Snabbkurs för klimatvesslor

Så blir DU en fullfjädrad klimatvessla på fem minuter! Sedan kan du jobba på SVT, Sveriges Radio och liknande tillhåll.

Välkommen till intensivkursen för klimatvesslor! (climate deceptive weasels).
Kursens moment bygger på autentiska händelser och företeelser i SVT, Sveriges Radio och annan massmedia med mera våren-sommaren 2023.

Kursmoment 1:

Låtsas att temperaturen uppmätt i markytan är lufttemperaturen (som brukar mätas ett par meter ovanför markytan). I markytan kan det bli långt över tjugo grader varmare än lufttemperaturen.
Exempel: Sveriges Radio på webben, 13 juli 2023:
”Extremvärme sveper över Europa – 60 grader i Spanien”
”60 grader uppmätta i spanska inlandet.”

Efter att läsare ifrågasatt uppgiften togs ”60 grader” bort från rubriken, och ordet marktemperatur lades in i texten: ”60 grader i marktemperatur uppmätta i spanska inlandet”:
sverigesradio.se/artikel/extremvarmen-sveper-over-europa-60-grader-i-spanien
(originalrubriken finns kvar i sidans länkadress).

Även nu efter ändringen kan texten lura ouppmärksamma läsare som inte reflekterar över ordet ”marktemperatur”. Mycket bra klimatvessleinsats!


Kursmoment 2:

Låtsas att ett äldre, officiellt temperaturrekord inte gäller längre, så att istället en dagens temperatur blir nytt rekord.
Exempel: SVT, nyhetsprogrammet Rapport, 16 juli 2023, angående platsen som kallas jordens varmaste och som har stort symbolvärde för klimatalarmister.
SVT Rapports nyhetsuppläsare berättade att det under dagen spås bli 55 grader i Death Valley*, Kalifornien, och:
”Det skulle i så fall vara den högsta temperaturen som uppmätts, eftersom det tidigare rekordet på 56,6 grader från 1913 ifrågasätts.”

WMO officiella världsrekord* kan visserligen inte ogiltigförklaras och avsättas av SVT och andra klimatalarmister. Men det är så klimatvesslor arbetar, det måste du lära dig om du vill bli en. Tyvärr blev det till slut bara 53,3 grader den dan i Death Valley. Men en ansenlig mängd SVT-tittare blev säkert lurade ändå, och tror nu att rekordet från 1913 inte längre gäller. Tummen upp!


Kursmoment 3:

Sprid nyhetsrubriker av typen LURA-DOM-SOM-BARA-LÄSER-BÖRJAN:

 • NYTT VÄRMEREKORD 49 GRADER förväntas
 • EXTREMVÄRME OCH FLERA NYA VÄRMEREKORD spås
 • FLERA NYA VÄRMEREKORD DENNA VECKA enligt prognosen

SVT Text-tv och många fler är mästare på detta.

När de förväntade rekorden sedan uteblir, håll tyst om det.


Kursmoment 4:

Vid kraftiga värmeböljor, bege dig ut i skogen och ”tappa” nåt eldfängt i torra gräset.
Helst vid en känd turistort, så att det blir maximalt mycket uppmärksamhet i media när dina skogsbränder rasar för fullt.

Hävda sedan att det är klimatförändringarna som orsakar bränderna.
Håll tyst om / avfärda studier som visar att uppåt 90 procent av alla skogsbränder är anlagda, med eller utan avsikt.

Avfärda uppgifter att merparten av sommarens skogsbränder sannolikt var anlagda, av exempelvis personer som tänt på med avsikt att skada (arson=mordbrand):


Kursmoment 5a:

Sätt dig på motorväg eller annan bilväg och blockera trafiken, som ”klimataktivist”.
Det är lite mer krävande än att starta skogsbränder.
Men har du klarat momentet starta skogsbränder så är nästa naturliga steg att sitta på motorvägar.

Du får extra poäng om du och dina vesslekompisar lyckas orsaka långa bilköer och stoppa följande från att komma fram i trafiken:

 • Privatbilist på väg till akutmottagningen med sitt sjuka barn, som i bilen plötsligt blir blå i ansiktet och till slut avlider därför att de sitter fast i din långa bilkö så att barnet inte hinner få sjukvård innan det är för sent.
 • Privatbilist på väg till BB med gravid fru som plötsligt börjar föda, det uppstår komplikationer så att den nyfödda bebisen inte går att rädda eftersom de inte hinner till BB innan det är för sent.
 • Ambulans med akutfall som inte går att rädda – eller får men för livet – på grund av förseningen.
 • Näringsidkare som förlorar inkomster på grund av förseningen.

Lyckas du med en eller flera av de punkterna så blir det guldstjärnor för dig!

Tips: håll dig i Sverige, blockera INTE bilvägar i USA eftersom amerikanska poliser kan vara handlingskraftiga, rikta pistol mot dig och behandla dig som terrorist. Som i den här videon:
youtu.be/e8fDM60MS84?si=Bf9mBHx56luu_jm2&t=577

Kursmoment 5b:

Limma fast dig själv på motorväg eller dylikt och blockera trafiken.
Detta moment är lite svårare än att enbart sitta på motorväg.
Men har du klarat momenten starta skogsbränder och sitta på motorväg, så är nästa naturliga steg att limma fast dig själv.


Kursmoment 6:

Sprid osäkra uppgifter som om de vore pålitliga och säkra. Exempel:

 • Låtsas att osäkra Globala DYGNS-medeltemperaturer är pålitliga och säkra. Exempelvis ”världens temperatur den 6 juli”.
 • Låtsas att osäkra temperaturer beräknade ur tusenåriga proxydata är pålitliga och säkra.

Exempel: Sveriges Radio, Studio Ett, 14 juli 2023:
”miljöprofessor” Johan Rockström sa ”så här varmt har det inte varit på 200 tusen år” tätt åtföljt av rekord med global dygnstemperatur. Två vessleknep i samma andetag, strongt gjort!

OBS! Som klimatvessla måste du hålla tyst om följande fakta:

 • Att upphovsmannen bakom beräkningarna av globala dygns-temperaturer själv uppger att värdena är inofficiella uppskattningar, och att globala års-temperaturer är mer tillförlitliga:
  ”These are estimates, unofficial records,” University of Maine climate scientist Sean Birkel, who developed Climate Reanalyzer, told AFP.
  ”The greatest emphasis should be placed on an annual and monthly timescale,” he added, with these reports subject to greater checks and verifications than is possible for daily records that rely on near real-time information.”
 • Att Globala DYGNS-medeltemperaturer beräknas med satellitdata och datorsimuleringar = osäkra uppgifter.
 • Att tusenåriga LOKALA temperaturer beräknas ur isborrkärnor, trädringar, havssediment, koraller m.m. = osäkra uppgifter.
 • Att beräkningar av tusenåriga globala årsmedeltemperaturer är ännu mer osäkra.

Kursmoment 7:

Skapa FLER ANLEDNINGAR till braskande rubriker om värmerekord.
Uppgifterna behöver INTE vara sanna, verifierade eller officiella.

BAKGRUND:
Tidigare rapporterade massmedia om diverse lokala värmerekord samt globala års-medeltemperaturen (för de senaste hundra åren), så länge trendkurvan för globala årsmedeltemperaturen klättrade uppåt.
MEN nu har den börjat peka NERÅT:

Bild ovan: NASA:s globala årsmedeltemperatur* åren 2000-2022. Trendkurvan (svart) beräknas av NASA ur årsvärdena (grått).

Därför har SVT och andra klimatalarmister hållit tyst om globala ÅRS-medeltemperaturen under det senaste året, och istället rapporterat om globala MÅNADS-medeltemperaturer, och denna sommar även globala DYGNS-medeltemperaturer. Det ger många fler tillfällen att basunera ut förväntade värmerekord och faktiska rekord.

MEN DET BEHÖVS ÄNNU MER för att skapa ännu fler braskande rubriker.
Ett tips för Dig är att beräkna globala TIM-temperaturer och globala MINUT-temperaturer. Och erbjud SVT, Sveriges Radio och annan klimatalarmistisk media att ta del av dina temperaturuppgifter. Inspiration kan du hämta från universitetet i Maine som skapar de nämnda globala dygns-temperaturerna. Lycka till!


Kursmoment 8:

För väderkartor med temperaturfärger,
använd en färgskala med mörkröd/kallt-röd/nästan svart färg för de allra varmaste och högsta temperaturerna i Death Valley-klass.
Då kommer svenska sommartemperaturer att bli maximalt eldröda/illröda och ge tittarna starkaste klimatkriskänslan.

Om nån ifrågasätter dig, förklara att du endast vill ge tittarna en intuitiv och känslomässig förståelse för olika temperaturer.
OM NÅN INVÄNDER att mörkröd/kallt-röd/nästan svart färg inte alls är ”intuitivt” för varmaste varmt, förklara att det är klimatnödläge och att vi alla kommer att brinna upp och dö om tiden slösas bort på petitesser.

Varning! Om du istället låter färgskalans högsta värme, omkring 50 grader, symboliseras av den varmaste röda färgen (eldröd/illröd), så blir sommarvärme mesigt orange/gult och då har du diskvalificerat dig som klimatvessla!

Bild höger: meteorologers färgskala, med kallt röd, nästan svart färg för varmaste varmt.


Kursmoment 9:

Sträva efter att dölja klimatrelaterade uppgifter som går emot dig men som du ändå MÅSTE eller FÖRVÄNTAS redovisa.
Men det får inte bli alltför uppenbart, särskilt inte om du sitter på en global plattform med många besökare.
Du kan behöva kompromissa och exempelvis bara visa mindre delar av det oönskade resultatet.

Exempel på en sådan subtil kompromiss är trendkurvans nedgång i NASA:s diagram år 2023 med globala årstemperaturen för åren fram till 2022 (”efter” på bilden).

Bild: före och efter trendkurvans nedgång (svart linje).
När trenden gick uppåt var trendkurvan placerad FRAMFÖR årskurvan och väl synlig. När trenden pekar neråt har trendkurvan flyttats till BAKOM årskurvan och döljs delvis.
Bilden visar ett utsnitt ur NASA:s diagram från 2022 och 2023 (för åren fram till 2021 respektive 2022).
GRATTIS till dina nyvunna färdigheter! Kursen kan komma att utökas med fler moment, för din vidareutbildning.
Mera:

* NASA:s nedåtgående globala årsmedeltemperatur:
Moder Jords temperaturtrend sjunkande.

* Om WMO, världsrekord och Death Valley:

Bild ovan: del av det handskrivna protokollet för juli 1913 från väderstationen i Greenland Ranch (numera Furnace Creek) i Death Valley, Kalifornien, USA.
Den 10 juli det året noterades 134 grader Fahrenheit (56,7 grader Celsius). Halva juli var mycket varm och fem dagar i följd var extra varma (9-13 juli) då det noterades från 129 till 134 grader Fahrenheit (53,9 till 56,7 grader Celsius).

Protokollet finns på vädermyndigheten NOAA:s webbplats, på en sida som uppdaterades nyligen (7 juli 2023):
ncei.noaa.gov/news/earths-hottest-temperature.
”In fact, Death Valley holds the record for the world’s highest surface air temperature ever recorded: 134°F observed at Greenland Ranch on July 10, 1913.”

Den mätuppgiften är granskad och godkänd av WMO (Meteorologiska världsorganisationen) och anses vara det officiella världsrekordet. I ett nyligt WMO-inlägg (17 juli 2023):
public.wmo.int/en/media/news/wmo-monitoring-potential-new-temperature-records
nämns bland annat Death Valley-rekordet från 1913, och de länkar till ”Archive of Weather and Climate Extremes”:
wmo.asu.edu/…/world-meteorological-organization-global-weather-climate-extremes-archive

En ”klimathistoriker” vid namn Burt och ett par ”väderexperter” har ifrågasatt det rekordet, och det har skrivits några nyhetsartiklar om att det ”nya” ”moderna” rekordet istället är från år 2020: 54 grader Celsius i Death Valley. Burt lär ha en blogg där han framför sin invändning att omkringliggande väderstationer inte hade så hög temperatur, enligt honom. Men temperaturer kan skilja flera grader mellan väderstationer på tillräckligt avstånd från varandra, och kan fluktuera kraftigt på samma plats från en minut till en annan.

En annan möjlighet som föreslagits är att det kanske var en sandstorm vid den väderstationen, så att sand lade sig på mätutrustningen och påverkade temperaturmätningen. Invändningen mot den invändningen är att avläsningen var manuell och då inspekterades även utrustningen vid varje avläsningstillfälle.

Men det har hänt förr att WMO har ogiltigförklarat rekord, så hoppet är inte ute.


Bild överst, vessla: DawidSliwka.