Oproportionerliga reaktioner, våld och mord

Bild ovan: islam-anhängaren, som har ritat en djävulsk ”JUDE” med kluven tunga, huggtänder och blod på händerna,
säger argt till mannen som har ritat en glad gubbe med texten ”MUHAMMED”:
– Har du en aning om hur kränkande din teckning är?

Islamisk media publicerar gärna satir och karikatyrteckningar som riktar sig mot exempelvis judendomen, kristendomen och 11-september-attackerna. Men man rasar mot t.ex. Muhammedteckningar.
Läget kan illustreras med ovanstående satirteckning (som funnits på webben många år, upphovsperson okänd).


En viss Rasmus Paludan som bränner boken Koranen gör liknande som andra har gjort med satir och karikatyrteckningar. Exempelvis Lars Vilks*, danska Jyllands-Posten*, franska tidskriften Charlie Hebdo*, och den nederländska islamkritikern Theo van Gogh*.
Gemensamt för deras engagemang i islamkritiska frågor är att det har resulterat i fullständigt oproportionerliga reaktioner från muslimer, med våldsdåd och i flera fall mord.

Värst drabbades Charlie Hebdo som år 2015 utsattes för en terrorattack där tolv personer mördades, varav två poliser, samt elva skadades.
Dagarna efter den attacken mördades ytterligare fem personer, varav en poliskvinna, samt en skadades svårt, av en bekant till gärningsmännen vid Charlie Hebdo.

Theo van Gogh mördades år 2004.

Lars Vilks teckning föreställande Muhammed som rondellhund, resulterade i upplopp, ett attentat där en person mördades och två poliser skadades, dödshot, flera mordförsök, samt två bombdåd i Stockholm. Jyllands-Postens Muhammedteckningar ledde till upplopp och dödshot. Liksom Paludans koranbränning. Våldet i upploppen riktades även mot polisen, som försvarade yttrandefriheten.


* Mera:
– ”Attentatet mot Charlie Hebdo” (svenska).
– ”Charlie Hebdo shooting” (english).

– ”Lars Vilks / Hot och attacker” (svenska).
– ”Lars Vilks / Muhammad drawings” (english).

– ”Muhammedbilderna i Jyllands-Posten” (svenska).
– ”Jyllands-Posten Muhammad cartoons controversy” (english).

– ”Theo van Gogh” (svenska).
– ”Theo van Gogh” (english).


”I slutet av september år 2020 attackerades flera personer av en man beväpnad med köttyxa utanför Charlie Hebdos tidigare lokaler i huvudstaden. Två journalister skadades vid angreppet. Angriparen som enligt åklagaren drevs av extremistiska motiv, trodde att satirtidskriften fortfarande hade sin redaktion på platsen och ska ha planerat att tända eld på den.” (16 okt 2020, Aftonbladet).


Mera:
– ”Lärare visade Muhammedbilder – knivmördades”. År 2020.
Historieläraren Samuel Paty knivmördades och halshöggs i en Parisförort, efter att ha visat karikatyrbilder av profeten Muhammed under en lektion.
– ”Mordet på Samuel Paty”.

– ”Salman Rushdie / Kontroversen kring Satansverserna”.
– ”Salman Rushdie / The Satanic Verses and the fatwā”.
– ”Salman Rushdie / The Satanic Verses controversy”.

– ”Attentatet i Köpenhamn 2015” (svenska).
– ”2015 Copenhagen shootings” (english).
En person dödades och tre poliser skadades.

– ”Bombdåden i Stockholm 2010” (svenska).
– ”2010 Stockholm bombings” (english).
Före explosionerna i Stockholm skickades epost med ljudfiler på arabiska och svenska där Lars Vilks Muhammedbilder och svenska folkets tystnad uppges som orsak till bombningarna.
Kom ihåg att våldsbejakande islamister som begår våldsbrott bara utgör en liten andel, de flesta muslimer är hederliga medborgare som inte begår brott.