Blödande poliser och en undermålig regering

Bild ovan: skadad och blodig polishjälm från upploppen påsken 2022, samt en ordinär tvåkilos gatsten (montage).

Sten som kastas mot människor kan jämställas med mordförsök. De personer som kastar gatsten mot folk och fordon bör få långa fängelsestraff och i tillämpliga fall utvisas ur landet. Lagstiftarna kan inspireras av t.ex. Israel där stenkastning kan leda till 20 års fängelse.

Nuvarande vänsterregeringen med socialdemokrater med stöd av Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet har trots de senaste årens omfattande våld och skjutningar inte vidtagit tillräckliga åtgärder. Samtliga de fem vänsterpartiernas ledare (eller gängledare) och deras följare är bland de främsta orsakerna till de senaste årens eskalerande grova våld och underdimensioneringen av polisväsendet.

Polisförbundet (15 april 2022):
”Polisbrist i hela Sverige”.
Polisförbundet om upploppen (16 april 2022):
”Det är ett misslyckande för samhället”.

Misslyckandet framgår med övertydlighet i de våldsamma upploppen med stenkastare och bilbrännare som förekom i flera svenska städer under påsken, den 14 till 17 april 2022. Under de första dagarnas upplopp tvingades polisen retirera (bokstavligen springa och gömma sig), och låta ligisterna kaosa och härja fritt med de övergivna polisbilarna, begå skadegörelse, sätta eld på bilar, bussar och byggnader, kasta gatsten på utryckningsfordon som försökte släcka bränderna.

Bild ovan: stadsbuss i brand vid upploppen påsken 2022. Samtliga passagerare hann ut, ingen blev innebränd men de chockades.

Upploppen startade som bekant då den dansk-svenska* politikern Rasmus Paludan (eller ”den högerextrema dåren” som vänsterpolitikern Morgan Johansson och diverse vänstermedia uttrycker det) med polisens tillstånd skulle demonstrera mot idéerna i religionen islam och muslimernas heliga skrift Koranen, bland annat genom att bränna en sådan bok.
En del muslimer anser att personer som visar vissa bilder eller som bränner en viss bok skall straffas med döden.

Idag trodde polischefen att det var gängkriminella som begick dessa upplopp och att det var ”polisen som var målet”, att de endast var ute efter att skada polisen.
Men det är ju självklart att polisen var målet:
DET VAR POLISEN SOM GAV TILLSTÅND* till Rasmus Paludan att demonstrera för att bränna boken koranen. Och det var polisen som försökte försvara Rasmus mot stenkastarna (allt enligt den svenska grundlagen eller yttrandefrihetsgrundlagen).
Så oavsett vilka som kastade stenar så var polisen målet.

Och även om en del av ligisterna var utifrån kommande – från andra delar av Sverige eller från utlandet – så kan koranbränningen ändå vara orsaken till deras våldsamma engagemang i upploppen. Bränner nån en koran i Svedala så kan det vara skäl nog att flyga dit och uppfylla koranens bud så som fanatiker tolkar den.

Tyvärr pekar en hel del  på att det var muslimer – både män och kvinnor – som kaosade i upploppen (se bild- och textmaterial nedan). Fast det utesluter inte att där även fanns gängkriminella.


Liknande upplopp inträffade för ett par år sedan. Koranbränningen den 28 augusti år 2020 i Rosengård, Malmö, ledde också till våldsamma upplopp (28-29 augusti), med stenkastning och andra angrepp mot poliser.
Men den gången hade polisen INTE givit tillstånd för demonstration på den platsen, koranbränningen genomfördes där ändå av andra personer (inte Rasmus Paludan).

Poliser sa då att det var ”det absolut allvarligaste som de har upplevt, och då har ändå en del av dem tjänstgjort i Afghanistan”.
Vid de upploppen skadades flera poliser, ett 20-tal polisbilar samt andra skador för flera miljoner kronor.

Efter upploppen i Rosengård år 2020 dömdes nio personer, varav två till fängelse:
– en kvinna i 60-årsåldern (ett års fängelse, för anstiftan till våldsamt upplopp),
– en man i 20-årsåldern (6 månader fängelse, för anstiftan till våldsamt upplopp),
– en 30-årig man (skyddstillsyn),
– sex killar i åldern 16-17 år (ungdomsvård eller ungdomstjänst).

Den dömda 60-åriga kvinnan sa i en intervju år 2021 att hon ”var arg på polisen”.
Kvinnan sa att hon var arg på polisen för att de inte hade förhindrat koranbränningen.


I de nu aktuella upploppen, påsken år 2022, deltog också kvinnor och män i 40-60-årsåldern, se poliserna Jonas och Idas berättelser (längre ner på sidan).

De som följde upploppen de senaste dagarna vet hur det såg ut på platserna där upploppen pågick. Här är ett litet urval bilder på några av stenkastarna och bilbrännarna:

Bilder ovan, från upploppen i Örebro. Filmaren ropade bland annat:
”Rasmus din horunge, är det här du vill va!”,
”Allah knullar snutarnas mamma alltså!”
”Allah vilket flyt mannen!”
”Här våra kvinnor är krigare!”

Bilder ovan: där var det knappast gängkriminella som plockade stenar för att kasta på polisen (om de inte bytt klädkod till fotsid dräkt och karakteristisk huvudbonad).


Även kvinnor, deras barn samt äldre män deltog i upploppen. En av poliserna som var på plats heter Jonas och har jobbat som polis i 16 år. Några citat från Jonas berättelse om upploppen påsken 2022 (min fetstil):

”Jag har snart jobbat som polis i 16 år och händelsen i fredags slår utan tvekan allt jag varit med om i alla dåliga avseenden. Jobbade under fredagen, 21.5 timme, 08-05.30…. Först i Rinkeby sen vidare till Örebro.”

”…övergår ganska snabbt till våldsamheter, stenkastningar, där ca 100-150 personer går till angrepp mot Polisen. Stenkastningar, där man kastar stora gatustenar mot Polis. Det sjuka i det här är att till och med kvinnor, i 40-60 årsåldern kastar sten mot oss, deras egna barn gör likadant.. Hur i helvete ska man hantera en sån situation? Slå en batong mot en 12åring?
Mängder med stora stenar och andra bråten kastas mot oss.”

”Det vi möts av där går inte att beskriva. Total kaos och total katastrof. Flera hundra personer som går till angrepp mot Polis. Flertalet skadade kollegor med benbrott, käkfraktur, jag blev själv träffad av säkert 10-20 stenar på ryggen, armarna, benen och på huvudet. Som tur är slutade det med enbart smärta på flera ställen då skyddsutrustningen och hjälmen tog den värsta smällen.
Det vi möts av i Örebro är personer som får gatustenar körda till sig i bilar. Stenar och föremål i mängder. Stenar som hackas upp och slås sönder, så de blir vassa. Alltså föremål som kan ge livshotande skador. Helt sjukt. Med andra ord pratar vi om försök till mord. Träffar dessa stenar Polis/ oss, kan det bli just livshotande skador.”

”Vid ett tillfälle sitter jag i polisbussen… Längst fram vid platsen vi försökt spärra av med fordonen. Vi blir angripna av flera hundra personer med stenar, järnspett, bråten med mera. Det haglar stenar och föremål mot bussen och tillslut lyckas någon slå upp dörren till bussen. Jag sitter ensam i bussen och får göra allt för att freda mig. Samtliga kollegor har- med fara för sitt liv- tagit skydd bakom bussarna…
Jag kan inte köra framåt för att det ligger bråten och staket framför bussen, jag kan heller inte backa då kollegorna står bakom bussen.”

”Det slutar med ett tiotal skadade kollegor där flera är allvarligt skadade, fyra polisbussar bränns upp- allt för att polisen försökt skydda demokratin i Sverige…”

”Våra politiker måste vakna. Beter man sig så här måste det bli en konsekvens. Det är nog nu.
Det måste till fler poliser som kan upprätthålla svensk lag. Folk kan inte bete sig hur som helst – där avsaknad av polis gör att de inte blir gripna och lagförda.
Hårdare straff måste tillämpas, där en person som begår såna här brott och handlingar också får en konsekvens. En kraftig markering.
En annan stor fråga, var finns föräldrarna till de ungdomar som beter sig så här? Börja ta ert ansvar.”

Hela Jonas inlägg finns här (kräver inloggning). Skärmbild av hela inlägget (han skriver att det är ok att dela inlägget):

Polisen Ida* som också hade närkontakt med upploppen påsken 2022 berättar bland annat följande:

”Alla möjliga personer kastade stenar, det var väldigt mycket ungdomar. Och det var en hel del kvinnor med sina barn, både kvinnorna och barnen kastade. Och det var äldre män, i 60-70-årsåldern.
Vi hade en man som kom springandes och som blödde ganska kraftigt från bakhuvudet, som vi hjälpte och plåstrade om, men sen visade det sig att han hade varit en av dem som sprungit längst fram i ledet och kastat.

Det var chockande att det var kvinnor och barn och äldre människor, ungdomar var lite mer förväntat.”

Ida berättar också att det var när koranboken började brinna som upploppet tog fart:

”Den stora triggern var när han började bränna boken”.


En annan polis beskriver en händelse vid upploppet i Linköping påsken 2022:

”Jag ser en kollega träffas i huvudet. Hon faller till marken… Vi har inte en chans. Jag ser en av personerna jag pratade med 20 minuter tidigare. Han tar upp en sten stor som en knytnäve. Han springer mot mig. På tre meters avstånd tittar han mig i ögonen och siktar på mitt huvud. Han vill döda mig. Jag lyckas flytta huvudet så att stenen tar i sidan av min hjälm. Jag överlevde.”

Garip befann sig också i upploppet, han berättar:

”- Vi var några stycken som försökte förklara för folket att det inte är polisens fel, och att kasta sten på polis är totalt fel.
Upplever du att det är koranbränningen som upprör eller finns det andra skäl till upploppet?
Det är framför allt koranbränningen, men jag tror också att det finns folk som är frustrerade pga trångboddheten, arbetslösheten osv. Och så fanns det säkert en o annan kriminell som passade på.”För den som tycker att polisen inte skall ge tillstånd till demonstrationer där man ska bränna en bok (med titeln Koranen), eller om du undrar varför polisen ger tillstånd i såna fall, kolla in följande video med Stefan Holgersson, polis och universitetslektor vid Linköpings universitet:
youtube.com/watch?v=mutrjhrQ2cI” (17 april 2022, Expressen).
Han säger bland annat:

”Polisen har följt det som står i grundlagen om yttrandefrihet.
Sedan har vi ordningslagen också, men så länge den som demonstrerar inte begår lagbrott så kan inte ordningslagen tillämpas på den som demonstrerar och följer lagen.

Och här har en del gjort en TANKEVURPA när de vill förbjuda demonstrationen därför att det kan finnas ANDRA som begår våldsbrott/upplopp därför att de blir upprörda av demonstrationen.

Då kan ju någon förstöra för nån som är skötsam, genom att begå lagbrott/upplopp på den skötsammes demonstrationer.
T.ex. då skulle nån kunna förstöra för Socialdemokraterna på första maj genom att upprepade gånger starta våldsamheter och upplopp på grund av deras första-maj-demonstrationer. Och på så sätt förbjuda Socialdemokraternas demonstrationer. Så det är en tankevurpa där.”

På frågan varför man inte ändrar grundlagen, säger Stefan Holgersson att det blir ett sluttande plan:

”Vem ska bestämma vilka åsikter och handlingar som får framföras och var? Plötsligt är det t.ex. nån som vill demonstrera mot miljön och som faller i den kategorin, att det här orsakar så mycket upprördhet så att de inte heller ska få tillåtelse att demonstrera.

Jag föreläste för några kineser, och de frågade: varför tillåter ni demonstrationer? Ja varför gör vi det? Därför att vi har demokrati.”
* Rasmus Paludan har varit svensk medborgare sedan 1989, då hans svenske far gifte sig med hans danska mor.

* Tillståndet från polisen gäller demonstrationen / manifestationen (den allmänna sammankomsten). För att bränna en bok behövs inget tillstånd. Men när polisen ger tillstånd till en sådan sammankomst och sedan även försvarar brännaren mot attacker, så uppfattas det av en del som att polisen ger tillstånd till bränningen.

* Polisen Idas berättelse finns vid 22:45 minuter in i reportaget:
sverigesradio.se/avsnitt/paskupploppen (”Påskupplopp”, SR, 20 april 2022).

* Garips berättelse finns här:
sverigesradio.se/artikel/garip-var-med… (”Garip var med och stoppade upploppet i Rinkeby”, 19 april 2022).