De världsomspännande urpysselprocedurerna

Nyss utfördes de rituella klockmaniprocedurerna igen. Det stora ur- och klockpysslet som sker varje vår och höst. Ännu en yttring av människoapans dårskap.

Homo habilis, 2 miljoner år f.Kr.

För länge sen bestämde människoapor att alla klockor och ur skulle vridas fram eller tillbaka minst två gånger per år. Därför att… man får vara uppe en timme längre, eller bönderna får mer ljus på kvällen, eller för att spara energi, eller nåt sånt.

Ursprunget benämns normaltid, eller ”vintertid”. Avvikelsen som infördes för länge sen kallas ”sommartid”. EU-parlamentet försöker avskaffa* den ständigt återkommande klockhysterin. Men det faller på oenighet, och att en del tror att det handlar om ”sommar” eller ”vinter” året runt.

EGENTLIGEN handlar det om hur vi vill ha dagsljuset under vinterhalvåret.
Både för- och nackdelar märks mest under vinterhalvåret, oavsett om man tillämpar normaltid eller sommartid.
Därför att på vintern är det ont om dagsljus, kortare dagar, ger små marginaler.
På sommaren är dagarna långa, gott om dagsljus, då saknar det i stort sett betydelse om det mörknar kl 23 eller 24, eller ljusnar kl 03 eller 04.

Kärnfrågan är:

Hur vill Du ha det lilla dagsljuset under VINTERHALVÅRET?

  • Ljusare vintermorgnar och Mörkare vintereftermiddagar? Välj normaltid (vintertid).
  • Mörkare vintermorgnar och Ljusare vintereftermiddagar? Välj sommartid.

Personligen spelar det ingen roll vilken tid som väljs, så länge man enas om att sluta vrida klockorna fram och tillbaka. Fast ärligt talat: helst sommartid, för de ljusare vintereftermiddagarnas skull.
* Några skäl att avskaffa tidsomställningarna lär vara: ingen eller försumbar energibesparing med sommartid. Ökad dödlighet av stressrelaterade hjärtsjukdomar på våren, pga omställningen till sommartid. Enligt EU:s nätenkät år 2018 ville över 80 % slopa tidsomställningarna.