Skådespelaren Alec Baldwins dödliga vådaskott

En månad efter dödsskjutningen så blev det plötsligt två mysterier istället för ett. Kan en sån revolver avfyras utan att man rör avtryckaren? Ja, vi kollar närmare.

Dödsskjutningen vid en repetition (”marking rehearsal”) för en westernfilm, i New Mexico, USA den 21 oktober 2021:
skådespelaren Alec Baldwin höll i en rekvisitarevolver som den vapenansvarige hade uppgett vara en ”cold gun”, dvs ofarlig. Revolvern skulle endast vara laddad med sex blindpatroner (”dummy rounds”), attrapper som ser ut som skarpa patroner men som är ofarliga (innehåller inget explosivt)*.

Den dödande kulan träffade filmfotografen Halyna Hutchins vid armhålan, fortsatte rakt igenom kroppen och träffade regissören Joel Souza i axeln. Han klarade sig utan allvarliga skador, men Halyna avled.

Ett mysterium är hur den skarpa patronen hamnade i rekvisitarevolvern?
Hade den vapenansvarige Hannah Gutierrez-Reed missat att det var en skarp patron bland blindpatronerna när hon gjorde sin obligatoriska säkerhetskontroll av revolvern strax innan den överlämnades till regiassistenten Dave Halls? som sedan överlämnade den till Baldwin med orden ”this is a cold gun”. Eller var det nån som bytte ut en av revolverns blindpatroner mot en skarp patron efter att Gutierrez-Reed hade lämnat revolvern ifrån sig?

Revolvern lär använts vid skarpskytte på en annan plats tidigare samma dag som dödsskjutningen. Hade en skarp patron glömts kvar i revolvern? Gutierrez-Reed har uppgett att när hon på förmiddan skulle ladda revolvern med sex blindpatroner så var det problem att få en av patronerna på plats i revolvern, det lyckades först efter rengöring av revolvern.

I några media spekuleras om brister hos en ammunitionsleverantör. Att en eller flera skarpa patroner (”live rounds”) av misstag hamnat i askar med blindpatroner, och att Gutierrez-Reed av nån anledning inte upptäckte det när hon laddade revolvern med blindpatroner. (Kännetecken för en blindpatron kan vara att den rasslar när man skakar den, eller att den har en markering i botten).

Ännu ett mysterium…

…dök upp drygt en månad efter dödsskjutningen, när Baldwin för en vecka sedan gjorde en längre intervju* där han berättade mer om vad som hänt. Baldwin sa bl.a:

  • Att revolvern avfyrades enbart genom att han släppte hanen, utan att han tryckte på avtryckaren. Det låter konstigt, men är fullt möjligt om revolvern är modifierad till en ”slip-gun” eller om den är skadad eller defekt (se nedan).
  • Att filmfotografen Halyna Hutchins hade vridit filmkamerans monitor åt sidan, så att hon och regissören befann sig vid sidan om kameran istället för bakom. (Se skissen ovan).
  • Och att Baldwin hade blivit instruerad och ”guidad” av Hutchins att rikta revolvern snett åt sidan om kameran, för att testa olika vinklar.

Baldwin sa bl.a. följande om revolvern:
– I den filmscenen skulle han inte trycka på avtryckaren, men han skulle spänna hanen.
– Baldwin frågade om han skulle spänna hanen, Hutchins sa ja. Han började spänna hanen (”I start to cock the gun”), men inte ända upp (”the hammer is far back as I could without cocking it actually”).
Baldwin håller hanen (”the hammer”) med tummen, de testar olika bildvinklar, och när Halyna säger att det räcker så släpper Baldwin hanen med tummen och då avfyras revolvern. (”I let go of the hammer of the gun, and the gun goes off”). Han tryckte inte på avtryckaren (”I did not pull the trigger”).

Att Baldwin inte tryckte på avtryckaren – och att fingret var utanför avtryckarbygeln – bekräftas av regiassistenten Dave Halls som bevittnade dödsskjutningen:
”…told abc news that he was watching, and agrees that Alec did not pull the trigger, and that he’s finger was outside the trigger bar.”

Olika sätt att avfyra en sådan revolver

Rekvisitarevolvern som Baldwin hanterade uppges vara en replika av en äldre* Colt .45 av typen single-action. En sån revolver kan avfyras utan att användaren behöver röra avtryckaren exempelvis om revolvern är modifierad eller skadad (se nedan).

Animerad bild ovan, visar hur det ser ut inuti en normal (ej modifierad), äldre* revolver av typen single-action.
Hanen är till höger, avtryckaren undertill. Hanen är fjäderbelastad, en del av den kraftiga fjädern syns nere till höger i bilden.
Cylindern (innehållande patronerna) roterar ett steg medsols varje gång man spänner upp hanen (”cock the gun”).

Vid normal skjutning: spänn hanen bakåt (t.ex. med tummen) så långt det går, tills hanen spärras av avtryckaren (som då glider in i ett hack i hanen, se bild).
Avfyra genom att trycka på avtryckaren, då frigörs hanen och far fram mot cylindern.
Det enda avtryckaren gör (när användaren trycker på den) är att frigöra den uppspända hanen. Därav namnet SINGLE-action. Om hanen inte är helt uppspänd så händer det ingenting när man trycker på avtryckaren.

2:a spärrläget, ”half-cocked”.

På den animerade bilden ovan syns att avtryckaren egentligen har två funktioner:
att spärra och att frigöra hanen.
Revolvern har tre spärrlägen (enligt manual* från Colt):
tre hack (”notches”) i hanen där avtryckaren kan hålla emot och spärra hanen. De två första hacken är säkerhetsspärrar, det tredje hacket är för att hålla fast hanen i avfyrningsposition.

Det första spärrläget kan användas då man bär revolvern, det skyddar mot ofrivillig avfyrning t.ex. om revolvern tappas på hanen.
Det andra hacket används då man laddar revolvern, då är hanen halvvägs spänd (”half-cocked”, bild höger).
Tredje hacket används för att skjuta, då är hanen helt spänd (”cocked”).

När hanen är spärrad i nåt av de tre lägena så kan den frigöras utan att skjuta, det görs med hanen OCH avtryckaren tillsammans.
Det är endast i tredje läget som hanen kan frigöras med ENBART avtryckaren. Dvs man kan inte skjuta från något av de två första spärrlägena, endast från tredje läget.

Skjuta utan att röra avtryckaren?

Några möjligheter att med den typen av revolver avlossa ett skott utan att röra avtryckaren:

  • Att den är modifierad så att avtryckaren inte kommer i kontakt med hanen (alternativt där avtryckaren är borttagen). Då kan man avfyra revolvern enbart med hanen, genom att dra hanen bakåt och släppa den. Dvs då kan flera skott skjutas i följd mycket snabbare än annars.
    Såna modifieringar gjordes t.ex. förr för tävlingar i snabbskytte och för uppvisningar. En sån revolver kallas ”slip-gun”.
  • Eller så kan revolvern vara skadad / defekt så att avtryckaren inte hålls kvar i hanens hack och hanen inte kan spännas upp. Dvs då går det skjuta med hanen utan att röra avtryckaren.

Vi vet inte exakt hur Baldwins revolver fungerade. Är den modifierad? Hur många spärrlägen har den? Är den skadad / defekt? Var den skarpa patronens tändhatt extra känslig så att revolvern kunde avfyras även om hanen släpptes från ett kortare avstånd än normalt? Det bör bland annat vara såna saker som polisutredningen söker svar på.

Om det är sant som Baldwin säger att han inte tryckte på avtryckaren (och inte heller höll den intryckt), och att han drog hanen nästan ända bak, då lutar det åt att revolvern är modifierad, skadad eller defekt. Eftersom hanen annars borde ha stoppats i nåt av de två första spärrlägena när han släppte hanen.
Om revolvern är modifierad eller skadad så kan man tycka att Baldwin borde ha märkt det innan det small. Eller så lade han inte märke till det därför att han var fokuserad på repetitionen eller pga okunskap.

Men om han tryckte på avtryckaren…

Regiassistenten Dave Halls (som bevittnade dödsskjutningen) lär ha bekräftat att Baldwin inte tryckte på avtryckaren, och att fingret var utanför avtryckarbygeln (se ovan).
Om det är en felaktig uppgift så är exempelvis nåt av följande händelseförlopp möjligt:

Att Baldwin omedvetet eller medvetet höll inne avtryckaren medan han spände hanen, och till slut råkade tappa taget om hanen. I så fall blir effekten densamma som med en modifierad revolver, dvs att avtryckaren inte spärrar hanen när man släpper hanen från bakre läget.
Den tekniken att skjuta används även vid snabbskjutning och kallas då ”fanning”, dvs man håller avtryckaren intryckt samtidigt som hanen dras bakåt och släpps (t.ex. med den andra handen) upprepade gånger i snabb följd.

Eller att Baldwin undanhåller något exempelvis därför att han egentligen spände upp hanen i skjutläge och sen klantade sig när han skulle spänna ner hanen (görs det på fel sätt så kan revolvern råka avfyras).
En annan möjlighet är att han spände upp hanen och tryckte på avtryckaren i övertygelsen att det var en ofarlig ”cold gun”, vilket egentligen skulle vara så korkat att det nog blev mycket svårt att medge.

Men ovanstående hypoteser motsägs alltså av Halls uppgifter.


Vi får se vad polisutredningen m.m. kommer fram till och hur mycket av resultatet de släpper till allmänheten.


OBS: resonemangen i ovanstående texter kring möjliga händelseförlopp rörande revolvern bygger på antagandet att revolvern Baldwin använde är konstruerad enligt Colts specifikationer för deras äldre* single-action revolver.
Revolvern Baldwin använde lär enligt media vara en Colt replika ”Long Colt 45 Revolver”, tillverkad av italienska F.LLi Pietta.
* Intervjun med Baldwin (ABC news, 2 december 2021), i tre delar:
– ”Alec Baldwin Exclusive Interview – Part 1 | ABC News”.
– ”Alec Baldwin Exclusive Interview – Part 2 | ABC News
(vid 01:30 och framåt beskrivs händelserna före och efter skottet).
– ”Alec Baldwin Exclusive Interview – Part 3 | ABC News”.
(vid 04:10 beskrivs vapenhantering m.m.).

* Det var alltså enbart blindpatroner som rekvisitarevolvern ovan skulle ha varit laddad med, de innehåller ingen tändhatt, inget krut, inget explosivt.
Blindpatroner är inte samma som effektpatroner (lösa skott, blanka skott, ”blank rounds”, ”blanks”). Effektpatroner har explosivt innehåll, men istället för en metallkula är det trä- eller annat mjukare material (som dock på väldigt nära håll kan kan orsaka skada och t.o.m. döda).

* Med ”äldre” single-action revolver avses här en från slutet på 1800-talet, som saknar den senare säkerhetsfunktionen ”transfer bar” i avfyrningsmekanismen.

* Manual från Colt: ”Single Action Army Revolver, Sheriff’s & Storekeeper’s Model Revolvers…”.
(Vissa detaljer/funktioner kan skilja från revolvern Baldwin använde).

Animerade bilden, klipp från:
– ”3D Animation: How a Single-Action Revolver works”.