45-50 minuter per mil). Börjar man springa vid 12-tiden så hinner man tillbaka innan det blivit helt mörkt, i Stockholm vid den tiden på året.
Dagarna då Deniz försvann var det ganska milt novemberväder, 7-9 plusgrader dagtid, ingen nederbörd, svag- till måttlig vind.

Fredag den trettonde kan varit dagen då Deniz råkade ut för något, tidigast några timmar efter kl 11:17 (då sista digitala spåret efter honom avsattes i hans dator).
Kanske vid 14-15-tiden efter att ha avverkat halva femmilasträckan längs Sörmlandsleden, och där avvikit långt ut i terrängen istället för att vända tillbaka.

Ett annat möjligt händelseförlopp…

…är att Deniz inte alls sprang Sörmlandsleden och ut i terrängen, utan istället hamnade på fyndplatsen söderifrån via en väg som leder fram till fyndplatsens närhet.

Karta 2 ovan: delar av Tyresta nationalpark och Tyresta naturreservat (skilda med tjock grön linje).

 • Grov blå-streckad linje = del av Sörmlandsleden.
 • Gul-prickade linjer: mindre vandringsleder, ansluter till Sörmlandsleden.
 • Röd ring = fyndplatsområde.
 • ”A” = 2,5 mil från Sörmlandsledens start.
 • ”B” = väg fram till området där fyndplatsen är belägen.
  Från Åvavägen (asfalterad bilväg) in på grusväg / traktorväg (förbi en vägbom) drygt en kilometer fram till fyndplatsområdet.
 • ”Brandområdet” =  från skogsbranden år 1999.

I området där fyndplatsen är belägen finns berg, raviner och vildvuxen natur.

Bilden ovan är från privatpersonen Orij Lozowski som hittade kvarlevor vid den ravinen. Upptäckten gjordes lördag 27 februari, mannen såg Deniz blåvitorange sko i en bergsskreva. Polisen lär kommit till platsen måndag 1 mars (2021).

Mera / Bakgrund

I en offentlig fejsbokgrupp med över 30 tusen medlemmar samt i diverse artiklar i massmedia framgick / framgår bl.a. följande om Deniz och försvinnandet.

 • – Deniz är ”elitsoldat”, född 1988-12-07, har kort mörkblont hår, är cirka 182 cm och väger cirka 85 kg.
 • – I sin lägenhet hade Deniz lämnat kvar mobilen, plånboken, busskortet och passet.
  (Han tycks inte haft körkort och inget motorfordon).
 • – Hans cykel fanns vid bostaden.
 • – Klädsel okänd. Men i hans lägenhet saknas ett par joggingskor, en liten ryggsäck, samt en musikklocka.
 • – Deniz försvann någon gång mellan den 12-14 november 2020.
 • – Torsdag 12 november 2020 kl 15:20 är Deniz och tränar på gymmet och filmas med deras övervakningskamera när han lämnar gymmet.
 • – Fredag 13 nov på morgonen skriver han ett meddelande i en gruppchatt till sina kollegor om att han ska ut och springa 5 mil nästa dag (lördag), på Sörmlandsleden.
 • – Fredag 13 nov kl 11:17 sker hans sista digitala spår då han tittar på en Youtubevideo.
 • – Söndag 15 nov skulle Deniz flyga till Arvidsjaur för att delta i en övning senare i veckan, men detta flyg kom han aldrig med och han dök inte upp på övningen.
 • – Onsdag 18 nov anmäldes han försvunnen.
 • – ”Vi har en indikator och ett tips som är trovärdigt att Deniz befunnit sig på Sörmlandsleden söder om Uttran lördag 14 nov från klockan 11 till 13.”

Notera att Deniz lämnade mobiltelefonen hemma, istället för att ta med den i ryggsäcken.

Angående dödsorsaken* / dödssättet. Det kan vara svårt eller omöjligt att avgöra dödsorsaken efter 3,5 månader bland vildsvin, mårdar, grävlingar, rävar, lodjur samt diverse andra djur som sägs finnas i det området. Av det som blir kvar kanske flera delar inte ens kan hittas.

* Polisen har gjort en ”bedömning” av dödsorsaken men den offentliggörs inte, troligen därför att dödsorsaken inte kunnat fastställas med säkerhet (på grund av ovanstående beskrivna svårigheter).
”När Deniz Arda avled är dock ingenting som polisen kommenterar i nuläget.
– De detaljerna väljer vi i nuläget att inte offentliggöra och inte heller den bedömda dödsorsaken, säger Ola Österling, presstalesman på polisen i Stockholm.” (8 mars 2021, Aftonbladet)

Det ganska unika…

…med Deniz försvinnande är att det blev mycket omtalat i media. De flesta som försvinner nämns knappt eller inte alls.
Att en person försvinner är inte unikt, det försvinner tusentals personer årligen, de flesta försvinnanden slutar dock lyckligt. Inte heller är det unikt att den försvunne hittas död, ett femtiotal försvunna personer hittas döda per år.
Mera: ”Sverige har 800 olösta försvinnanden”.

Hittades efter 8 år, hade kört ner i vallgraven vid Citadellet

Fotografiet ovan visar en del av yttre vallgraven vid det välbesökta Landskrona slott, eller Citadellet som det ofta kallas, som ligger nära centrala stan.
Under vattenytan skymtar konturerna av en bil. Inuti bilen finns kvarlevorna efter en man som rapporterades försvunnen åtta år tidigare.
I fotots överkant syns vattnet spegla de tre pelarna som bär upp Landskronas vattentorn.

Bild ovan: gång- och cykelväg, där även bilar kör ibland, som leder fram till sydöstra träbron över yttre vallgraven. Vägen svänger åt vänster och fortsätter längs vallgraven.
Att köra ner i vallgraven är inte svårt: mellan träden och nedför en grässlänt. Vallgraven lär vara 2-4 meter djup, en liten bil slukas lätt.

Mannen vars grav var en vallgrav i åtta år hette Sune Karlsson. Han bodde några minuters bilfärd från Citadellet. I mars 2007 rapporterades Sune försvunnen. Även hans bil var borta. Polisen letade efter Sune, och bilen, förgäves.

Åren gick ända till 2015 då en kvinna råkade se att det fanns nåt där nere. Hon lär sagt att bilen hade kommit upp en bit ur vattnet. (Bilen kan ha ändrat läge då vattengravsvattnet påverkats av stormar och att havet trycker på. Vattnet kan även blivit klarare).

Sune bodde i Stockholm i många år innan han kom till Landskrona på nittiotalet. Han lär inte haft några anhöriga. Sune var född i Finland. Hans slutdestination och slutgiltiga gravplats blev Nya minneslunden på Landskrona kyrkogård.


Liknande saker:
Sverige har 800 olösta försvinnanden (sedan 1951).Mer info:
Landskrona slott/citadell omges av en inre vallgrav, en några meter hög fästningsvall, och en yttre vallgrav:

Röd ring=fyndplatsen

Mannen och hunden som försvann

Han skulle gå ut med hunden. Båda försvann. Men inte till evig ovisshet.

Klockan var 23.30 när 21-årige DF och hunden promenerade ut från bostaden i Södertälje. Flickvännen MH stannade hemma. DF skulle gå sin vanliga runda utmed Södertälje kanal.

”Han skulle ta lilla rundan med hunden. Den tar bara en halvtimme. Trots att det började bli ordentligt kallt när han gick ut klockan 23.30 – det var exakt då, minns MH – så tog han därför inte på sig några rejälare ytterkläder utan hade bara vindbyxor, tröja och jacka. Om han hade tagit stora rundan skulle han också ha tagit på sig handskar och haft mobiltelefonen med sig.
[…]
När DF inte kom tillbaka efter promenaden den där kvällen, ringde MH först till en av hans kompisar för att höra om han hade gått dit. Sedan gav hon sig ut på stora hundrastningsrundan för att leta efter honom. Kvart över tre på måndagsmorgonen ringde hon kompisen igen, och halv fyra larmade hon polisen. Polisen som nästan på en gång och började leta, och när det hade blivit ljust på måndagen satte man in helikopter. MH utesluter visserligen inte att DF utsatts för något brott. Kanske han var på fel ställe vid fel tidpunkt, funderar hon.”  (ur DN, 1997-03-26)

Polisen:
”Inget talar för att något brott har begåtts i samband med hans försvinnande. Han är helt enkelt bara borta. Det är klart att det är konstigt, men sådant händer ibland.”

Elva dagar senare…

…hittades hunden drunknad i kanalen, ca tre km från bostaden:

Blå cirkel = DF:s bostad.

Men DF var fortfarande försvunnen.

Varje dag väntade MH vid telefonen.
”Den ringer ofta. Men det är aldrig DF:s röst hon hör när hon svarar. Mitt i sin bottenlösa förtvivlan är hon och parets bekantskapskrets kritiska mot att polisen inte omedelbart efter försvinnandet satte in dykare i sökandet. – Att låta det gå nästan två veckor – de borde ha gjort allt sådant på en gång i stället för att åka runt och patrullera i sina bilar, säger MH – Min första tanke var att valpen, som alltid springer hit och dit, slitit sig och sprungit ned på isen. Det kan mycket väl vara så att DF sprang efter, hamnade i det kalla vattnet och fick en sådan köldchock att han inte klarade att ta sig upp igen. Det fanns stora isflak på kanalen, men mellan dem hade vattnet inte frusit, säger MH” (DN, 1997-03-26)

Två månader efter försvinnandet…

…hittades DF:s kropp i kanalen, ca 1 km från bostaden:

Flickvännen MH hade nog haft rätt i sina funderingar. Antingen har hunden ramlat i kanalen och DF försökt rädda hunden, eller så ramlade DF i och hunden försökte rädda husse.


Tragiskt, men de anhöriga fick åtminstone svar på vad som troligen hade hänt. Och DF:s kvarlevor hittades och kunde jordfästas.

En klen tröst kan tyckas, men om det hade inträffat närmare havet så hade strömmarna kunnat föra kropparna ända ut i havet och aldrig nånsin hittats. Till evig ovisshet.


………. …… …. … . . .   . .   .  .   .    .