Julbord med mord. Samt massmördartomten.

Julbord med mord erbjuds hos en del restauranger, man lockar med ”Julmordsweekend”, ”Middagsmord”, ”Middagsunderhållning – herrgårdsmord”, ”Överlever dina gäster en livsfarlig jul?”, och:
”Ett brutalt mord äger rum […] allt kantat av en härlig middag, humor och musikunderhållning”.

Det verkar endast vara MORD som förekommer på julbordsmenyerna. Andra grova brott kan inte uppbringas hos julbordsskådespelarnas repertoar. Tråkigt för de julbordsgäster som föredrar andra hemskheter än mord. Inte heller erbjuds varianter såsom Julbord med styckmord eller Julbord med massmord. Den sistnämnda varianten av julmord återfinns dock i verkliga livet som t.ex. i fallet med…

Massmördartomten

I en av våra julsånger uppges att: ”Anders Petters stuga står i ljusan låga, alla ljusen brinner oppsan”.
Det resultatet kan uppnås med exempelvis en hemmagjord eldkastare:

Bild ovan: massmördartomtens hemmagjorda eldkastare.

Bild ovan: massmördartomten utan tomteskägg.

Bild ovan: familjefoto med massmördartomten på allhelgonaafton (halloween), drygt ett år före morden.

På julafton år 2008, utklädd till tomte och beväpnad med handeldvapen och en hemmagjord eldkastare, mördade Bruce Pardo nio personer och skadade tre, i svärföräldrarnas hus i Kalifornien, USA*.

Mordoffren var exfrun Sylvia – skilsmässan hade slutförts en vecka tidigare – samt svärmor, svärfar, två svågrar, tre svägerskor och en brorson.

Bruce tycks planerat att mörda sin mamma också, eftersom hon hade valt exfruns sida i skilsmässan. Lyckligtvis för mamman så deltog hon inte i julfirandet hos svärföräldrarna pga att hon inte mådde bra den dan.

Även exfruns advokat ingick i mördarplanerna. Bruce skulle åka till advokaten efter att besöket hos svärföräldrarnas hus var avklarat.
Men vid husbränningen med eldkastaren ådrog sig Bruce svåra brännskador på armar och händer, och delar av tomtebyxorna hade smält på kroppen, så han begav sig till sin brors hem där han tog livet av sig med ett skott. Lyckligtvis för advokaten.

(Formuleringen ”Överlever dina gäster en livsfarlig jul?”, från den svenska julbordsmordsunderhållningen, får liksom en helt annan innebörd).


Ett par år senare gjordes (anti-) jullåten ”Black Christmas” som refererar till ovanstående julmassmord:
Poly Styrene – Black Christmas”.


Mera mord i juletid:

– Julbord med knivmord, i Oslo år 2018. Ett företag bjöd sina anställda på julbord i Holmenkollen:
www.nrk.no/norge/julebord-drapet….

– ”12 murders at Christmas”:
www.mirror.co.uk/news/world-news/12-murders-christmas-horrific-killings.* Mera om fallet med massmördartomten, även benämnt ”the Covina massacre”:
– ”dailymail.co.uk/…/The-home-flame-thrower-Santa…”.
– ”cbsnews.com/news/santa-slayer-planned-more-murders”.
– ”oxygen.com/…/covina-massacre…”.