Kategoriarkiv: Lösta mysterier

Mary spårlöst försvunnen i två år, hittades i en vägg. Och om antropometri.

De fyra husbilderna ovan är från samma område men vid olika år: 2015, 2017, 2018 och 2022.

Överst syns Mary och några av hennes katter. Hon bodde i ett villaområde, i en gul liten 1930-talsvilla som sedan nåt år tillbaka låg inklämd mellan stora nybyggda flerbostadshus. (Bild 2015 ovan, merparten av Marys hus döljs av grönskan).
Mary hade varit gift men hade inga barn, och heller inga nära släktingar kvar i livet. Det lilla gula huset hade hon köpt år 2001.

Omkring år 2012 köpte ett byggbolag upp nästan alla husen i den delen av villaområdet där Mary bodde. De planerade bygga ett femvånings lägenhetskomplex med 450 lägenheter, plus tre våningar under jord för garage, på hela det villakvarteret.

Mary och en granne vägrade sälja sina hus. Mary kampanjade mot byggplanerna, och talade inför ”the planning commission”:

”I think the character of the neighborhood will be damaged”

Men Marys protester var förgäves.
Omkring år 2013 påbörjades uppförandet av lägenhetskomplexet intill Marys och grannens hus.

Flygfoto ovan (från 2022): en del av villaområdet. X = platsen där Marys hus var beläget. De vita taken är lägenhetskomplexet som byggdes kring Marys hus åren 2013-2014.


I augusti år 2015 anmäldes Mary försvunnen, hon hade inte setts till sedan februari eller mars 2015, brevlådan var överfull och trädgården vildvuxen.
Dessutom hade Mary inte betalat de senaste tio amorteringarna till banken under 2014-2015, och i mars 2015 hade banken skickat information till Mary om rättsliga åtgärder och utmätning av huset.

När polisen undersökte Marys hus i augusti 2015 påträffades sex döda katter, som troligen svultit ihjäl, och det ansågs vara förklaringen till likstanken i huset.
Men Mary var försvunnen.

I november 2015 såldes huset på exekutiv auktion. Även inventarierna och Marys tillhörigheter såldes. En granne lyckades rädda en samling fotografier i hopp om att ge dem till Mary ifall hon skulle komma tillbaka.


Drygt ett år senare, i mars 2017, efter att den nya ägaren hade renoverat och målat huset blått (bild ovan, år 2017), så hyrdes huset ut till en man.
Några dar efter inflyttningen hittade mannen ett skelett i ett trångt utrymme mellan två väggar. Han hade gjort upptäckten uppe på vinden när han kikade ner i en glipa mellan två golvplankor.
Mannen ringde larmcentralen den 4 mars:


Nedan, fyra av de bilder som polisen offentliggjorde:

Ovan, från mars 2017, den larmande mannens hus på 610 Allston Street (i Houston, Texas, USA), tidigare Marys hus:

 • Fällbar stege upp till vinden.
 • Vinden: till höger ett hål där en golvbräda tycks ha knäckts, och som leder ner till utrymmet mellan väggarna. Vindsluckan syns till vänster.
  Enligt en granne var hålet cirka 20 centimeter (8 inches).
 • Nedre våningen: den (av brandkåren) uppbrutna badrumsväggen, in till fyndplatsen. Enligt polisen var utrymmets mått 48 x 259 x 175 cm (djup x höjd x bredd). Polisen antog att det dolda utrymmet för länge sen kan varit ett linneskåp, som spikats igen.

Tidigt anade man att kvarlevorna var efter Mary som hade bott i huset tidigare. Men en säker identifikation kunde inte göras förrän tio månader senare, i januari 2018:
det var Mary (Stewart) Cerruti, född 12 juni 1954.

Mary var alltså 60 år när hon dog, om det inträffade i mars 2015 då Mary enligt grannar senast hade setts. (Inte förrän i augusti 2015 anmäldes hon försvunnen).
Dödsorsaken eller eventuella skador kunde inte fastställas, men inget pekade på att brott begåtts.
Polisens slutsats var att Mary ramlat igenom vindsgolvet, att det var en olycka.


Men en granne trodde att 20-centimetershålet i vindsgolvet var för smalt, att Mary inte kunnat ramla igenom där. Men det stämmer nog inte, Mary var ganska liten till växten.

Enligt uppgifter i den efterlysning som polisen gick ut med hösten 2015 (bild ovan) så var Mary 160 cm lång (5 feet 3 inches) och vägde knappt 50 kg (110 pounds). Även andra uppgifter visar att hon var ganska liten och smärt.

Vi antar att hålet i vindsgolvet var cirka 20×60 cm. Om en person ska igenom ett sånt hål måste det ske med ryggen mot en av hålets långsidor. Det kritiska måttet hos en smärt person blir då rygg till bröstkorg/bröst, och eventuellt huvudet (som dock kan vändas åt sidan).

Enligt statistik över antropometriska mått* framgår att Marys längd och vikt ligger inom de femton procent av befolkningen (15-percentilen) som har samma eller mindre kroppsmått än Mary. Det innebär enligt statistiken att Marys mått rygg till bröst var 20 centimeter eller mindre. (Dessutom är bröstkorg/bröst en aning flexibelt). Och huvudet (öra till öra) var omkring 14 cm.

Med andra ord:
Mary kan ha hamnat på fyndplatsen via 20-centimetershålet i vindsgolvet. Grannens misstankar om ”foul play” eller brott håller inte, åtminstone inte enbart utifrån hålets storlek.

Hon behöver inte ha ramlat ända ner direkt, kroppen kan ha fastnat i brösthöjd så att bara huvud, axlar och armar stack upp ovanför vindsgolvet. Hon kan ha skadats illa av detta. Det kan varit omöjligt att komma upp ur hålet för egen hand, så hon kan ha lirkat sig neråt i tron att det fanns en annan utväg därnere. Visserligen var det några decimeter mer utrymme där, men vilken fasa när hon inser att det inte finns nån annan väg ut. Och ingen hör hennes rop, utom katterna.
En människa kan överleva utan vätska och mat uppåt tio dygn om kroppen är helt stilla och lufttemperaturen inte är hög (vilket den knappast var i mars). Man kan bara hoppas att det i Marys fall gick fort.Mera:

Ett hundratal av Marys foton som en granne räddade då Marys tillhörigheter såldes år 2015 efter försvinnandet:
chron.com/news/houston-texas/…/Before-she-went-missing…
Mary skrev noteringar på baksidan av en del foton, om bygget som pågick runtomkring, om hennes katter, m.m.

Finstämd video med några av Marys foton och noteringar:
vimeo.com/225711677 (”Mary Cerruti’s Self Portrait, in Photos”).
Videon lades upp juli 2017, ett halvår innan polisen hade en säker identifikation av kvarlevorna.
* Antropometri: behandlar mänskliga kroppsmått.
De antropometriska mått som refereras till ovan baseras på statistik för svensk population, det kan finnas vissa skillnader gentemot amerikansk statistik.

Högskolan i Skövde har en lättanvänd antropometri-räknare:
antropometri.se/calc.php.

Niomånaders-mysteriet: Irene, 22 år, försvann spårlöst

En lördag kväll var 22-åriga Iréne och hennes pojkvän på en fest utanför Sundsvall.
Vid 22-tiden inträffade ett gräl med en bekant.
Iréne blev upprörd och gick ut.
Hon lämnade kvar sina glasögon i huset.

Försvinnandet polisanmäldes inte förrän några dar senare, på måndagen.

Under de följande månaderna genomfördes STORA SÖKINSATSER efter Iréne. Poliser med tio hundar, frivilliga från brandkåren, sextio militärer, samt ortsbor, bekanta och anhöriga gick skallgång och finkammade terrängen i trakterna runtomkring där hon försvunnit.

Vissa områden genomsöktes flera gånger, både med hundar och skallgång med militär.
Eftersökningarna försvårades av att det snöade dan efter att Irene försvann.
Även vattendrag undersöktes, med hjälp av grodmän och militär.

Polisens teori var bland annat att Irene hade utsatts för brott.

Bild ovan: ”Mystisk bil nytt spår i fallet Iréne”.

En annan uppgiftslämnare påstod att Irene låg död på en soptipp i Söråker.

Flera personer uppgav att de, efter försvinnandet, på olika platser hade sett en kvinna som kunde varit Irene.

En bil, en ljus Volvo, togs i beslag för teknisk undersökning.

Ett halvår efter försvinnandet gjordes nya eftersökningar med hjälp av traktens brukhundsklubb och med polisens egna hundar.

Bilder ovan: ”60 militärer söker Irene”, och ”Skallgången resultatlös”.

Nio månader senare

Den 6 augusti 1981, drygt nio månader efter försvinnandet, av en slump påträffades Irenes kvarlevor en kilometer från den plats där hon sist hade setts i livet. Det var två privatpersoner som vid promenad med sin hund råkade hitta kvarlevorna.

Kvarlevorna återfanns under en gran, i ”ett ganska besvärligt” skogsparti, i närheten av den plats där hon försvann. Det två personerna var ute och tränade en unghund. Fyndet gjordes över femhundra meter från närmaste bilväg. Kroppen låg ovanpå marken.

Mordteorin avskrevs. Det fanns inga tecken på yttre våld. Hennes död ansågs ha en naturlig förklaring. Irene hade troligen gått vilse bland stigarna i skogen, lagt sig ner för att vila, och frusit ihjäl.

Polis och militär hade vid flera tillfällen sökt och gått skallgång i det området. En polis sa till tidningen:
– Otur. Vi passerade platsen, men hittade inte Irene.”
Återpublicerat från 2016.

2 bilar med 6 personer hittades i sjö efter 44 år

År 1969 försvann tre personer och en bil spårlöst.
Tre andra personer i en annan bil försvann spårlöst år 1970.

De två mysterierna fick sin lösning fyra decennier senare, när båda bilarna hittades samtidigt i samma sjö, på samma plats i sjön, vid en småbåtshamn.
Enligt rättsläkare och polisen hade samtliga sex personer i bilarna drunknat på grund av olycka, dvs inget brott låg bakom deras död.

Försvinnandena

I april 1969 försvann två män och en kvinna samt deras bil. Personerna var John Alva Porter 69 år, Cleburn Hammack 42 år, och Nora Marie Duncan 58 år.
Bilen var en grön Chevrolet, årsmodell 1952.

I november 1970 försvann två killar och en tjej samt deras bil. Personerna var Jimmy Allen Williams 16 år, Thomas Michael Rios 18 år, och Leah Gail Johnson 18 år.
Bilen var Jimmys blå Chevrolet Camaro, årsmodell 1969.

Ryktena

Genom åren cirkulerade en rad rykten om de tre försvunna tonåringarna. Exempelvis att de hade sökt sig till en ”alternativ livsstil” och frivilligt höll sig dolda från släkt och vänner. Eller att de hade blivit mördade.
Och det kom tips från folk som trodde/påstod sig ha sett en eller flera av de försvunna personerna.

Jimmys mamma fortsatte att baka en tårta till Jimmys födelsedagar, varje år ända fram till sin död, hon hoppades att sonen skulle återvända hem.

Fyndplatsen / olycksplatsen

De två bilarna, innehållande kvarlevorna efter de sex försvunna personerna, hittades när polisen testade undervattensutrustning vid småbåtshamnen i sjön Foss Lake, eller Foss Reservoir, i Oklahoma, USA, år 2013.

Bilarna låg 3,6 meter under vattenytan. Det hade varit en tids torka så vattenståndet i sjön var flera meter lägre än vanligt.
Sjön är egentligen en gigantisk vattenreservoar* eller damm som byggdes omkring år 1960. Medeldjupet är 7 meter, maxdjup 27 meter.

Att bilvraken på sjöbotten låg nära varandra beror troligen på att båda olycksförarna hade gjort samma misstag, de hade försent upptäckt att vägen de körde på var en båtramp som ledde ner i sjön…

Tre bilder ovan: F=fyndplatsen. Det är raksträcka* innan man når vattnet, så förarna kan haft hög hastighet. Personerna i bilarna kan ha slagits medvetslösa vid kraschen.
Övre bilden av de tre är från nutid, de två nedre bilderna är från år 2013 då fynden gjordes.

Båda bilarna var ganska stora och feta, inte som nutida småbilar. Jimmys Camaro var en ”muskelbil” med V8- eller V6-motor.

Bild ovan: 16-åriga Jimmy framför sin Chevrolet Camaro 1969.
* Raksträckan är minst 170 meter (från vattnet till korsningen, därefter fortsätter den). På 170 meter kommer man upp i över 100 km/h (även med en långsammare bil som gör 0-100 km/h på 11-12 sekunder).
En bil som gör 0-100 km/h på 5 sekunder uppnår hastigheten 157 km/h efter 170 meter.

* Sjön Foss Lake = vattenreservoaren Foss Reservoir:
en.wikipedia.org/wiki/Foss_Reservoir.

Mera:
– ”youtube.com/watch?v=jKmWh3tqAsI” (CNN, sept 2013).
– ”youtube.com/watch?v=oDj3MN9RZkU” (okt 2014).
– ”
nationalpost.com/…the-foss-lake-mystery-bodies-found…” (okt 2014).

Hittades efter 49 år, hade kört ner i en sjö

Fotot ovan är taget i september 2021 med en undervattensdrönare som vid fotoögonblicket befann sig 3,97 meter under vattenytan i sjön Trytetjern i Norge.
Det man ser är bakre registreringsskylten ovanför stötfångaren på en bil, en Vauxhall Cresta som med sina 4,7 meters längd står lodrätt med fronten nertryckt i sjöbotten.

Inuti bilen finns kvarlevorna efter William som försvann spårlöst en sommar för 49 år sedan, i juli 1972.

Bild ovan: tidningsartikel från 1972, om den försvunne grönsakshandlaren William Anker Lie och den försvunna bilen med registreringsnumret DA14027.
Rubriken lyder: ”Vann og stikkveier er sjekket. Lies forsvinning ET MYSTERIUM” (= vatten och kulvertar har genomsökts. Lies försvinnande, ett mysterium).

Bakgrunden är följande, delvis enligt Williams fru Ragnhild:

Torsdag 13 juli 1972 var William och Ragnhild på besök hos släktingar strax utanför Oslo. När de åt middag reste sig Anker plötsligt upp från bordet, gick ut och försvann i bilen. Ragnhild trodde att han hade åkt hem till deras lägenhet i Oslo. William ringde på kvällen och enligt Ragnhild verkade det som att han skulle komma tillbaka nästa dag.

Två dar senare, lördag 15 juli, åkte Ragnhild och Williams bror till lägenheten. William var inte där. På soffbordet hade nån (troligen William) lagt kläder och tavlor som tillhörde Ragnhild, de var ”omhyggelig skåret opp”.
Samma lördagskväll kontaktade Ragnhild polisen och anmälde William som försvunnen. Hon berättade att hans beteende hade ändrats för några år sedan då han fick en stroke.
På söndag 16 juli 1972 blev William och bilen efterlysta av polisen.

En tid senare fick polisen in en anmälan från ett par som en förmiddag hade sett en man sitta vid ett campingbord vid sjön Trytetjern den 15 eller 16 juli 1972. När de passerade platsen igen senare var mannen borta men campingbordet stod kvar, samt en termos, en reseradio, med mera.
Med hjälp av radions serienummer och en märkning från butiken som sålt den framkom att det var William som hade köpt radion. Ragnhild kunde också identifiera en del av den kvarlämnade campingutrustningen.

Polisen ansåg att det var för långgrunt i den sjön för en bil att hamna där så att den döljs, så det gjordes inga sökinsatser där.


49 år senare, i september 2021, gjorde norska tv-programmet ”Åsted Norge” en sökinsats vid nämnda sjö.

Bild ovan: sjön Trytetjern, i nutid. Den ligger ca 15 mil bilväg från Oslo där William och Ragnhild var bosatta.

Med en (trådlös) fjärrstyrd sonar avsökte man först längs vattenytan tills ett misstänkt objekt hittades. Därefter användes en (trådbunden) fjärrstyrd undervattensdrönare (ROV) för en närmare titt.
Sedan tog en mänsklig dykare vid. Och slutligen med hjälp av en lyftkran så blev resultatet följande:

Bild ovan: Williams Vauxhall Cresta av årsmodell 1971. Merparten av bilen är rostig, men bilens främre del som varit nedtryckt i den syrefattiga bottengyttjan är nästan fri från rost. Där är den vita färgen kvar och kromet blänker på främre navkapseln och stötfångaren.

Sjöns djup där bilen hittades är nedåt tio meter. Fyndplatsen ligger 150 meter från platsen där ett par hade sett en man i en campingstol vid sjön år 1972. Där finns också en badplats i närheten.

I bilen hittades bl.a. dokument, böcker, och ett avskedsbrev undertecknat William.
Hans behandling av Ragnhilds tillhörigheter i deras lägenhet, och det plötsliga uppbrottet från släktmiddagen, kan antyda en anledning till den allra sista bilturen.
Mera:
– ”www.tv2.no/a/14360097/ (16.11.2021)
– ”www.tv2.no/a/14334351/ (07.11.2021)

Soldaten Deniz försvinnande och död

I Stockholms milda november 2020 försvann en 31-årig yrkesmilitär vid namn Deniz Arda. Efter 3,5 månader påträffade en privatperson kvarlevorna i svårtillgänglig terräng i Tyresta naturreservat vid Tyresta nationalpark.

Fyndplatsen låg ett par kilometer från Sörmlandsleden, långt från leden där Deniz skulle löpträna fem mil. Polisen misstänker inte brott. Dödsorsaken är okänd*.
(Bild ovan: Deniz skor, en av de bilder som publicerades av anhöriga efter försvinnandet).

Sörmlandsleden är en cirka hundra mil lång vandringsled, den sträcker sig långt utanför Stockholm. Leden är uppdelad i cirka hundra etapper (inklusive avstickare som t.ex. etapperna 5:1, 5:2, 5:3).

Karta 1 ovan: Sörmlandsleden med några av dess etapper. De blå pilarna är:

 • ”Bostad” = Deniz lägenhet (en liten etta på 26 kvm).
 • ”Ledstart” = där Sörmlandsledens första etapp börjar. Ca fyra km från Deniz bostad.
 • ”Fyndplats” = drygt 2,5 mil från ledstarten, cirka två kilometer från Sörmlandsleden (vid etapp 3), i ”svårtillgänglig terräng”, och ca en kilometer från en annan, mindre vandringsled (ej utsatt på kartan) som ansluter till Sörmlandsleden.
 • ”Osäkert tips” = uppgift att Deniz befann sig på Sörmlandsleden söder om sjön Uttran (dvs vid etapp 8) på lördagen 14 nov mellan kl 11-13.
  MEN, från etapp 8 till fyndplatsen är det 6,6 mil längs Sörmlandsleden, och uppåt nio mil hem. Till saken hör också att sista digitala spåret efter Deniz var på fredag förmiddag. Sammantaget antyder det att tipset om lördag var felaktigt.

Om Deniz tänkte springa fem mil så kunde han börjat vid ledstarten och vänt efter halva sträckan.
OBS: vid den vändpunkten, dvs efter 2,5 mil, befinner man sig i nivå med fyndplatsen.

För en vältränad person kan det ta omkring fyra timmar att springa fem mil (vid 45-50 minuter per mil). Börjar man springa vid 12-tiden så hinner man tillbaka innan det blivit helt mörkt, i Stockholm vid den tiden på året.
Dagarna då Deniz försvann var det ganska milt novemberväder, 7-9 plusgrader dagtid, ingen nederbörd, svag- till måttlig vind.

Fredag den trettonde kan varit dagen då Deniz råkade ut för något, tidigast några timmar efter kl 11:17 (då sista digitala spåret efter honom avsattes i hans dator).
Kanske vid 14-15-tiden efter att ha avverkat halva femmilasträckan längs Sörmlandsleden, och där avvikit långt ut i terrängen istället för att vända tillbaka.

Ett annat möjligt händelseförlopp…

…är att Deniz inte alls sprang Sörmlandsleden och ut i terrängen, utan istället hamnade på fyndplatsen söderifrån via en väg som leder fram till fyndplatsens närhet.

Karta 2 ovan: delar av Tyresta nationalpark och Tyresta naturreservat (skilda med tjock grön linje).

 • Grov blå-streckad linje = del av Sörmlandsleden.
 • Gul-prickade linjer: mindre vandringsleder, ansluter till Sörmlandsleden.
 • Röd ring = fyndplatsområde.
 • ”A” = 2,5 mil från Sörmlandsledens start.
 • ”B” = väg fram till området där fyndplatsen är belägen.
  Från Åvavägen (asfalterad bilväg) in på grusväg / traktorväg (förbi en vägbom) drygt en kilometer fram till fyndplatsområdet.
 • ”Brandområdet” =  från skogsbranden år 1999.

I området där fyndplatsen är belägen finns berg, raviner och vildvuxen natur.

Bilden ovan är från privatpersonen Orij Lozowski som hittade kvarlevor vid den ravinen. Upptäckten gjordes lördag 27 februari, mannen såg Deniz blåvitorange sko i en bergsskreva. Polisen lär kommit till platsen måndag 1 mars (2021).

Mera / Bakgrund

I en offentlig fejsbokgrupp med över 30 tusen medlemmar samt i diverse artiklar i massmedia framgick / framgår bl.a. följande om Deniz och försvinnandet.

 • – Deniz är ”elitsoldat”, född 1988-12-07, har kort mörkblont hår, är cirka 182 cm och väger cirka 85 kg.
 • – I sin lägenhet hade Deniz lämnat kvar mobilen, plånboken, busskortet och passet.
  (Han tycks inte haft körkort och inget motorfordon).
 • – Hans cykel fanns vid bostaden.
 • – Klädsel okänd. Men i hans lägenhet saknas ett par joggingskor, en liten ryggsäck, samt en musikklocka.
 • – Deniz försvann någon gång mellan den 12-14 november 2020.
 • – Torsdag 12 november 2020 kl 15:20 är Deniz och tränar på gymmet och filmas med deras övervakningskamera när han lämnar gymmet.
 • – Fredag 13 nov på morgonen skriver han ett meddelande i en gruppchatt till sina kollegor om att han ska ut och springa 5 mil nästa dag (lördag), på Sörmlandsleden.
 • – Fredag 13 nov kl 11:17 sker hans sista digitala spår då han tittar på en Youtubevideo.
 • – Söndag 15 nov skulle Deniz flyga till Arvidsjaur för att delta i en övning senare i veckan, men detta flyg kom han aldrig med och han dök inte upp på övningen.
 • – Onsdag 18 nov anmäldes han försvunnen.
 • – ”Vi har en indikator och ett tips som är trovärdigt att Deniz befunnit sig på Sörmlandsleden söder om Uttran lördag 14 nov från klockan 11 till 13.”

Notera att Deniz lämnade mobiltelefonen hemma, istället för att ta med den i ryggsäcken.

Angående dödsorsaken* / dödssättet. Det kan vara svårt eller omöjligt att avgöra dödsorsaken efter 3,5 månader bland vildsvin, mårdar, grävlingar, rävar, lodjur samt diverse andra djur som sägs finnas i det området. Av det som blir kvar kanske flera delar inte ens kan hittas.

* Polisen har gjort en ”bedömning” av dödsorsaken men den offentliggörs inte, troligen därför att dödsorsaken inte kunnat fastställas med säkerhet (på grund av ovanstående beskrivna svårigheter).
”När Deniz Arda avled är dock ingenting som polisen kommenterar i nuläget.
– De detaljerna väljer vi i nuläget att inte offentliggöra och inte heller den bedömda dödsorsaken, säger Ola Österling, presstalesman på polisen i Stockholm.” (8 mars 2021, Aftonbladet)

Det ganska unika…

…med Deniz försvinnande är att det blev mycket omtalat i media. De flesta som försvinner nämns knappt eller inte alls.
Att en person försvinner är inte unikt, det försvinner tusentals personer årligen, de flesta försvinnanden slutar dock lyckligt. Inte heller är det unikt att den försvunne hittas död, ett femtiotal försvunna personer hittas döda per år.
Mera: ”Sverige har 800 olösta försvinnanden”.

Hittades efter 8 år, hade kört ner i vallgraven vid Citadellet

Fotografiet ovan visar en del av yttre vallgraven vid det välbesökta Landskrona slott, eller Citadellet som det ofta kallas, som ligger nära centrala stan.
Under vattenytan skymtar konturerna av en bil. Inuti bilen finns kvarlevorna efter en man som rapporterades försvunnen åtta år tidigare.
I fotots överkant syns vattnet spegla de tre pelarna som bär upp Landskronas vattentorn.

Bild ovan: gång- och cykelväg, där även bilar kör ibland, som leder fram till sydöstra träbron över yttre vallgraven. Vägen svänger åt vänster och fortsätter längs vallgraven.
Att köra ner i vallgraven är inte svårt: mellan träden och nedför en grässlänt. Vallgraven lär vara 2-4 meter djup, en liten bil slukas lätt.

Mannen vars grav var en vallgrav i åtta år hette Sune Karlsson. Han bodde några minuters bilfärd från Citadellet. I mars 2007 rapporterades Sune försvunnen. Även hans bil var borta. Polisen letade efter Sune, och bilen, förgäves.

Åren gick ända till 2015 då en kvinna råkade se att det fanns nåt där nere. Hon lär sagt att bilen hade kommit upp en bit ur vattnet. (Bilen kan ha ändrat läge då vattengravsvattnet påverkats av stormar och att havet trycker på. Vattnet kan även blivit klarare).

Sune bodde i Stockholm i många år innan han kom till Landskrona på nittiotalet. Han lär inte haft några anhöriga. Sune var född i Finland. Hans slutdestination och slutgiltiga gravplats blev Nya minneslunden på Landskrona kyrkogård.Mera:

Karta ovan: Landskrona slott/citadell omges av en inre vallgrav, en några meter hög fästningsvall, och en yttre vallgrav. (Röd ring = fyndplatsen).Liknande saker:
Sverige har 800 olösta försvinnanden.


Mannen och hunden som försvann

Han skulle gå ut med hunden. Båda försvann. Men inte till evig ovisshet.

Klockan var 23.30 när 21-årige DF och hunden promenerade ut från bostaden i Södertälje. Flickvännen MH stannade hemma. DF skulle gå sin vanliga runda utmed Södertälje kanal.

”Han skulle ta lilla rundan med hunden. Den tar bara en halvtimme. Trots att det började bli ordentligt kallt när han gick ut klockan 23.30 – det var exakt då, minns MH – så tog han därför inte på sig några rejälare ytterkläder utan hade bara vindbyxor, tröja och jacka. Om han hade tagit stora rundan skulle han också ha tagit på sig handskar och haft mobiltelefonen med sig.
[…]
När DF inte kom tillbaka efter promenaden den där kvällen, ringde MH först till en av hans kompisar för att höra om han hade gått dit. Sedan gav hon sig ut på stora hundrastningsrundan för att leta efter honom. Kvart över tre på måndagsmorgonen ringde hon kompisen igen, och halv fyra larmade hon polisen. Polisen som nästan på en gång och började leta, och när det hade blivit ljust på måndagen satte man in helikopter. MH utesluter visserligen inte att DF utsatts för något brott. Kanske han var på fel ställe vid fel tidpunkt, funderar hon.”  (ur DN, 1997-03-26)

Polisen:
”Inget talar för att något brott har begåtts i samband med hans försvinnande. Han är helt enkelt bara borta. Det är klart att det är konstigt, men sådant händer ibland.”

Elva dagar senare…

…hittades hunden drunknad i kanalen, ca tre km från bostaden:

Blå cirkel = DF:s bostad.

Men DF var fortfarande försvunnen.

Varje dag väntade MH vid telefonen.
”Den ringer ofta. Men det är aldrig DF:s röst hon hör när hon svarar. Mitt i sin bottenlösa förtvivlan är hon och parets bekantskapskrets kritiska mot att polisen inte omedelbart efter försvinnandet satte in dykare i sökandet. – Att låta det gå nästan två veckor – de borde ha gjort allt sådant på en gång i stället för att åka runt och patrullera i sina bilar, säger MH – Min första tanke var att valpen, som alltid springer hit och dit, slitit sig och sprungit ned på isen. Det kan mycket väl vara så att DF sprang efter, hamnade i det kalla vattnet och fick en sådan köldchock att han inte klarade att ta sig upp igen. Det fanns stora isflak på kanalen, men mellan dem hade vattnet inte frusit, säger MH” (DN, 1997-03-26)

Två månader efter försvinnandet…

…hittades DF:s kropp i kanalen, ca 1 km från bostaden:

Flickvännen MH hade nog haft rätt i sina funderingar. Antingen har hunden ramlat i kanalen och DF försökt rädda hunden, eller så ramlade DF i och hunden försökte rädda husse.


Tragiskt, men de anhöriga fick åtminstone svar på vad som troligen hade hänt. Och DF:s kvarlevor hittades och kunde jordfästas.

En klen tröst kan tyckas, men om det hade inträffat närmare havet så hade strömmarna kunnat föra kropparna ända ut i havet och aldrig nånsin hittats. Till evig ovisshet.


………. …… …. … . . .   . .   .  .   .    .