En till Sundsvallsbo om Olle Högbomfallet

Så var det dax igen, en till Sundsvallsbo träder fram och kommer ihåg saker.

Så här: en Jörgen Boije i Sundsvall påstod häromveckan att han en dag i september 1983 (för 40 år sedan) såg pappas kollega komma till arbetsplatsen och där tvätta av sin vita, fyradörrars Mercedes 220 D. Bilen hade krockskador och blod på fronten.

Ur en av SVT:s videor om Jörgen:

– Det var blod på skärmen och på motorhuven. Det var lite skador också på framskärmen och lyktan var spräckt.
– Är du säker på att det var blod?
– Ja, det var blod. För det var rött. Mannen gjorde rent bilen.
Jörgen frågade mannen vad han gjort, han svarade:
– Jaa, jag har kört på något.
– Jaha vad då?
– Näe, det…
”Sen vart det inget mer.” (Tog Jörgens fantasi slut där?)

Enligt den bilägaren skulle olyckan ”hänt i de västra delarna av centrala Sundsvall, nära järnvägen”, dvs nånstans i området där Olle sågs sista gången av sina kompisar. (Det var liksom snällt av mannen att berätta var nånstans i Sundsvall han hade kört ihjäl en människa så blodet skvätte).

POLISEN har förhört Jörgen, men inte lyckats fastställa att den utpekade mannen (som avled för många år sedan) hade en sådan Mercedes:
”Har ni kunnat knyta den utpekade mannen i tipset till en vit Mercedes av den aktuella modellen?
– Nej, det har vi inte kunnat göra.”

Jörgen uppger att han redan några dagar senare den gången för 40 år sedan funderade på om bilen med blodet kunde ha något att göra med Olle Högboms försvinnande. Men att ”polletten” enligt Jörgen inte trillade ner förrän 40 år senare då en Stefan berättade sin historia om en vit bil.

De nutida och dåtida detaljerna hänger inte riktigt ihop:

  • Stefan påstod 2023 att han 1983 såg en cyklist bli påkörd av en vit bil, strax intill A på kartan ovan. Och att det nog var Olle Högbom. Men att Stefan kände sig förföljd av kriminella personer i skinnjackor och därför inte vågade säga nåt. (Anm: en krock mellan bil och cykel inträffade faktiskt den dagen i Sundsvall, men det var inte Olle, se annat inlägg).
  • Jörgen påstår 2024 att han 1983 sett pappas kollega tvätta sin blodiga, krockade vita bil på deras arbetsplats. Och att den bilägaren sagt att olyckan inträffat i den delen av staden.
  • Men Olles glasögon och cykelnyckel hittades (1983) vid B på kartan, på olika platser, cirka hundra meter från A. Olles cykel stod parkerad långt därifrån, låst, hos en kompis där de haft fest, på Klockgjutaregatan (”Klockmakareg.” på kartan ovan).
  • En boende i huset vid B lär uppgett (1983) att han hört krockljud strax intill huset B.
  • Och Olles pappa påstod att polisen hade hittat bromsspår vid B.

Man kan undra om Jörgens pappas kollega var ”kriminell” och hade ”skinnjacka”?
Eller/och korkad, som efter att ha kört ihjäl en människa (Olle), transporterat och gömt kroppen så att den aldrig hittades, begav sig till arbetsplatsen med sin krockade bil, tvättade av Olles blod från bilen inför vittnen, och dessutom berättade för Jörgen var påkörningen hade ägt rum?
Eller var det nån annan som gömde Olles döda kropp? Nån som såg påkörningen och tänkte: Oj där smet den dumma vita bilen och lämnade kvar en död kropp. Bäst att jag transporterar bort kroppen och gömmer den så att ingen nånsin hittar den.

Denna gång har SVT endast lyckats knåpa ihop 3 artiklar (till skillnad från 7 artiklar om Stefan förra året):


Kan vara värt påminna om mytomanen för några år sedan i Johan Asplundfallet, mer om det finns längst ner i inlägget:
Troll i SVT: jag såg Olle Högbom bli dödad men väntade 40 år med polisanmälan